Στην Κρήτη, στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, εγκαινιάστηκε το πιο προηγμένο περιστροφικό τηλεσκόπιο της Ευρώπης, το "200+", το οποίο αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου εθνικού σχεδίου για την αναβάθμιση των ελληνικών αστεροσκοπείων σε Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς.
Το τηλεσκόπιο, κατασκευασμένο στην Αυστρία με τεχνολογία από ελληνικά ιδρύματα, χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή "Ελλάδα 2021".
Η πρωτοβουλία αυτή, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στοχεύει σε ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες μέσω τεχνολογίας λέιζερ, αξιοποιώντας τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Η συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων αναδεικνύει τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και της καινοτομίας στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά
Το πλέον σύγχρονο, περιστροφικού τύπου, τηλεσκόπιο στην Ευρώπη λειτουργεί από το πρωί της Τετάρτης (23.7.25) στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα σε υψόμετρο 1.700 μέτρων στην Κρήτη.
Το τηλεσκόπιο, που είναι χορηγία της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, κατασκευάστηκε στην Αυστρία και ενσωματώνει τεχνολογία που δημιουργήθηκε στο ΙΤΕ και άλλα ελληνικά τεχνολογικά ιδρύματα.
Στην σύντομη τελετή ονοματοδοσίας του τηλεσκοπίου, το οποίο έλαβε το όνομα “200+” παραβρέθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Πρόδρομος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Ρεθύμνης και Ανωγείων, Γ. Μαρινάκης και Σ. Κεφαλογιάννης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντακης και ο πρόεδρος του ΙΤΕ Βασίλης Χαρμανδαρης.
Η ανάρτηση του Δημήτρη Παπαστεργίου
Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν βρίσκουμε λύσεις σε δύο διαστάσεις —στο έδαφος, στη γη— τότε κοιτάμε ψηλά. Γιατί εκεί πιθανώς βρίσκεται η λύση.
Σήμερα στον Σκίνακα, στην Κρήτη, εγκαινιάσαμε το νέο τηλεσκόπιο «200+», το πιο σύγχρονο περιστροφικό τηλεσκόπιο στην Ευρώπη. Μια επένδυση στη γνώση και την καινοτομία, που έγινε πράξη χάρη στη στήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Προέδρου Γιάννας Αγγελοπούλου, με τη συμβολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.
Το «200+» είναι κομμάτι ενός φιλόδοξου εθνικού σχεδίου. Με το πρόγραμμα GreekObs2OGS, συνολικού προυπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζουμε τρία ελληνικά αστεροσκοπεία —Σκίνακας, Χελμός, Χολομώντας— σε Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς, για ασφαλείς επικοινωνίες με δορυφόρους χαμηλής τροχιάς μέσω τεχνολογίας λέιζερ. Επικοινωνίες που δεν μπλοκάρονται και δεν παραβιάζονται.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, συντονίζει και υποστηρίζει αυτή την εθνική προσπάθεια, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: καθαρό ουρανό, μεγάλα υψόμετρα, οπτικές ίνες.
Το πιο αισιόδοξο είναι ότι εδώ έγινε κάτι σπάνιο, αλλά βαθιά ελληνικό όταν υπάρχει όραμα: όλοι συνεργάστηκαν. Με σχέδιο, εμπιστοσύνη και κοινό στόχο. Κι αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα. Γιατί λένε πως «sky is the limit» — εμείς δείχνουμε ότι ο ουρανός είναι απλώς η αρχή».

Συνοπτικά
- Το πιο προηγμένο περιστροφικό τηλεσκόπιο της Ευρώπης, "200+", εγκαινιάστηκε στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη.
- Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε στην Αυστρία με τεχνολογία από ελληνικά ιδρύματα και χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή "Ελλάδα 2021".
- Η πρωτοβουλία στοχεύει σε ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες μέσω τεχνολογίας λέιζερ, υποστηριζόμενη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
- Η συνεργασία μεταξύ φορέων αναδεικνύει τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και της καινοτομίας στην Ελλάδα.