Ο Δήμος Πολυγύρου στη Χαλκιδική ξεκίνησε επιχείρηση απομάκρυνσης αυθαίρετων ομπρελών και ξαπλωστρών από τις παραλίες, προκαλώντας αντιδράσεις από τους κατοίκους.
Οι υπάλληλοι του δήμου συγκέντρωσαν αντικείμενα που είχαν τοποθετηθεί παράνομα στην αμμουδιά, με σκοπό να απελευθερώσουν τον δημόσιο χώρο.
Παρά τις αντιδράσεις, όπως αυτή του 75χρονου Δημήτρη, που θεωρεί την κίνηση υπερβολική, ο δήμος επιμένει στην τήρηση του νόμου, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να παραλάβουν τα αντικείμενά τους από συγκεκριμένα σημεία, χωρίς όμως να τα επανατοποθετήσουν.
Η επιχείρηση αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιων χώρων στις παραλίες, ενώ ορισμένοι κάτοικοι φτάνουν στο σημείο να πακτώνουν τις βάσεις των ομπρελών στην άμμο.
Πιο αναλυτικά
Ένα τέλος στην παράνομη τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών στις παραλίες, επιχείρησε να βάλει ο Δήμος Πολυγύρου στη Χαλκιδική το πρωί της Τρίτης (22.07.2025), με υπαλλήλους οι οποίοι απομάκρυναν καρέκλες και άλλα αντικείμενα κατοίκων που «έπιαναν» χώρο χωρίς άδεια σε δημόσιους χώρους.
Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε τα συνεργεία του δήμου Πολυγύρου, στη Χαλκιδική που μάζευαν από το πρωί ομπρέλες, ξαπλώστρες και καρέκλες που άφηναν ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών παράνομα στην αμμουδιά της παραλίας Γερακινής, σε μικρή απόσταση από το κύμα. Η επιχείρηση απομάκρυνσης παρόμοιων αντικειμένων ξεκίνησε από νωρίς και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια επιχείρηση, καθώς σε ορισμένα μέρη της Χαλκιδικής αυτή είναι μία συχνή εικόνα και κάποιοι θεωρούν αυτονόητο ότι μπορούν αντί να κατεβάζουν κάθε πρωί τα πράγματα για το μπάνιο τους στην παραλία, να τα τοποθετούν εκεί μόνιμα, στον δημόσιο χώρο, να τα δένουν με αλυσίδες για να μην κλαπούν ή ακόμα και να τα τσιμεντώνουν καταλαμβάνοντας την αμμουδιά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα όσα έχει μαζέψει ο δήμος θα συγκεντρωθούν σε κάποια συγκεκριμένα σημεία από όπου οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να πάνε να τα παραλάβουν, χωρίς όμως να τα επανατοποθετήσουν.
Εντύπωση προκαλεί πάντοτε ότι ορισμένοι κάτοικοι φτάνουν να πακτώνουν στην άμμο βάσεις από ομπρέλες, αδιαφορώντας για τον νόμο και χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ακόμα και εκσκαφείς για να απομακρυνθούν.
«Θεωρώ υπερβολική από πλευράς του δήμου Πολυγύρου την κίνηση αυτή, το να απομακρύνουν δηλαδή τις ομπρέλες και τις καρέκλες που βάζουμε στην παραλία», τόνισε στην κάμερα της ΕΡΤ ο κ. Δημήτρης, κάτοικος της περιοχής την περίοδο του καλοκαιριού από το 1985.
Ο 75χρονος περνά τα καλοκαίρια του στο σπίτι του κοντά στη θάλασσα στη Γερακινή και δεν μπορεί, όπως είπε, να ανεβοκατεβάζει καθημερινά την καρέκλα, την ομπρέλα και το τραπεζάκι που έχει τοποθετήσει στην αμμουδιά.
«Είναι μια παραλία αυστηρά “οικογενειακή”, εμείς ερχόμαστε από τα γύρω σπίτια εδώ και χρόνια και τα πράγματα που έχουμε φέρει δεν είναι ομπρέλες ή ξαπλώστρες για επαγγελματική χρήση, όπως κάνουν τα μπιτς μπαρ», τόνισε μεταξύ άλλων ο παραθεριστής και στάθηκε αδύνατον να δεχθεί ότι ενέργειες σαν τις δικές του δεν επιτρέπονται από τον νόμο σε καμιά ελληνική παραλία.
Συνοπτικά
- Ο Δήμος Πολυγύρου ξεκίνησε επιχείρηση απομάκρυνσης αυθαίρετων ομπρελών και ξαπλωστρών από τις παραλίες, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους.
- Παρά τις αντιδράσεις, ο δήμος επιμένει στην τήρηση του νόμου, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να παραλάβουν τα αντικείμενά τους από συγκεκριμένα σημεία.
- Η δράση αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιων χώρων, με ορισμένους να πακτώνουν βάσεις ομπρελών στην άμμο.
- Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, με συνεργεία του δήμου να απομακρύνουν αντικείμενα που καταλαμβάνουν παράνομα την αμμουδιά.