Το άρθρο αναφέρεται στις σοκαριστικές επιπτώσεις του πρόσφατου καύσωνα στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αθήνα, όπου καταγράφηκαν 175 θάνατοι το πρώτο δεκαήμερο του καύσωνα.
Συνολικά, 2.300 θάνατοι σημειώθηκαν σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις, με την κλιματική αλλαγή να ευθύνεται για την αύξηση των θερμοκρασιών και των θανάτων.
Η έκθεση του Grantham Institute επισημαίνει ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή σχεδόν τριπλασίασε τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, ενώ οι ηλικιωμένοι αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν δεν μειωθούν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων.
Πιο αναλυτικά
Κάθε καλοκαίρι η Ευρώπη, κυρίως η νοτιοανατολική, πλήττεται από ακραία κύματα ζέστης με υψηλές θερμοκρασίες. Οι αρχές πολλές φορές έχουν «χτυπήσει» καμπανάκι προς τους πολίτες, να είναι σε προσοχή λόγω της επικινδυνότητας του ακραίου καύσωνα που εισβάλλει, προκαλώντας σοβαρά πλήγματα μέχρι και απώλειες.
Η Ελλάδα, είναι μέσα στο σύμπλεγμα των χωρών που το καλοκαίρι «υποφέρει» από ξηρασία και απίστευτη άνοδο της θερμοκρασίας. Φέτος, Αθηναίοι πολίτες, δυστυχώς, δεν άντεξαν το πρώτο 10ημερο του καύσωνα, στο οποίο ο υδράργυρος άγγιξε τα πρώτα 40άρια, αφού ο αριθμός νεκρών λόγω υψηλής θερμοκρασίας, στο διάστημα μεταξύ 23 Ιουνίου και 2 Ιουλίου ανέρχεται στους 175.
Σύμφωνα με έκθεση του Grantham Institute – Climate Change and the Environment – του Imperial College, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ενέτεινε τον πρόσφατο ευρωπαϊκό καύσωνα και αύξησε τον αριθμό των θανάτων σε 1.500 επιβεβαιωμένους – από τους 2.300 λόγω καύσωνα – σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις.
Εστιάζοντας σε δέκα ημέρες καύσωνα από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των θανάτων, διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή σχεδόν τριπλασίασε τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, ενώ η χρήση ορυκτών καυσίμων αύξησε τις θερμοκρασίες του καύσωνα έως και 4°C σε όλες τις πόλεις.
Μάλιστα, προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες καύσωνα θα συνεχίσουν να σημειώνουν άνοδο και πως οι μελλοντικοί θάνατοι είναι πιθανό να αυξηθούν, έως ότου ο κόσμος σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να καίει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα και φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές
Αυτο σημαίνει ότι εάν το κλίμα δεν είχε «αρρωστήσει» με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι οι καύσωνες δεν είναι φαινόμενα αποκλειστικά των τελευταίων ετών, τότε αυτοί οι 2.300 θάνατοι μπορεί και να είχαν αποφευχθεί.
Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως ευθύνεται για:
- 317 θανάτους από καύσωνα στο Μιλάνο,
- 286 στη Βαρκελώνη
- 235 στο Παρίσι,
- 171 στο Λονδίνο,
- 164 στη Ρώμη,
- 108 στη Μαδρίτη,
- 96 στην Αθήνα,
- 47 στη Βουδαπέστη
- 31 στο Ζάγκρεμπ,
- 21 στη Φρανκφούρτη,
- 21 στη Λισαβόνα και
- 6 στο Σάσαρι.
Αυτό σημαίνει ότι ο πιθανός απολογισμός των θανάτων από τον καύσωνα που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ήταν υψηλότερος συγκριτικά με άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες της Βαλένθια το 2024 (224 θάνατοι) και οι πλημμύρες του 2021 στη βορειοδυτική Ευρώπη (243 θάνατοι)
Παράλληλα, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αποτελούσαν το 88% των θανάτων, γεγονός που υπογραμμίζει ότι τα ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενες παθήσεις υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά τους καύσωνες και πλέον κατατάσσονται στις ευάλωτες ομάδες.