Το ντοκιμαντέρ «Τροχαία Ατυχήματα: Μια σιωπηλή πανδημία» δημιουργήθηκε από τρεις δημοσιογράφους και εξετάζει την ανησυχητική αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα. Μέσω συνεντεύξεων με ειδικούς και θύματα, το έργο φωτίζει τα αίτια των δυστυχημάτων και τις επιπτώσεις τους στις ζωές των ανθρώπων. Η έρευνα, που υποστηρίχθηκε από το iMEdD, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να αναδείξει την ανάγκη για δράση κατά της «αόρατης πανδημίας» των τροχαίων ατυχημάτων.
Πιο αναλυτικά
31χρονη νεκρή στα Χανιά. 21χρονος θύμα τροχαίου στο Αγρίνιο. Δρόμος καρμανιόλα ο ΒΟΑΚ.
Θα μπορούσαν (και είναι) τίτλοι ειδήσεων για θανατηφόρα τροχαία που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες. Θάνατος, σοβαροί τραυματισμοί, ζωές κατεστραμμένες. Η μάστιγα των τροχαίων έχει παραγίνει τελευταία ή απλά τώρα τα «ακούμε» περισσότερο;
Σε μια προσπάθεια να δώσουν απαντήσεις στα αναρίθμητα «γιατί χάνονται τόσες ζωές στο δρόμο», τρεις δημοσιογράφοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Μια έρευνα με τίτλο «Τροχαία Ατυχήματα: Μια σιωπηλή πανδημία» η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του iMEdD incubator, χάρη στη συνεργασία των δημοσιογράφων Βασίλη Αλεξίου (Trikala Voice), Σωκράτη Μουτίδη (Χρόνος Κοζάνης) και Παρασκευά Περάκη (Χανιώτικα νέα).
Μια σύμπραξη τριών Περιφερειακών Μ.Μ.Ε., με ουσιαστικό αποτύπωμα. Αυτός ήταν ο στόχος μας, όταν καταθέσαμε στο Το iMEdD (incubator for Media Education and Development) την πρότασή μας για ένα ντοκιμαντέρ που θα αφορά στα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα.
Με στοιχεία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να φωτίσει τα αίτια πίσω από τις τραγωδίες.
Από τα Χανιά στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης.
Μιλά επίσης ο Κωνσταντίνος Κωστακόπουλος, διοικητής Τροχαίας Τρικάλων, ο διασώστης ΕΚΑΒ Τομέα Κοζάνης Θωμάς Σαραφίδης και η Πηνελόπη Μελίδου, ψυχολόγος Υγείας – ψυχοθεραπεύτρια, ενώ συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός νεαρού δικυκλιστή από τα Τρίκαλα, ο οποίος αναφέρεται στην εμπειρία του από τη συμμετοχή στις λεγόμενες “κόντρες”.