Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία και τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των 38 ελληνικών μαχητικών F-16 Block 50 βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, με προοπτική θετικής κατάληξης.
Η αρχική πρόταση των ΗΠΑ ήταν πολύ υψηλή, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις, έχει μειωθεί σημαντικά, πλησιάζοντας το όριο του 1 δισ. ευρώ που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.
Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών σε διαμόρφωση Viper είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς θα ενισχύσει την ομοιογένεια και διαλειτουργικότητα του ελληνικού στόλου F-16, αυξάνοντας την επιχειρησιακή του ικανότητα.
Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων, όπως το ραντάρ AESA, και θα πραγματοποιηθεί στην ΕΑΒ, ενισχύοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί την επιχειρησιακή της υπεροχή για τις επόμενες δεκαετίες.
Πιο αναλυτικά
Στο πλέον κρίσιμο σημείο, αλλά με προοπτική να κλείσει θετικά, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία και στις ΗΠΑ για να εκσυγχρονιστούν τα 38 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 50 στην διαμόρφωση Viper.
Εντός των επόμενων εβδομάδων και πιθανώς έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται από τις ΗΠΑ η βελτιωμένη πρόταση – προσφορά για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50, που όπως όλα δείχνουν θα είναι οριστική και θα καθορίσει την υλοποίηση του προγράμματος για την Πολεμική Αεροπορία.
Όπως ήδη είναι γνωστό, το Αεροπορικό Επιτελείο έχει θέσει ως «οροφή» του προγράμματος το 1 δισεκ. ευρώ και πιέζει την αμερικανική πλευρά. Η αρχική απάντηση που έφτασε από τις ΗΠΑ κυμαινόταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, αγγίζοντας το 1,52 δισεκ. ευρώ.
Η Πολεμική Αεροπορία την απέρριψε, με τις συζητήσεις να επαναλαμβάνονται και τους Αμερικανούς να επανέρχονται με χαμηλότερη πρόταση, η οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, απείχε κατά πολύ από το προαπαιτούμενο που είχε θέσει το Αεροπορικό Επιτελείο. Με δεδομένη, όμως, την πρόθεση και από τις δύο πλευρές να επιτευχθεί συμφωνία, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε και πλέον αναμένεται νέα πρόταση-απάντηση από τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, το κόστος εκσυγχρονισμού θα είναι ακόμη χαμηλότερο, όμως θεωρείται δεδομένο ότι και πάλι θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, όχι όμως σε ύψος απαγορευτικό. Πλέον μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση από την ελληνική πλευρά και εάν η Πολεμική Αεροπορία έχει τον δημοσιονομικό χώρο για μια μικρή υπέρβαση, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία.
Στο Αεροπορικό Επιτελείο πάντως υπάρχει αισιοδοξία, καθώς η εικόνα που λαμβάνει από τις ΗΠΑ είναι ότι η προσφορά των Αμερικανών προσεγγίζει κατά πολύ την «οροφή» που έθεσε από την αρχή. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στον «λευκό καπνό» για ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται ως κορυφαία προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία.
Έτσι όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε τροχιά συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη στις ΗΠΑ φαίνεται πως λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων για την πλέον κρίσιμη εκκρεμότητα που αφορά τον στόλο των F-16.
Το Αεροπορικό Επιτελείο, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, επέμεινε ότι το κόστος ήταν υπέρογκο, ενώ κατάφερε να ανεβάσει το διαθέσιμο κονδύλι από τα 800 εκατομμύρια στο 1 δισεκ.ευρώ, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μακροπρόθεσμο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα.
Στόχος είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 38 μαχητικών της 341 Μοίρας «ΒΕΛΟΣ» και της 347 Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» να ακολουθήσει χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 83 F-16 Block 52 που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η αναβάθμιση των Block 50 σε Viper θεωρείται κρίσιμη, καθώς αποτελεί τον πυρήνα του στρατηγικού σχεδίου που προβλέπει την πλήρη ομοιογένεια του στόλου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με κοινά χαρακτηριστικά, κοινή λογική υποστήριξης και κυρίως πλήρη διαλειτουργικότητα με τα υπόλοιπα αεροσκάφη τελευταίας γενιάς.
Ήδη έχουν εκσυγχρονιστεί σχεδόν τα μισά από τα συνολικά 83 μαχητικά F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced σε διαμόρφωση Viper. Με την προσθήκη των 38 Block 50 από τη Νέα Αγχίαλο, ο αριθμός των F-16 που θα φέρουν την κορυφαία διαμόρφωση θα φτάσει τα 121. Πρόκειται για μια κρίσιμη δύναμη που μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά κάθε αποστολή, από αποτροπή και αναχαίτιση μέχρι βαθιά διείσδυση και καταστροφή εχθρικών στόχων υψηλής αξίας. Δίπλα στα Rafale αλλά και στα F-35, τα εκσυγχρονισμένα F-16 θα αποτελούν τον κύριο όγκο της αεροπορικής δύναμης.
Ο εκσυγχρονισμός μεταμορφώνει τα ελληνικά F-16 σε σύγχρονα ψηφιακά μαχητικά 4,5 γενιάς, με δυνατότητες που πλησιάζουν αυτές των stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, σε επίπεδο επιχειρησιακής συνδεσιμότητας και επίγνωσης πεδίου μάχης.
Τα συστήματα στην «καρδιά» της αναβάθμισης
Η «καρδιά» της αναβάθμισης είναι το ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) τύπου APG-83 SABR. Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα σάρωσης με εμβέλεια και ακρίβεια πολλαπλάσια των παλαιότερων ραντάρ μηχανικής σάρωσης.
Επιτρέπει στον πιλότο να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να στοχοποιεί εναέριες και χερσαίες απειλές ταυτόχρονα, ακόμη και σε συνθήκες έντονου ηλεκτρονικού πολέμου.
Στην εξίσωση προστίθεται το νέο σύστημα αποστολής (Modular Mission Computer), σύγχρονα συστήματα αυτοπροστασίας, προηγμένα συστήματα ζεύξης δεδομένων (datalink) και δυνατότητα πλήρους συμμετοχής σε δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, τα Viper αποκτούν συμβατότητα με τα πιο σύγχρονα όπλα ακριβείας, όπως οι πύραυλοι AIM-120D AMRAAM και οι βόμβες JDAM, ενώ θα μπορούν να φέρουν και προηγμένα pods στοχοποίησης, όπως τα Sniper ATP.
Η επιλογή της πλήρους ομογενοποίησης του στόλου δεν αποτελεί απλώς τεχνική ή οικονομική λύση, αλλά επιχειρησιακή αναγκαιότητα. Η ύπαρξη 121 μαχητικών με κοινή διαμόρφωση, κοινά χαρακτηριστικά πτήσης, συστήματα και όπλα, δημιουργεί μοναδική ευελιξία στην κατανομή αποστολών, τη συντήρηση και κυρίως τη διοίκηση και τον έλεγχο.
Σε συνεργασία με τα 24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale F3R που επίσης φέρουν συστήματα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων – και τα επερχόμενα 20+20 F-35A, η Πολεμική Αεροπορία αποκτά τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν αεροπορικό «στόλο δικτύου» (network-centric fleet), ικανό να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας σε κάθε πιθανό σενάριο.
Τα F-35, με τον ρόλο τους ως ιπτάμενα κέντρα συλλογής και μεταφοράς δεδομένων, θα μπορούν να καθοδηγούν τα Viper σε στόχους χωρίς καν να αποκαλύπτουν τη θέση τους. Τα Viper, με τη σειρά τους, θα αξιοποιούν πληροφορίες που λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο και θα πλήττουν στόχους με χειρουργική ακρίβεια.
Σημαντική παράμετρος του εκσυγχρονισμού αποτελεί το γεγονός ότι αυτή υλοποιείται στην ΕΑΒ, η οποία διαθέτει ήδη την τεχνογνωσία, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος των 83 F-16 έχει ανεβάσει τον πήχη και η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να επαναλάβει το ίδιο μοντέλο με τα Block 50.
Η υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην ΕΑΒ είναι δεδομένη, με στόχο όχι μόνο την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και τη διασφάλιση στρατηγικής αυτονομίας στην υποστήριξη των οπλικών συστημάτων. Ένα ισχυρό και βιώσιμο πρόγραμμα Viper για τα Block 50 θα μεταφραστεί σε θέσεις εργασίας, επενδύσεις και τεχνογνωσία που παραμένει στη χώρα.
Η απόκτηση των πρώτων 20 F-35 από το 2030, με option για ακόμα 20, αλλά και η ύπαρξη στο οπλοστάσιο των 83 Viper, σημαίνει συνεχή συνεργασία με τις ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες. Ζητούμενο είναι το πρόγραμμα Block 50 να αποτελέσει τη φυσική συνέχεια στον εκσυγχρονισμό των F-16, ώστε η Πολεμική Αεροπορία να διατηρήσει την υπεροχή της και να θωρακίσει τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς
Συνοπτικά
- Οι διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό των 38 ελληνικών F-16 Block 50 βρίσκονται σε τελικό στάδιο με επιδίωξη συμφωνίας κοντά στο όριο του 1 δισ. ευρώ.
- Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει την αναβάθμιση σε διαμόρφωση Viper με προηγμένα συστήματα όπως ραντάρ AESA, ενισχύοντας την ομοιογένεια και την επιχειρησιακή ικανότητα του στόλου.
- Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί στην ΕΑΒ, ενδυναμώνοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επενδύσεις.
- Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της επιχειρησιακής υπεροχής της Πολεμικής Αεροπορίας για τις επόμενες δεκαετίες.