Η Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρή πίεση από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, με πάνω από 2.000 άτομα να αποβιβάζονται στις νότιες ακτές μέσα σε 48 ώρες, κυρίως από Σουδάν, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή.
Οι υποδομές φιλοξενίας βρίσκονται στα όριά τους, προκαλώντας ανησυχία στις τοπικές αρχές και αντιδράσεις από τους κατοίκους.
Παρά τις περιπολίες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, οι αφίξεις συνεχίζονται αδιάκοπα, ενώ οι τοπικοί δήμαρχοι εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αύξηση των αφίξεων έως τα τέλη Ιουλίου.
Οι εντάσεις κλιμακώνονται, με την τοπική κοινωνία να αντιδρά στις συνεχείς αφίξεις, ενώ οι λιμενικές αρχές αντιμετωπίζουν οριακές συνθήκες εργασίας.
Πιο αναλυτικά
Κραυγή αγωνίας από την Κρήτη για τις αδιάκοπες μεταναστευτικές ροές – Παρά τις εντατικές περιπολίες Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού, πάνω από 2.000 μετανάστες, κυρίως από Σουδάν, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή, αποβιβάστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στις νότιες ακτές, δοκιμάζοντας στα όρια τις υποδομές φιλοξενίας του νησιού
Καθημερινές καραβιές μεταναστών αφικνούνται στις νότιες ακτές της Κρήτης, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τις υποδομές φιλοξενίας.
Στο Ηράκλειο, το πρωί της Τρίτης (08.07.2025), 116 πρόσφυγες διασώθηκαν σε τρία περιστατικά:
- 48 αποβιβάστηκαν στους Καλούς Λιμένες
- 38 προσέγγισαν την ακτή του Λέντα
- 30 βγήκαν στην παραλία του Τσούτσουρα
Όπως σημειώνει το neakriti.gr, λίγο μετά τις 13:30, κάποιοι από αυτούς μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου φιλοξενούνται προσωρινά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πριν ταξιδέψουν στην Αθήνα.
Στα Χανιά, στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, πέρασαν τη νύχτα 850 μετανάστες, ενώ άλλοι 600 βρίσκονται στο λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου οι αρχές αναζητούν κατάλληλο χώρο φιλοξενίας.
Αιχμές κατά του κεντρικού κράτους άφησε μιλώντας σην εκπομπή ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης κάνοντας λόγο για θεσμική υποκρισία, ενώ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη θέτοντας και την παράμετρο του κινδύνου που εγκυμονεί ακόμη και για ξεσηκωμό των μεταναστών, η πιθανή συγκέντρωση τους σε έναν ακατάλληλο σε μέγεθος χώρο.
Ταυτόχρονα, στη σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών, υπηκόων Σουδάν, ηλικίας 18 και 19 ετών, προχώρησε η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, έπειτα από επιχείρηση εντοπισμού 68 αλλοδαπών (67 άνδρες και 1 ανήλικος) που αποβιβάστηκαν χθες μεσημέρι στην παραλία «Καραβόβρυση» στους Καλούς Λιμένες, Δήμου Φαιστού.
Οι δύο συλληφθέντες αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές των υπολοίπων και κατηγορούνται για παραβάσεις που σχετίζονται με παράνομη είσοδο στη χώρα, διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών, έκθεση σε κίνδυνο ζωής και συναυτουργία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3386/05, του Ν. 5038/2023 και του Ποινικού Κώδικα. Η μηχανή της πνευστής λέμβου κατασχέθηκε, ενώ το σκάφος καταστράφηκε.
Οι 68 αλλοδαποί, που αποπλεύσαν από την περιοχή Τομπρούκ της Λιβύης στις 6 Ιουλίου, είχαν καταβάλει 13.000 δηνάρια Λιβύης ή 5 δισεκατομμύρια δηνάρια Σουδάν ο καθένας για τη μεταφορά τους. Μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι του Ηρακλείου και πρόκειται να προωθηθούν στο ΚΥΤ Μαλακάσας.
«Είναι εισβολή» φώναζαν κάτοικοι και επαγγελματίες
Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, επικράτησε ένταση στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όταν 115 μετανάστες έφτασαν συνοδεία σκάφους της Frontex, με στόχο να μεταφερθούν με τρία λεωφορεία σε χώρο φιλοξενίας.
Η τοπική κοινωνία, που είχε ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη, συγκεντρώθηκε στο σημείο προκειμένου να εμποδίσει την αποβίβασή τους, εκφράζοντας έντονη αντίδραση στις συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές. «Είναι εισβολή», φώναζαν κάτοικοι και επαγγελματίες για την επικείμενη άφιξη των μεταναστών.
Παρά την ένταση, η παρέμβαση του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη και του λιμενάρχη συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο δήμαρχος μάλιστα πραγματοποίησε συνάντηση με πολίτες το μεσημέρι της Τρίτης για να συζητηθούν οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις στην περιοχή.
Στα όρια τους οι λιμενικοί
Οι έντονες μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη έχουν οδηγήσει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος σε οριακή κατάσταση, όπως επισημαίνουν οι πρόεδροι των ενώσεων ανατολικής και δυτικής Κρήτης στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα».
Ο Βασίλης Κατσικανδαράκης, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, δήλωσε ότι η εικόνα σε λιμάνια όπως της Αγιάς, του Ρεθύμνου και το «Ψυγείο» στο Ηράκλειο αποτυπώνει την πραγματικότητα: «Όλα τα στελέχη, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης, βρίσκονται αντιμέτωπα με δύσκολες συνθήκες. Εργάζονται ακατάπαυστα, χωρίς ωράριο ή οικογενειακό προγραμματισμό, ενώ οι αφίξεις δεν έχουν σταματημό. Παρότι οι ενώσεις έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως, σήμερα όλοι εμφανίζονται ξαφνιασμένοι, όταν το φαινόμενο είναι προβλέψιμο».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, τόνισε ότι το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη αλλά καθημερινή πραγματικότητα: «Το 2015–2017, στην κρίση του ανατολικού Αιγαίου, διαχειριστήκαμε πολύ μεγαλύτερο φόρτο και αποκτήσαμε τεχνογνωσία. Σήμερα, ωστόσο, οι συνθήκες αφήνονται στο έλεος, παρότι το υπουργείο Μετανάστευσης και το Λιμενικό έχουν την εμπειρία. Τα πληρώματα επιχειρούν συνεχόμενα ακόμα και 40 ώρες όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές».
Και οι δύο πρόεδροι υπογραμμίζουν την ανάγκη για συντονισμένο σχεδιασμό και κρατική παρέμβαση, προκειμένου οι ροές να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία των ίδιων των στελεχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Κραυγή αγωνίας από δημάρχους για τις μεταναστευτικές ροές: “Έρχονται 15.000 μέχρι τα τέλη Ιουλίου”
Σοβαρό προβληματισμό και έντονη ανησυχία εκφράζουν οι δήμαρχοι Ανωγείων, Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων και Γόρτυνας, για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στη νότια Κρήτη. Όπως τόνισαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” του ΚΡΗΤΗ TV με τον δημοσιογράφο Μάνο Δασκαλάκη, η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με τις τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κρίση.
Οι δήμαρχοι υπογράμμισαν ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει εκατοντάδες άτομα, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μέσω οργανωμένων κυκλωμάτων διακινητών. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς εκφράζεται εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου ο αριθμός των μεταναστών θα αγγίξει τους 15.000.
Συνοπτικά
- Η Κρήτη δέχεται αυξανόμενη πίεση από μεταναστευτικές ροές, με πάνω από 2.000 άτομα να αποβιβάζονται στις νότιες ακτές σε 48 ώρες.
- Οι τοπικές υποδομές φιλοξενίας είναι στα όριά τους, με τις αρχές και τους κατοίκους να εκφράζουν ανησυχία.
- Παρά τις περιπολίες λιμενικών και στρατιωτικών δυνάμεων, οι αφίξεις συνεχίζονται, ενώ οι δήμαρχοι ανησυχούν για περαιτέρω αύξηση.
- Η τοπική κοινωνία αντιδρά στις συνεχείς αφίξεις, και οι λιμενικές αρχές αντιμετωπίζουν οριακές συνθήκες εργασίας.