Το άρθρο αναφέρεται σε ένα σκάνδαλο που αφορά την εκμετάλλευση ελαιόδεντρων χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών τους, στο πλαίσιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αγρότες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, το Αίγιο και η Ευρυτανία, περιγράφουν πώς ανακάλυψαν ότι τα ελαιόδεντρά τους είχαν δηλωθεί από άλλους για να λαμβάνουν επιδοτήσεις, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Παρά τις καταγγελίες τους, οι αρμόδιοι φορείς δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες αντιμετώπισαν επιθετική συμπεριφορά από τους καταπατητές.
Οι περιπτώσεις αυτές δείχνουν μια ευρύτερη πρακτική παρατυπιών που παραμένει ατιμώρητη.
Πιο αναλυτικά
«Κάποιος εκμεταλλευόταν τα δικά μου ελαιόδεντρα» περιέγραψε ένας αγρότης στο LiveNews, μιλώντας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Πήγα να καταγγείλω αλλά τίποτα δεν έγινε» είπε μεταξύ άλλων ο αγρότης στο LiveNews, που είδε τις ελιές του δηλωμένες από άλλον, στο πλαίσιο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Όταν εγώ πήγα την πρώτη φορά στον αρμόδιο φορέα να κάνω την καταγραφή, διαπιστώθηκε ότι στο ένα αγροτεμάχιο που δήλωσα, που περιμετρικά ήταν με ελιές, όλες οι ελιές φαίνονταν ότι τις έχει δηλώσει κάποιος άλλος.
Κάποιος άλλος εκμεταλλευόταν, δήλωνε τα δικά μου ελαιόδεντρα για να παίρνει επιδότηση. Κι αυτό γινόταν επί χρόνια γιατί το ακίνητο το έχουμε πολλά χρόνια. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ενώ μου το είπαν πολύ φυσικά το τι γίνεται, είναι μάλλον κάτι σύνηθες. Δεν μπήκαν στη διαδικασία να μου πουν ώπα, κάτσε να δούμε ποιος είναι αυτός; Θέλετε κύριε να κάνετε κάτι; Θέλετε να κάνετε μια καταγγελία, οτιδήποτε;’».
Σε μία άλλη περίπτωση, στην Κρήτη, η προίκα για την κόρη έγινε προίκα για κάποιον καταπατητή…
«Ο γαμπρός μου είναι αγρότης. Του λέω βρε παιδί μου έλα να σας – δεν έχω κι άλλο παιδί, μόνο την κόρη μου – έλα να σας δώσω τα κτήματα αυτά. Με παίρνει η κόρη μου τηλέφωνο μου λέει μαμά το έχεις νοικιάσει. Λέω Παναγία μου, παιδί μου δεν έχω νοικιάσει τίποτα.
Ψάχνοντας από εδώ, ψάχνοντας από εκεί, βρίσκω τελικά ότι το έχει νοικιάσει ένας βοσκός. Παίρνω τον βοσκό, αρχίζει να με βρίζει. Κακό, δεν βρίσκω άκρη. Τσακωθήκαμε άσχημα, του είπα θα σε πάω στον εισαγγελέα. Δεν τον ενδιέφερε τίποτα. Να μου φέρει την υπογραφή ότι το έχω νοικιάσει. Για πλαστογραφία θα σε πάω μέσα. Μετά δεν ξανατόλμησε αυτός να μου ξανακάνει».
Μετά την Κρήτη και το Αίγιο, σειρά πήρε και η Ευρυτανία.
«Παρουσιάστηκε ένα συμβόλαιο από την 01/02/17, ότι είχα νοικιάσει ένα χωράφι με ελιές. 80 – 85, αρκετές ρίζες. Αυτό εγώ δεν το ήξερα καθόλου. Μετά από χρόνια, μου παρουσιάστηκε και μου έδειξαν το συμβόλαιο αυτό το οποίο ήταν και πλαστογραφημένο. Το νοίκιασε όλο, το καταπάτησε δηλαδή. Δεν βρήκα άκρη. Πήγα και τους υπέβαλα μήνυση. Πήγα στο τμήμα και τους υπέβαλα μήνυση πριν 5 – 6 μέρες και θα δούμε τι θα γίνει».
Συνοπτικά
- Αγρότες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ανακάλυψαν ότι τα ελαιόδεντρά τους δηλώθηκαν από άλλους για επιδοτήσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
- Οι αρμόδιοι φορείς δεν ανταποκρίθηκαν στις καταγγελίες των ιδιοκτητών, οι οποίοι συχνά αντιμετώπισαν επιθετική συμπεριφορά.
- Το φαινόμενο αυτό υποδεικνύει μια ευρύτερη πρακτική παρατυπιών που παραμένει ατιμώρητη.
- Υπάρχουν περιστατικά πλαστογραφίας ενοικιαστηρίων που επιτρέπουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών.