Το άρθρο αποκαλύπτει σοβαρές καταγγελίες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων διαπιστώνουν ότι τα χωράφια τους έχουν δηλωθεί σε άλλα ΑΦΜ, προκαλώντας τους μεγάλες ταλαιπωρίες. Συγκεκριμένα, περιγράφονται περιπτώσεις ανθρώπων που αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, ενώ ο οργανισμός φέρεται να μην προβαίνει σε απαραίτητες έρευνες.
Παράλληλα, αναφέρεται η δυνατότητα υποβολής ανώνυμων καταγγελιών, αν και οι διαδικασίες αποδεικνύονται περίπλοκες και χρονοβόρες. Η κατάσταση αυτή εντείνει την ανησυχία για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πιο αναλυτικά
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να προκαλεί πολιτικό «σεισμό» με τις καταγγελίες για παράνομες επιδοτήσεις να είναι αμέτρητες και αρκετές από αυτές εξοφρενικές.
Η εκπομπή Live News έφερε στο φως απίστευτα περιστατικά και καταγγελίες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με ανθρώπους να ταλαιπωρούνται αφάνταστα για να αποδείξουν τα αυτονόητα.
Στην πρώτη καταγγελία που έφτασε στο Live News βλέπουμε έναν άνθρωπο να δηλώνει το αδιανόητο, πως το χωράφι του βρέθηκε δηλωμένο σε άλλο ΑΦΜ.
Για το χωράφι του αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να πάει στα δικαστήρια για το αυτονόητο, να φύγει το ξένο ΑΦΜ από την περιουσία του.
«Μου είπαν πριν γίνει γνωστό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι το χωράφι μου είναι δηλωμένο σε κάποιο ΑΦΜ. Θα κάνω αγωγή όχι για εμένα, αλλά για εξαπάτηση, δεν μπορεί να δηλώνεις Ε9 κάτι το οποίο δεν σου ανήκει, είναι εξαπάτηση».
Η πρώτη καταγγελία ήταν από την Πύλη Τρικάλων η επόμενη είναι από τη Σητεία Κρήτης. Όπως λέει ο κτηματίας, όταν ενημέρωσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ψηφιακή καταπάτηση του χωραφιού του, αντί ο οργανισμός να κάνει την αυτεπάγγελτη έρευνα που θα περίμενε κανείς του είπε το αλησμόνητο «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα».
«Το είχα νοικιάσει πριν 5 χρόνια μέσω taxis σε έναν τοπικό βοσκό. Τον πήρε έξαλλος ο βοσκός και είπε ότι δεν μπορεί να το δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Γιατί το δηλώνει κάποιος μεγαλοβοσκός από το Ρέθυμνο. Πήγα στο ΚΥΔ. Μου είπαν ότι είναι δηλωμένο σε αυτούς. Μπαίνω στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκεί τρελάθηκα εντελώς και γράφει ότι για να δεχτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταγγελία θα πρέπει να συνοδεύεται από αμετάκλητη δικαστική απόφαση».
Μιλώντας στο Live News πρόσθεσε: «Είναι 20 στρέμματα στη Σητεία και είναι κατοχυρωμένα με συμβόλαια, το έχω κάνει τοπογραφικό, το έχω καταχωρήσει στο κτηματολόγιο και έχω πάρει και χαρακτηρισμό από το δασαρχείο. Επειδή είχα κάνει αρκετά έξοδα γι’ αυτές τις διαδικασίες, είπα να το νοικιάσω γιατί εγώ μένω στην Αθήνα. Το νοίκιασα σε ένα τοπικό βοσκό, επίσημα, μέσω taxisnet, εδώ και πέντε χρόνια.
Με πήρε πέρυσι λοιπόν, αφηνιασμένος και μου λέει δεν μπορώ να το δηλώσω στον ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί το έχουν δηλώσει κάποιοι άλλοι. Μαθαίνω πως όλη την περιοχή έχουν δηλωθεί από κάποιους από το Ρέθυμνο και δεν μπορούν να δηλωθούν από εμάς. Έψαξα να βρω ποιοι είναι και ανησύχησα γιατί άκουσα για ναρκωτικά και είπα να κάνω καταγγελία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και λέει πως για να κάνει ακατάγγελτά θα πρέπει να έχω τελεσίδικη δικαστική απόφαση».
Η τρίτη καταγγελία δεν είναι ούτε από τα Τρίκαλα ούτε από την Κρήτη, αλλά από την Αχαΐα. Και αυτή η καταγγελία είναι πανομοιότυπη.
«Πέρσι που κάηκε το χωριό πήγαμε να δηλώσουμε τα χωράφια που καήκαν. Που είχαν μέσα πράγματα και βρήκαμε όταν πέρασε η επιτροπή, τα είχαν δηλώσει 3 άτομα, δεν ξέρουμε ποιοι, δεν μπορέσαμε να βρούμε, 3 που τα είχαν δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποιος ήταν, τι ήταν, δεν μπορέσαμε να βρούμε πουθενά.
»Ρωτήσαμε, ρώτησε ο άντρας μου, του είπαν μην το ψάχνεις, άστο τώρα όπως είναι και φτιάξαμε τα χαρτιά εμείς. Είπαμε να βάλουμε δικηγόρο, ο δικηγόρος μας ζήτησε 2000 ευρώ, δεν τα δώσαμε».
Σήμερα πάντως, όπως φαίνεται και στο site, υπάρχει δυνατότητα πλέον υποβολής επώνυμης αλλά και ανώνυμης καταγγελίας.
«Ο καταγγελλόμενος, έχει δικαίωμα πρόσβασης στο κείμενο της εν λόγω καταγγελίας, καθώς και σε πληροφορίες σχετικές με την προέλευση (πηγή) των δεδομένων αυτών. Ως προέλευση νοούνται τα στοιχεία ταυτοποίησης του καταγγέλλοντος όπως είναι ιδίως το όνομα και η διεύθυνση του καταγγέλλοντος. Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό του καταγγελλόμενου υπόκειται σε περιορισμούς».
Μπάχαλο με… app
«Μέσω του AgriSnap ο δικαιούχος έχει την δυνατότητα λήψης φωτογραφιών αποδεικνύοντας έτσι την επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων του».
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί αυτό βίντεο στο οποίο αναφέρεται: «Πλεονέκτημα της διαδικασίας είναι η άμεση επίλυση πιθανών προβλημάτων που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο, οι φωτογραφίες αποστέλλονται την ίδια στιγμή στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και έτσι δεν χρειάζεται ο δικαιούχος να μεταβεί σε κάποιο τοπικό γραφείο ή ΚΥΔ».
Το έχει αναρτήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν 10 μήνες. Θεωρητικά με αυτό το app θα έπρεπε να μπορεί εύκολα να γίνεται ο έλεγχος και να διαπιστώνονται οι παρατυπίες. Αν βέβαια γινόταν έλεγχος.