Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, το Thermopylae Forum 2025, δε θα μπορούσε να μην ανοίξει μια συζήτηση εξετάζοντας για το πως η τεχνητή νοημοσύνη θα τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη, κάνοντάς του τη ζωή καλύτερη.
Το θέμα λοιπόν «Αλγόριθμοι Δημοσίου Συμφέροντος: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του πολίτη» ξεκίνησε με τη ψηφιακή μετάβαση του κράτους.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα, αποτελεί κλειδί για λιγότερη γραφειοκρατία και πιο γρήγορη και καλύτερη εξυπηρέτηση για τον πολίτη». Στο πάνελ η Υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που πριν αναπτύξει το ρόλο των αλγόριθμων στην ενίσχυση της διοικητικής αποδοτικότητας, μίλησε για την ανάγκη της αξιολόγησης στο δημόσιο και της εξέλιξης – αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού του. «Πριν την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, όλοι όσοι αξιολογούνταν φαινόντουσαν άριστοι ή σχεδόν άριστοι», είπε η κα Χαραλαμπογιάννη που πρόσθεσε τη σημαντική βελτίωση της εικόνας αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, που συμμετείχε στο πάνελ, παρουσίασε μέρος από όσα προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην πράξη, αποτυπώνοντας τις καινοτομίες που εφαρμόζονται ήδη στα υπηρεσίες της Περιφέρειας στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Ειδικά ως μια περιοχή με πολλές φυσικές καταστροφές.
Ο κ. Σπανός μίλησε για τις 114 υπηρεσίες της Περιφέρειας που γίνονται απολύτως ψηφιακά. Ένα από τα σημαντικότερα έργα που ανέφερε είναι το λογισμικό που εφαρμόζεται στην πολιτική προστασία για τη σχεδίαση και την αντιμετώπιση ενός φαινομένου.
Ο Ορέστης Ανδριανής, Senior Industry Manager στη Google, κλέβοντας την παράσταση, μετέφερε στους παρευρισκόμενους την πολύτιμη εμπειρία του από έναν κολοσσό της ψηφιακής εποχής, πρωτοπόρο σε καινοτομίες. Πολύτιμα παραδείγματα που μπορούν να υιοθετήσουν όλοι όσοι επιχειρούν βρίσκοντας λύσεις που δεν θα τις περίμεναν!
Επίσης ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Head of Growth & Strategic Partnerships του Ομίλου Break Even παρουσίασε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης για την τοπική κοινωνία. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της διασύνδεσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και των ΟΤΑ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση της καινοτομίας και τη δημιουργία πραγματικού αντίκτυπου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ο Λεωνίδας Ρήγας Επενδυτής Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας υπερθεμάτισε στη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και μίλησε για το αν η Ελλάδα μπορεί να κάνει «εξαγωγή» σε αυτόν τον τομέα. «Η Ελλάδα παράγει ανθρώπους (Σ.Σ. 3η παγκοσμίως) που ασχολούνται σε αυτόν τον τομέα δυστυχώς όμως πολλοί από αυτούς φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μείνουν στον τόπο τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Παναγιώτης Παχατουρίδης, με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας, ως επενδυτής εταιριών τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα σχολίασε με χιούμορ ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε θα μπορούσε να είχε ήδη γράψει τις ερωτήσεις και να είχε βάλει την τεχνητή νοημοσύνη να απαντήσει αντικαθιστώντας τους συνομιλητές του.
Ως συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μέλλον περιλαμβάνει στη ζωή μας την τεχνητή νοημοσύνη και αυτό που χρειάζεται είναι να τη θέσουμε στην υπηρεσία του πολίτη και όχι για το πως θα αντικαταστήσουμε τον πολίτη!…
Δείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Thermopylae Forum 2025: