Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών στα Επείγοντα των νοσοκομείων, μέσω του οποίου οι ασθενείς θα φέρουν ένα «βραχιολάκι» με barcode.
Το σύστημα, που ξεκίνησε πιλοτικά στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και θα επεκταθεί σε 14 άλλα νοσοκομεία, αποσκοπεί στη μείωση της ταλαιπωρίας και των ουρών, καθώς οι ασθενείς θα ενημερώνονται για την προτεραιότητα και τους χρόνους εξυπηρέτησης μέσω της εφαρμογής MyHealth App.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή του συστήματος δεν προκάλεσε χάος, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, και ανακοίνωσε παράλληλες προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση των ΤΕΠ.
Πιο αναλυτικά
Επεξηγήσεις σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος ιχνηλάτησης ασθενών στα Επείγοντα των νοσοκομείων, το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», ανέλυσε το πρωί της Παρασκευής (16.05.2025) υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Στην πρώτη εμφάνισή του μετά από αρκετούς μήνες απουσίας από τις τηλεοπτικές εκπομπές, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε για τους λόγους αποχής του αλλά και για το «βραχιολάκι» και τον νέο κύκλο που άνοιξε στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων.
«Αν εμφανίζομαι μου λένε γιατί εμφανίζομαι, κι όταν εξαφανίζομαι, γιατί εξαφανίζομαι. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα από το εάν εμφανίζομαι εγώ στην τηλεόραση ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) που έκανε πρεμιέρα χθες στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αναμένεται να επεκταθεί σε επιπλέον 14 νοσοκομεία, μέσα στους επόμενος δύο μήνες.
Αρχικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε ότι υπήρξε ταλαιπωρία ασθενών και χάος κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος στα ΤΕΠ, τονίζοντας πως ρεπορτάζ που προβλήθηκε σε δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης, που έδειχνε εικόνες χάους με ουρές στον Ευαγγελισμό με ασθενείς και γιατρούς να διαμαρτύρονται ήταν λάθος.
«Το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ήταν λάθος», σχολίασε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:
«Πήγαν στην ουρά που έχει έξω από το νοσοκομείο ο Ευαγγελισμός και τη συνδύασαν με το «βραχιολάκι», τόνισε εξηγώντας πως το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών ξεκίνησε τη λειτουργία του αργότερα, στις 14.30, οπότε ξεκίνησε και η εφημερία του νοσοκομείου.
«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για το μέτρο αυτό και η γκρίνια θα φυγει, όπως έφυγαν για όλα τα παρόμοια θέματα στο παρελθόν. Το βραχιολάκι, όμως, θα μείνει», πρόσθεσε.
Τα πέντε χρώματα και η άνεση που σου δίνει το βραχιολάκι να μην κάθεσαι στην ουρά
Το νέο ηλεκτρονικό βραχιολάκι αναμένεται να καταργήσει τις ουρές, πρόσθεσε. Πρόκειται για ένα τελείως αδιάβλητο σύστημα, το οποίο θα σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις απόλυτη ελευθερία κινήσεων, ανάλογα με την αξιολόγηση της βαρύτητας του περιστατικού από τους γιατρούς, εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που θα φορούν οι ασθενείς θα περιέχει ένα barcode, το οποίο με το σκανάρισμα από το κινητό θα συνδέεται αυτόματα με την εφαρμογή MyHealth App. Μέσα από την εφαρμογή, ο ασθενής θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο «όλη την πορεία του και πότε θα τον εξυπηρετήσει ο γιατρός».
Στο στάδιο της διαλογής (triage), οι γιατροί αξιολογούν κάθε περιστατικό και του αποδίδουν ένα χρώμα ανάλογα με τη σοβαρότητά του: μπλε (το πιο ελαφρύ περιστατικό), πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, (το πιο σοβαρό περιστατικό). Αυτή η διαβάθμιση καθορίζει και την προτεραιότητα εξυπηρέτησης.
«Τα μπλε πρέπει να φεύγουν από το νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Η βαρύτητά του μπλε σημαίνει ότι δεν πρέπει να πας σε νοσοκομείο – ή, αν μείνεις στο νοσοκομείο, γιατί εμείς δεν διώχνουμε κανέναν, πρέπει να ξέρει πως θα περιμένεις αρκετά για να εξυπηρετηθείς», είπε.
Με τη νέα τεχνολογία, «όταν το σκανάρεις και δεις τι χρώμα είσαι, θα ξέρεις ακριβώς τι ώρα θα εξυπηρετηθείς και δεν χρειάζεται να καθίσεις στην ουρά. Μπορείς να φύγεις, να πας να πιεις καφέ – δεν θα χάσεις τη σειρά σου. Οι χρόνοι θα τηρούνται και θα τους βλέπεις στο κινητό σου», ανέφερε.
Όλες οι αλλαγές και οι προσλήψεις που αναμένονται στα ΤΕΠ
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε πώς δεν αποκλείεται για λίγο διάστημα ακόμα, η ταλαιπωρία των πολιτών να συνεχιστεί στον Ευαγγελισμό, καθώς ταυτόχρονα με τις αλλαγές στο σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών, κατασκευάζονται στον Ευαγγελισμό τα νέα ΤΕΠ, έκτασης 2.500 τ.μ. τα οποία θα παραδοθούν τον Φεβρουάριο του 2026.
«Δεν μπορούσαμε να καθυστερήσουμε το βραχιολάκι γιατί τα αξιοποιούμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα χάνονταν αν δεν τα αξιοποιούσαμε τώρα«, εξήγησε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όλων των νοσοκομείων της χώρας.
Δίνοντας στη δημοσιότητα τα παρακάτω στοιχεία, σε πίνακες, τους οποίους έχει αναρτήσει το πρωί σε λογαριασμό του στα social media.
«Στο πίνακα βλέπετε, ανά νοσοκομείο, τους επιπλέον τραυματιοφορείς που διορίζουμε με την @nkerameus και την @dypa_official για την μείωση της ταλαιπωρίας σας στις εφημερίες! 232 διορίζονται στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών και άλλοι 268 στα Νοσοκομεία γενικά», έγραψε στην ανάρτηση για τον πρώτο πίνακα.
Στο πίνακα βλέπετε, ανά νοσοκομείο, τους επιπλέον τραυματιοφορείς που διορίζουμε με την @nkerameus και την @dypa_official για την μείωση της ταλαιπωρίας σας στις εφημερίες! 232 διορίζονται στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών και άλλοι 268 στα Νοσοκομεία γενικά. pic.twitter.com/yllozQEeln
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) May 16, 2025
Πλην των τραυματιοφορέων αυτός είναι ο εν εξελίξει προγραμματισμός προσλήψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στα ΤΕΠ, ως ένα από τα μέτρα που λαμβάνουμε για την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής pic.twitter.com/t2eVoGaRTp
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) May 16, 2025
«Πλην των τραυματιοφορέων αυτός είναι ο εν εξελίξει προγραμματισμός προσλήψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στα ΤΕΠ, ως ένα από τα μέτρα που λαμβάνουμε για την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής», έγραψε στη δεύτερη ανάρτησή του.