Ο Κώστας Κάπος, μηχανολόγος και ενεργειακός μηχανικός, σχολίασε το πόρισμα του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη για την τραγωδία στα Τέμπη, υποστηρίζοντας ότι εξετάστηκε αντικειμενικά και κατέληξε σε προφανή συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον Κάπο, η αιτία της πυρκαγιάς ήταν ένα ηλεκτρικό τόξο που προήλθε από βραχυκύκλωμα του μετασχηματιστή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία εύφλεκτων αερίων.
Επισημαίνει ότι η κινητική ενέργεια από τη σύγκρουση των τρένων ήταν ισοδύναμη με μια μεγάλη έκρηξη, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές και θανάτους. Ο Κάπος τονίζει επίσης ότι οι υποθέσεις για την ύπαρξη άλλων εύφλεκτων υλικών είναι αβάσιμες.
Πιο αναλυτικά
Μια πρώτη εκτίμηση για το πόρισμα του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Καρώνη, για τα Τέμπη, πραγματοποίησε μιλώντας στο newsit.gr ο Κώστας Κάπος, μηχανολόγος – μηχανικός και ενεργειακός μηχανικός, με εξειδίκευση στις καύσεις και τις αναφλέξεις.
Όπως αναφέρει ο κ. Κάπος για το πόρισμα του Πολυτεχνείου για τα Τέμπη, ήταν προφανές ότι «δεν υπήρχε η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο άλλο εύφλεκτο υλικό, τη στιγμή που η αλληλουχία των γεγονότων πρόδιδε, τουλάχιστον στους ανθρώπους που ήξεραν κάποια πράγματα περί αυτών, πως κατέληξε η πυροσφαιρα».
Ο κ. Κάπος εξηγώντας τι συνέβη είπε μεταξύ άλλων: «Ο μετασχηματιστής της επιβατικής αμαξοστοιχίας, γιατί γι’ αυτό γίνεται όλος ο καυγάς, υπέστη τρομακτικές μηχανικές καταπονήσεις, διατρήσεις, παραμορφώσεις, οι οποίες οδήγησαν σε κάποιο βραχυκύκλωμα της μέσης τάσης των 25.000 V και τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού τόξου, το οποίο αυτό ήταν η αιτία τα έλαια των μετασχηματιστών να διασπαστούν, να μετατραπούν σε εύφλεκτα αέρια κι αυτά τα εύφλεκτα αέρια να αναφλεγούν».
«Ο διακεκριμένος συνάδελφος εξέτασε όλα τα στοιχεία χωρίς καμία προκατάληψη»
«Μία πρώτη ανάγνωση της έκθεσης Καρώνη, γιατί βέβαια αποτελείται από 123 σελίδες και δεν είναι εύκολο για οποιονδήποτε τεχνικό να την εξετάσει μέσα σε μια ώρα και να βγάλει συμπέρασμα, χρειάζεται περισσότερη εξέταση, αλλά βλέπω ότι μας δείχνει ότι ο διακεκριμένος συνάδελφος εξέτασε όλα τα στοιχεία χωρίς καμία προκατάληψη και κατέληξε στο μοναδικό λογικό συμπέρασμα που τόσοι και τόσοι άλλοι, μάλλον πολιτικά υποκινούμενοι τεχνικοι σύμβουλοι, αρνούνταν να δουν, ενώ “χόρευε τσάμικο μπροστά στα μάτια τους” για να το πούμε έτσι λαϊκά. Δηλαδή, ήταν κάτι εμφανές, κάτι προφανές ότι δεν υπήρχε η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο άλλο εύφλεκτο υλικό, τη στιγμή που η αλληλουχία των γεγονότων πρόδιδε, τουλάχιστον στους ανθρώπους που ήξεραν κάποια πράγματα περί αυτών, πως κατέληξε η πυροσφαιρα», τονίζει ο κ. Κάπος.
Και συνεχίζει: «Υπήρξε μία αλληλουχία γεγονότων, η οποία αποκλείει την ύπαρξη των ευφλεκτων υλικών τα οποία τόσο καιρό έλεγαν, δηλαδή μπορώ να σας πω σε μία λίστα γεγονότων το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ, εκείνα τα δευτερόλεπτα τα οποία κατέληξαν στο τραγικό γεγονός. Σε πρώτη φάση αυτό που είδαμε ήταν μια εμπορική αμαξοστοιχία βάρος περίπου 800 τόνων και ταχύτητας 100 km/h να συγκρούεται μετωπικά με μια εμπορική αμαξοστοιχία η οποία ζύγιζε περίπου 550 τόνους και είχε ταχύτητα περίπου 150 – 160 km/h. Με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο για πέδηση, για φρενάρισμα, που δεν μείωσε τις ταχύτητές τους περισσότερο από 10%. Αυτή η κινητική ενέργεια που απελευθερώθηκε μέσα σε 2, 3 δευτερόλεπτα είναι ισοδύναμη με το να βάλει κάποιος 210 kg εκρηκτικό TNT και να υποστεί τις συνέπειες μιας τέτοιας εκρήξης. Δηλαδή, διαλύθηκε κυριολεκτικά η ηλεκτράμαξα της επιβατικής αμαξοστοιχίας και το βαγόνι του κυλικείου, θανατώνοντας ακαριαία τα περισσότερα θύματα. Ταυτόχρονα όμως, ο μετασχηματιστής της επιβατικής αμαξοστοιχίας, γιατί γι’ αυτό γίνεται όλος ο καυγάς, υπέστη τρομακτικές μηχανικές καταπονήσεις, διατρήσεις, παραμορφώσεις, οι οποίες οδήγησαν σε κάποιο βραχυκύκλωμα της μέσης τάσης των 25.000 V και τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού τόξου, το οποίο αυτό ήταν η αιτία τα έλαια των μετασχηματιστών να διασπαστούν, να μετατραπούν σε εύφλεκτα αέρια κι αυτά τα εύφλεκτα αέρια να αναφλεγούν. Αυτό στην ουσία δημιούργησε όλη αυτή την πυρόσφαιρα και μιλάμε ότι αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα σε δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου. Δηλαδή από την ώρα της σύγκρουσης μέσα σε δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου εάν υπάρξει ηλεκτρικό τόξο, εξαιτίας κάποιου βραχυκυκλώματος, όλη αυτή η διαδικασία είναι αυτόματη, παράγονται τεράστιες ποσότητες ευφλεκτων αερίων, δηλαδή υδρογόνου, μεθανίου, αιθανίου, μεθυλενίου, ακετυλενίου, τα οποία αναφλέγονται».
«Αν αναφλεγεί 1 λίτρο ελαίου από το μετασχηματιστή παράγονται 8000 λίτρα διάπυρων αερίων»
«Αυτό το πράγμα ακριβώς εξέτασε και ο κύριος Καρώνης, βέβαια με πολύ πιο λεπτομερειακό τρόπο. Ποσοτικοποιησε όλες τις ποσότητες αυτών των ευφλεκτων αερίων που παρήχθησαν από τη διάρρηξη και το βραχυκύκλωμα του μετασχηματιστή και μας έδωσε αυτή την πυροσφαιρα. Φανταστείτε ότι αν αναφλεγεί 1 λίτρο ελαίου από το μετασχηματιστή παράγονται 8.000 λίτρα διάπυρων αερίων. Δηλαδή για 1.000 λίτρα που μπορούμε να πούμε ότι πήραν μέρος σε αυτή την ανάφλεξη δημιουργήθηκαν 8.000 κυβικά μέτρα διάπυρων αερίων που δημιούργησαν αυτή την πυροσφαιρα. Αυτό το πράγμα λοιπόν εξέτασε ο κύριος Καρώνης και από την άλλη βέβαια αυτά τα ίχνη ξύλολίου, τα οποία βρέθηκαν γύρω από την αμαξοστοιχία δεν ήταν τίποτα άλλο από κάποιους ρυπαντές. Ρυπαντές ονομάζουμε τα προϊόντα ατελούς καύσης, δηλαδή όταν καίγεται κάποια οργανική ουσία και η καύση αυτή είναι ατελής, δεν είναι τέλεια με μπλε φλόγα επειδή υπάρχει υπερεπάρκεια οξυγόνου, δημιουργούνται ένα σωρό αρωματικές ενώσεις ως ρυπαντές, οι οποίοι πέφτουν γύρω γύρω και βρήκαν κάποιες απειροελάχιστες ποσότητες από αυτά τα ξυλόλια κλπ και είπαν: “Α! αυτό ήταν κάποιο υλικό το οποίο κουβαλούσε η αμαξοστοιχία”», τονίζει ακόμα.
Και καταλήγει: «Αυτό που πρέπει να προστεθεί σ’ αυτό το θέμα, αλλά θεωρώ ότι είναι πιο αρμόδιοι να το εξηγήσουν οι νομικοί παρά ένας τεχνικός σαν εμένα, είναι ότι αποκλειόμενης της ποσότητας και του λαθρεμπορίου ευφλεκτων υλικών στην αμαξοστοιχία, θα πρέπει να σκεφτούμε τι προεκτάσεις έχει όσον αφορά τις κατηγορίες περί συγκάλυψης και περί μπαζώματος, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει κατά κόρον όλο αυτό το διάστημα».
Ο Κώστας Κάπος είναι μηχανολόγος-μηχανικός και ενεργειακός μηχανικός, με εξειδίκευση στις καύσεις και τις αναφλέξεις