Φωτογραφίες ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τη δράση σπείρας που εκμεταλλευόταν καθυστερήσεις στα κτηματολογικά γραφεία, ζητώντας «γρηγορόσημα» για την ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων. Η σπείρα, την οποία ηγείτο γυναίκα, περιλάμβανε 6 υπαλλήλους και 3 ιδιώτες, οι οποίοι συλληφθήκαν και κατηγορούνται για δωροληψία και συνέργεια.
Οι πελάτες πλήρωναν από 500 έως 1.000 ευρώ για υπηρεσίες που δεν έπρεπε να παρέχονται, αξιοποιώντας κενά στο ψηφιοποιημένο σύστημα του Κτηματολογίου. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
εντόπισε τις παρανομίες μέσω ψηφιακών ιχνών, αποδεικνύοντας τη διαφθορά που ταλαιπωρούσε πολίτες για χρόνια.
Πιο αναλυτικά
Φωτογραφικά ντοκουμέντα από την παρακολούθηση των μελών του κυκλώματος του Κτηματολογίου παρουσιάζει το newsit.gr. Πρόκειται για συναντήσεις της αρχηγού με πελάτες που αφού συνομιλούσαν για αρκετή ώρα, τους έδινε τα έγγραφα και άρπαζε τα χρήματα.
Ουσιαστικά το κύκλωμα των επίορκων υπαλλήλων εκμεταλλεύονταν τις μεγάλες καθυστερήσεις σε υποθέσεις Κτηματολογίου και εντόπιζαν περιπτώσεις που δεν είχαν καταχωρηθεί ακόμα στο ψηφιοποιημένο σύστημα για να λαμβάνουν “γρηγορόσημο”.
Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα 60 ατόμων, έχουν συλληφθεί 9.
Συγκεκριμένα, στους 6 υπαλλήλους Κτηματολογικών γραφείων οι διώξεις αφορούν σε δωροληψία κατ΄ επάγγελμα και κατά συρροή, ενώ στους 3 ιδιώτες που ασκούσαν καθήκοντα διεκπεραιωτών ασκήθηκαν διώξεις για άμεση συνέργεια στη δωροληψία κατά συναυτουργία και κατά συρροή.
Το κύκλωμα αναλάμβανε να διεκπεραιώσει και να επισπεύσει υποθέσεις με το αζημίωτο. Η ταρίφα κυμαινόταν από 500 μέχρι 1.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση. Αρχηγός φέρεται να είναι μία γυναίκα που είχε απευθείας επικοινωνία με τους υπαλλήλους του Κτηματολογίου.

Υπαρχηγός ήταν ένας από τους συλληφθέντες ιδιώτες, ο οποίος της έστελνε μέσω viber τα στοιχεία των αιτήσεων των πελατών, αφού εντόπιζε τις υποθέσεις. Ο τρίτος ιδιώτης είχε τον ρόλο του ενδιάμεσου και είχε επικοινωνία με συμβολαιογράφους και δικηγόρους.

Και οι 6 υπάλληλοι αναλάμβαναν να προχωρήσουν τις υποθέσεις λαμβάνοντας… γρηγορόσημο. Οι επίορκοι υπάλληλοι βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν το ηλεκτρονικό σύστημα και αυτό γιατί ο όγκος των αρχείων ήταν τεράστιος για την ψηφιοποίηση και οι συλληφθέντες εντόπιζαν τους φακέλους, που δεν είχαν καταχωρηθεί ακόμα στο σύστημα.

Βέβαια την πάτησαν γιατί τα ψηφιακά ίχνη καταγράφονται και έτσι μπορεί να αναδειχθεί οποιαδήποτε παρανομία, πράγμα που έγινε και στη συγκεκριμένη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Πολίτες που έχουν ταλαιπωρηθεί για πολλά χρόνια με υποθέσεις τους στο Κτηματολόγιο κατήγγειλαν ότι έχουν «λαδώσει» υπαλλήλους προκειμένου να τις επισπεύσουν.