Η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες για την κυκλοφορία ενός κακόβουλου e-mail που προσποιείται ότι προέρχεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σκοπό να εξαπατήσει χρήστες του διαδικτύου. Το μήνυμα ισχυρίζεται ότι οι παραλήπτες εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και ζητά εξηγήσεις για να αποφευχθούν κυρώσεις.
Οι δράστες χρησιμοποιούν ψευδή στοιχεία και λογότυπα για να προσδώσουν αληθοφάνεια. Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται στο μήνυμα και να το διαγράφουν, ενώ παρέχει πληροφορίες για την αποφυγή ηλεκτρονικών απατών μέσω των ιστοσελίδων της.
Πιο αναλυτικά
Την προσοχή των πολιτών για ένα κακόβουλο e-mail που δήθεν διακινείται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά η Ελληνική Αστυνομία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες, χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών Aρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους του e-mail εμπλέκεται σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, ζητώντας, μάλιστα, από τους παραλήπτες την άμεση παροχή εξηγήσεων προς αποφυγή κυρώσεων.
Στην προσπάθειά τους, δε, να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Europol, καθώς και εντύπωμα σφραγίδας με δήθεν υπογραφή στελεχών της ανωτέρω υπηρεσίας.
Από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι το κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην ανταποκρίνονται, να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία.
Υπενθυμίζεται, ότι περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.