Στις Βούτες Ηρακλείου, οι ρωγμές σε σπίτια επιδεινώθηκαν λόγω διαρροής νερού, όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης. Η αύξηση της υγρασίας προκάλεσε διογκώσεις στα αργιλικά ορυκτά κάτω από το χωριό, οδηγώντας σε διαβρώσεις και σπασίματα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι η αποστράγγιση του υδροφόρου είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς η συνεχιζόμενη υγρασία θα επιδεινώνει την κατάσταση. Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΥΑΗ εργάζονται για να εντοπίσουν και να επιδιορθώσουν τις διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.
Πιο αναλυτικά
Η διαρροή νερού είναι η αιτία που εντάθηκε το φαινόμενο με τις ρωγμές σε σπίτια στις Βούτες Ηρακλείου δήλωσε ο Καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης.
Ο καθηγητής εξήγησε πώς δημιουργήθηκε το φαινόμενο των ρωγμών στην περιοχή των Βουτών Ηρακλείου και διευκρίνισε πως τα αργιλικά ορυκτά που υπάρχουν κάτω από τον βράχο που έχει χτιστεί το χωριό, διογκώνονται όταν υπάρχει υγρασία.
«Κάτω από το βράχο που έχει χτιστεί το χωριό υπάρχουν αργιλικά υλικά που έχουν μέσα αργιλικά ορυκτά που διογκώνονται όταν βραχούν. Αυτή η διαφορετικότητα στην αντοχή των πετρωμάτων έχει ως αποτέλεσμα η άργιλος να διαβρώνεται εύκολα. Τώρα, έτσι όπως είναι χτισμένο το χωριό φαίνεται ότι το πέτρωμα δέχθηκε μεγάλες ποσότητες νερού, πέρασε αυτό το νερό στην επιφάνεια, διογκώθηκε η άργιλος και άρχισαν τα φαινόμενα. Αν αυτά προυπήρχαν, σίγουρα εντάθηκαν με τη διαρροή που είχαμε στο δίκτυο. Υπερκορέστηκε το πέτρωμα, διογκώθηκε η άργιλος που ήταν κάτω από αυτό και άρχισαν να γίνονται τα σπασίματα» είπε ο καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης μιλώντας στην τηλεόραση CRETA.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο εντάθηκε με την υγρασία και μόνη λύση για την ανάσχεσή του είναι η αποστράγγιση του υδροφόρου. «Όσο ποτίζεται η άργιλος θα διογκώνονται τα φαινόμενα. Έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες μέρες και πότισε τα πάντα. Προφανώς και θέλει μέτρα».
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση πως το νερό πρέπει με ειδικούς σωλήνες να φύγει από το χωριό και να μην οδηγείται ξανά στην αποχέτευση.
Στο μεταξύ, τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ προχωρούν σε αντικατάσταση της υδροδότησης στην «Μεσοχωριά» του οικισμού με προσωρινό εξωτερικό δίκτυο, καλύπτουν σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων στην ίδια περιοχή, αναζητούν υπόσκαφα πηγάδια (στερνίσια) για να αδειάσουν τις όποιες ποσότητες νερού έχουν και ελέγχουν με κάμερες το εσωτερικό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης για τον εντοπισμό πιθανών διαρροών, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ευρήματα.
Ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι δεν έχει διαπιστωθεί μεταβολή της κατάστασης, σύμφωνα με τους γυάλινους «μάρτυρες» που έχουν τοποθετηθεί σε ρωγμές.