Αιφνιδιαστική έφοδος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιήθηκε σε αλυσίδα φροντιστηρίων την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανές παράνομες συμπράξεις στην αγορά. Η Επιτροπή, θεματοφύλακας της ελεύθερης αγοράς, δήλωσε ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι αποσκοπούν στη συλλογή στοιχείων για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές και δεν υποδηλώνουν την ενοχή των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για φροντιστήρια αποτελούν σημαντικό ποσοστό των οικογενειακών δαπανών στην Ελλάδα, με αύξηση 35% από το 2021 έως το 2023. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να εξετάσει κάθε καταγγελία και να επιβάλει ποινές σε περιπτώσεις παραβάσεων.
Πιο αναλυτικά
Αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο, σε επιχείρηση με φροντιστήρια έκανε την περασμένη Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025, η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για τη διερεύνηση πιθανών κάθετων συμπράξεων,
«H διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Οι υπηρεσίες φροντιστηριακής εκπαίδευσης εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό των δαπανών της ελληνικής οικογένειας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι δαπάνες για φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο 16,2% των δαπανών των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης και στο 0,7% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης το 2023. Οι δαπάνες αυτές εκτιμάται ότι έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση (της τάξεως του 35% περίπου) κατά την περίοδο 2021-2023.
Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις, από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Νομικό πλαίσιο
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.
* Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
* Το άρθρο 1Α του ν. 3959/2011 απαγορεύει μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών προς ανταγωνιστές.
* Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφορά επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Η επιτροπή επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών, μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.