Στο Ηράκλειο, οι κάτοικοι των Βουτών και άλλων περιοχών ανησυχούν για την ξαφνική εμφάνιση ρωγμών στα σπίτια και στους δρόμους, με αναφορές και από το Μαγαρικάρι. Το φαινόμενο, που έχει προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους, εξετάζεται από μια επιστημονική ομάδα που προσπαθεί να ελέγξει τις ρωγμές, οι οποίες φτάνουν τα 150 μέτρα.
Παράλληλα, ξεκίνησε η άντληση νερών από πηγάδια της περιοχής, με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους να αναφέρουν τυχόν υπόσκαφα πηγάδια για έλεγχο. Οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται συστηματικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Πιο αναλυτικά
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει και σήμερα (30.04.2025) το φαινόμενο με τη δημιουργία ρωγμών στα σπίτια και στους δρόμους των Βουτών στο Ηράκλειο. Δυστυχώς, τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι και άλλων περιοχών, αναφέρουν πως είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη να δημιουργούνται κενά στους τοίχους των σπιτιών τους.
Τα προβλήματα εντοπίζονται τόσο στο χωριό Μαγαρικάρι όσο και στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ της εκπομπής Live News, οι ρωγμές που εμφανίστηκαν ξαφνικά στις υποδομές των Βουτών, ξεκίνησαν να φαίνονται και στους δρόμους γύρω από το Κούλε.
Όσον αφορά το Μαγαρικάρι, ο δήμαρχος αναφέρει πως το χωριό αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα από το 1960 αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες, τα σπίτια έχουν ανοίξει στα 2.
Η επιστημονική ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους των χωριού του Ηρακλείου, προσπαθεί με κάθε μέσο να ελέγξει τις ρωγμές στις Βούτες που έχουν φτάσει μήκος 150 μέτρων.
Το μεσημέρι της Τετάρτης και με την παρουσία του καθηγητή Απόστολου Αλεξόπουλου, του προέδρου της ΔΕΥΑΗ Γιώργου Βουρεξάκη, του διευθυντή Μανόλη Κοσμαδάκη, του προέδρου της Δ.Κ. Βουτών Μπάμπη Αλογδιανάκη και του γεωλόγου Τάκη Σοφίου, ελέγχθηκαν περίπου 20 υπόσκαφα πηγάδια του οικισμού.
Από αυτά, μόνο 2 είχαν βρόχινο νερό συνολικής ποσότητας μικρότερης των 3 κυβικών τα οποία και αντλήθηκαν με ειδικό εξοπλισμό.
Από τη ΔΕΥΑΗ μάλιστα έγινε έκκληση προς τους κατοίκους του χωριού ή σε όσους γνωρίζουν, την ύπαρξη περισσότερων υπόσκαφων πηγαδιών να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2810529351 προκειμένου να προβεί άμεσα στον απαιτούμενο έλεγχο.
Στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν ως συντονιστές ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και η γενική γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, καθώς και οι καθηγητές Κώστας Λουπασάκης και Απόστολος Αλεξόπουλος, ο αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Κοσμαδάκης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Βουτών Μπάμπης Αλογδιανάκης, οι γεωλόγοι Τάκης Σοφίου και Ηρακλής Μπουλουκάκης και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Μανόλης Μανουσάκης και Γιώργος Πολυχρονάκης.