Οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον τομέα της εστίασης κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς οι προτάσεις των εργοδοτών κρίθηκαν υπερβολικές από τους εργαζόμενους.
Οι εργοδότες πρότειναν σπαστό ωράριο, μεταφορά διαλείμματος εκτός εργάσιμου χρόνου και εργασία την έκτη ημέρα χωρίς επιπλέον αμοιβή. Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει διάταξη για 13ωρη εργασία.
Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, με τις βοηθητικές ειδικότητες να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν αξιοπρεπείς συνθήκες μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης και είναι ανοιχτοί σε μεσολάβηση για την εξεύρεση λύσης.
Πιο αναλυτικά
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών στον κλάδο της εστίασης, καθώς – σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων – οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά των εργοδοτών κρίθηκαν υπερβολικές και εκτός κάθε λογικής.
Μεταξύ άλλων στις διαπραγματεύσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τον κλάδο της εστίασης, ζητήθηκε η εφαρμογή σπαστού ωραρίου στο προσωπικό κουζίνας, η μεταφορά του διαλείμματος εκτός εργάσιμου χρόνου, καθώς και η εργασία κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή.
Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει φωτογραφική διάταξη για 13ωρη εργασία στους εστιάτορες και στους ξενοδόχους, την ίδια ώρα οι εργοδότες ζητούν και κάτι παραπάνω από τους εργαζόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και οι μισθοί σε βοηθητικές ειδικότητες είναι στα επίπεδα του κατώτατου μισθού.
«Στόχος μας παραμένει η ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης, με γνώμονα τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης», τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα και στο πλαίσιο της μεσολάβησης, υπάρχει διάθεση για εξεύρεση λύσης.