Η Πατραϊκή Ζυθοποιία, με επικεφαλής τη Χρυσάνθη Αντωνακοπούλου, επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της μέσω εξαγωγών και αναβάθμισης του συστήματος εμφιάλωσης της μπύρας «Ora».
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2014 από τον Κώστα Αντωνακόπουλο, έχει ήδη παρουσία σε μεγάλες ελληνικές πόλεις και εξάγει στη Γερμανία.
Παρά τις προκλήσεις του ανταγωνισμού και τις οικονομικές δυσκολίες, η Χρυσάνθη Αντωνακοπούλου κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 75.000 ευρώ από την εκπομπή «Dragons’ Den» για να προωθήσει την κουλτούρα της ελληνικής χειροποίητης μπύρας.
Η εταιρεία παράγει 24.000 λίτρα μηνιαίως και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 200.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά
Να διευρύνει τη δραστηριότητά της και μέσω εξαγωγών επιδιώκει η Πατραϊκή Ζυθοποιία, η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής της μπύρας «Ora», με έδρα την Πάτρα.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Χρυσάνθη Αντωνακοπούλου, η επιχείρηση δρομολογεί την αναβάθμιση του συστήματος εμφιάλωσης, ενώ φιλοδοξεί να καταστεί κοινωνός της κουλτούρας της ελληνικής χειροποίητης μπύρας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Για τον σκοπό αυτό, η επικεφαλής της Πατραϊκής Ζυθοποιίας συμμετείχε, αρχές του καλοκαιριού, στην τηλεοπτική εκπομπή «Dragons’ Den», καταφέρνοντας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 75.000 ευρώ.
«Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση του συστήματος εμφιάλωσης, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε περισσότερους πελάτες ημερησίως. Προσωπικός μου στόχος είναι να προάγουμε την κουλτούρα της ελληνικής craft, δηλαδή της χειροποίητης μπύρας- αυτό είναι που τονίζουμε εμείς οι μικροί παραγωγοί.
Το craft σημαίνει χειροποίητο, όχι ένα μαζικό και ανώνυμο προϊόν που απλώς μπαίνει σε ένα μπουκάλι και διανέμεται. Γι’ αυτό και στην ετικέτα μας αναγράφεται «μπύρα με χαρακτήρα» εξηγεί η κ. Αντωνακοπούλου.
Ιδρύθηκε το 2014
Την Πατραϊκή Ζυθοποιία ίδρυσε το 2014 ο Κώστας Αντωνακόπουλος, με τα ηνία της εταιρείας να περνούν στην κόρη του Χρυσάνθη, μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, τον Μάιο του 2024. «Η Πατραϊκή Ζυθοποιία υπήρξε όραμα και όνειρο του πατέρα μου, ο οποίος, ύστερα από πολλά χρόνια στο Βερολίνο, ήθελε να ανοίξει το δικό του ζυθοποιείο στον τόπο του. Η «Ora» και οι ετικέτες Weiss, IPA, Stout και Patrinella (Smoky Lager) είναι μετεξέλιξη της μπύρας «Διώνη» σημειώνει η Χρ. Αντωνακοπούλου.
Η εταιρεία έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τις 200.000 ευρώ και παραγωγή 24.000 λίτρων μηνιαίως. Η Ora διανέμεται ήδη σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ενώ εξάγεται και στη Γερμανία, όπου -όπως αναφέρει η ίδια- τα «δείγματα γραφής είναι ιδιαίτερα θετικά».
Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι έντονος για τη μικρή πατρινή επιχείρηση, καθώς «το 90% του κλάδου της ζυθοποιίας ελέγχουν δύο παίκτες», όπως σημειώνει η επικεφαλής της Πατραϊκής Ζυθοποιίας.
«Δίνουμε καθημερινά αγώνα για να επιβιώσουμε», τονίζει, επισημαίνοντας ότι η πολυετής ύφεση (που ξεκίνησε το 2008 και τερματίστηκε το 2016, με εξαίρεση την αναιμική ανάπτυξη του 2014), οι κεφαλαιακοί έλεγχοι του 2015 και η πανδημία της Covid-19 αποτέλεσαν μερικά μόνο από τα σοβαρά εμπόδια που κλήθηκε να υπερβεί η εταιρεία στη διάρκεια της υπερδεκαετούς πορείας της.

Συνοπτικά
- Η Πατραϊκή Ζυθοποιία, ιδρυθείσα το 2014, επιδιώκει να επεκταθεί μέσω εξαγωγών και αναβάθμισης του συστήματος εμφιάλωσης της μπύρας Ora.
- Η Χρυσάνθη Αντωνακοπούλου εξασφάλισε χρηματοδότηση 75.000 ευρώ από το «Dragons’ Den» για την προώθηση της ελληνικής χειροποίητης μπύρας.
- Η εταιρεία παράγει 24.000 λίτρα μηνιαίως και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 200.000 ευρώ, με παρουσία σε μεγάλες ελληνικές πόλεις και εξαγωγές στη Γερμανία.
- Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τον έντονο ανταγωνισμό, επιδιώκει να αναδείξει την κουλτούρα της ελληνικής craft μπύρας.