Η έκθεση της Ricardo προειδοποιεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κινδύνους αποτυχίας στους ενεργειακούς της στόχους λόγω της υπερβολικής εστίασης στα φωτοβολταϊκά, παραμελώντας την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας και υπεράκτιων αιολικών. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών των τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στο ενεργειακό μείγμα, ενώ οι επενδυτές φωτοβολταϊκών ενδέχεται να δουν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά. Η Ricardo επισημαίνει την ανάγκη για κρατικές παρεμβάσεις ώστε να ευθυγραμμιστούν οι πραγματικές επενδυτικές τάσεις με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Πιο αναλυτικά
Μια αδιέξοδη κατάσταση περιγράφει η Ricardo σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πορεία της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνολογίες.
Σε έκθεσή της Ricardo που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία προειδοποιεί ότι σήμερα παρατηρείται καθυστέρηση στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και των υπεράκτιων αιολικών, που θα μπορούσαν να ισορροπήσουν το ενεργειακό μας μείγμα στο οποίο κυριαρχεί η παρουσία των φωτοβολταϊκών.
Συγκεκριμένα, τα υπεράκτια αιολικά προβλέπεται να υλοποιηθούν το 2034, δηλαδή με μερικά χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με ό,τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Στο σενάριο που επεξεργάστηκε η Ricardo, προκύπτει μια υπέρβαση του στόχου στα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα φτάσουν ένα ποσοστό 37% επί της ηλεκτροπαραγωγής το 2030. Στον αντίποδα, η αποθήκευση θα είναι 54% χαμηλότερη του στόχου, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ανάπτυξη των έργων.
Τα αποτελέσματα στην αγορά των ΑΠΕ θα είναι ιδιαίτερα αισθητά. Καταρχήν, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού δεν θα υποχωρήσει όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ. Επίσης, οι επενδυτές φωτοβολταϊκών θα δουν τα έσοδά τους να κατακρημνίζονται κατά 50%, με τις επιστροφές σχεδόν να εκμηδενίζονται και τις επενδύσεις να γίνονται ασύμφορες. Οι περικοπές παραγωγής στα φωτοβολταϊκά θα αυξηθούν από 5% που προβλέπει το κεντρικό σενάριο του ΕΣΕΚ, σε 10-18% ως το 2030.
Σε ένα τέτοιο μέλλον, κερδισμένα θα είναι τα αιολικά που θα δουν τις δικές τους επιστροφές να αυξάνονται, αλλά και οι μπαταρίες που θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής στην αγορά μέσω του ημερήσιου arbitrage.
Καταλήγοντας, η Ricardo εκτιμά πως η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Αν και το ΕΣΕΚ αποτελεί ένα καλό οδικό χάρτη, οι πραγματικές τάσεις και οι επενδύσεις αποκλίνουν και μπορεί να υπονομεύσουν την επιτυχία του. Κατ’ επέκταση, απαιτούνται παρεμβάσεις εκ μέρους της Πολιτείας.
Συνοπτικά
- Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποτύχει στους ενεργειακούς στόχους λόγω υπερβολικής εστίασης στα φωτοβολταϊκά και παραμέλησης άλλων τεχνολογιών όπως αποθήκευση ενέργειας και υπεράκτια αιολικά.
- Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση αποθήκευσης και αιολικών μπορεί να οδηγήσουν σε ενεργειακή ανισορροπία, ενώ οι επενδυτές φωτοβολταϊκών ενδέχεται να υποστούν σημαντική μείωση εσόδων.
- Η Ricardo υπογραμμίζει την ανάγκη για κρατικές παρεμβάσεις ώστε οι επενδυτικές τάσεις να συμβαδίζουν με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
- Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με αποκλίσεις που απειλούν την επιτυχία του ΕΣΕΚ και απαιτούν άμεση δράση από την Πολιτεία.