Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δίνει προτεραιότητα στην αποτελεσματική διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις τράπεζες στην Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης 2024, εστιάζοντας στην τριετία 2025-2027. Σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, οι εποπτικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επιχειρηματικών μοντέλων, την εσωτερική διακυβέρνηση και τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.
Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη θωράκιση απέναντι στους κινδύνους κυβερνοασφάλειας και στην εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιαίτερα εν μέσω εξαγορών από τράπεζες. Η ΤτΕ στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, καθώς και στην προετοιμασία για το αναθεωρημένο πλαίσιο Φερεγγυότητα II.
Πιο αναλυτικά
Σε πρώτο πλάνο θέτει η εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) την αποτελεσματική διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις σημαντικές τράπεζες.
Όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης 2024 της ΤτΕ, σε ό,τι αφορά τα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα, το κεντρικό βάρος για την τριετία 2025 – 2027 πέφτει στην αποτελεσματική διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο σε πρώιμο στάδιο όσο και σε επίπεδο αναδιάρθρωσης.
Η σημασία του ζητήματος εντείνεται μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, όπου η οικονομική επιβράδυνση και η σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων ενδέχεται να συμπιέσουν τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ενεργητικού.
Οι εποπτικές προτεραιότητες της περιόδου 2025 – 2027 επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
- Επιχειρηματικό μοντέλο, με έμφαση στην αξιολόγηση των στρατηγικών, στη διαφοροποίηση εσόδων και στην πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού.
- Εσωτερική διακυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας, των Λειτουργιών Εσωτερικού Ελέγχου και της διαχείρισης κινδύνων, βάσει των αρχών BCBS 239.
- Πιστωτικός κίνδυνος, εστιάζοντας στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην αξιοποίηση των ακινήτων από πλειστηριασμούς και στη συμμόρφωση των νέων χορηγήσεων με το εποπτικό πλαίσιο.
Τέλος, προτεραιότητα αποτελεί η θωράκιση απέναντι στους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, μέσω επενδύσεων στις πληροφοριακές υποδομές και στη διαχείριση σχέσεων με κρίσιμους εξωτερικούς παρόχους.
Για τις μικρότερες τράπεζες (Λιγότερο Σημαντικά Πιστωτικά Ιδρύματα), η ΤτΕ και οι εποπτικές της προτεραιότητες για την τριετία 2025 – 2027, αφορούν σε τέσσερις βασικούς τομείς: τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, με έλεγχο της μείωσης των ΜΕΔ, την αξιολόγηση των επιχειρηματικών μοντέλων και των κεφαλαιακών σχεδίων, την εσωτερική διακυβέρνηση, με έμφαση στις Επιτροπές Ελέγχου και τα Διοικητικά Συμβούλια και τους τεχνολογικούς κινδύνους, με στόχο τη συμμόρφωση με τον Κανονισμό DORA.
Η ΤτΕ θέτει, επίσης, βασικές εποπτικές προτεραιότητες για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης και των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου. Παράλληλα, στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με έμφαση στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς και στην ουσιαστική αξιολόγηση και αντιμετώπιση των παραπόνων και καταγγελιών των δανειοληπτών.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την τριετία 2025 – 2027 και η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, δεδομένου ότι υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο εξαγορών ασφαλιστικών εταιρειών από τράπεζες. Οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αποτελέσουν μια από τις προτεραιότητες της ΤτΕ και ως προς το πώς τιμολογούν τις υπηρεσίες τους στους πελάτες και κυρίως για το πώς αντασφαλίζονται.
Ειδική προετοιμασία γίνεται για την υιοθέτηση του αναθεωρημένου πλαισίου Φερεγγυότητα II, ενώ στο επίκεντρο τίθενται και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ψηφιακή ασφάλεια.