Τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας είναι πολύ πιο βρώμικα απ' όσο νομίζουμε, φέρνοντας τέσσερις φορές περισσότερα βακτήρια από τις οθόνες των κινητών ή τα πληκτρολόγια.
Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι τα κλειδιά φέρουν κατά μέσο όρο 241 βακτήρια, ενώ πολλοί οδηγοί παραδέχονται ότι δεν τα καθαρίζουν ποτέ.
Παρά το γεγονός ότι τα βακτήρια δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο, η διατήρηση της καθαριότητας είναι σημαντική, καθώς τα κλειδιά μεταφέρουν μικροοργανισμούς από διάφορα μέρη.
Συνιστάται ο καθαρισμός τους με ήπιο σαπούνι και αποφυγή ισχυρών χημικών, όπως η χλωρίνη, για την προστασία των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Πιο αναλυτικά
Όσο σχολαστικά κι αν φροντίζουμε την εμφάνιση και την καθαριότητα του αυτοκινήτου μας, ένα αντικείμενο που κρατάμε στα χέρια μας καθημερινά και είναι απαραίτητο για τη χρήση του, σπάνια μπαίνει στο ραντάρ της υγιεινής: τα κλειδιά.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της MoneySuperMarket, τα κοινά κλειδιά αυτοκινήτου είναι πολύ πιο βρώμικα απ’ όσο θα περιμέναμε. Συγκεκριμένα, φέρουν τέσσερις φορές περισσότερα βακτήρια από τις οθόνες των κινητών ή τα πληκτρολόγια των υπολογιστών.
Την έρευνα πραγματοποίησε ο μικροβιολόγος, Joe Latimer, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συλλέγοντας δείγματα από τα κλειδιά διαφόρων χρηστών με διαφορετικές καθημερινές συνήθειες και επίπεδα καθαριότητας. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: κατά μέσο όρο, τα κλειδιά έφεραν 241 βακτήρια, όταν οι οθόνες των κινητών είχαν 66, τα πληκτρολόγια 68 και η λεκάνη της τουαλέτας 1.100. Αν και το τελευταίο δεν αποτελεί έκπληξη, το επίπεδο βακτηρίων σε αντικείμενα που ακουμπάμε διαρκώς, όπως τα κλειδιά και τα κινητά, προκαλεί ανησυχία.
Τα κλειδιά μας κουβαλούν τη βρωμιά που αγγίζουμε καθημερινά γι’ αυτό η καθαριότητα τους είναι αναγκαία
Σχεδόν το 50% των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν στα κλειδιά προέρχονταν από το ανθρώπινο δέρμα, ενώ εντοπίστηκαν και 31 είδη μυκήτων. Με δεδομένο ότι πολλοί πετούν τα κλειδιά τους σε κάθε λογής επιφάνειες, τα αφήνουν στο πάτωμα του αυτοκινήτου ή τα αφήνουν στα παιδιά τους να παίξουν, η συσσώρευση μικροβίων είναι αναμενόμενη. Και όμως, πολλοί τα παραμελούν εντελώς.
Η Alicia Hempsted, ειδικός σε θέματα ασφάλισης αυτοκινήτων στη MoneySuperMarket, εξηγεί ότι η ιδέα για τη μελέτη προέκυψε από την παρατήρηση ότι «ο κόσμος φροντίζει σχολαστικά το αμάξωμα και το σαλόνι του αυτοκινήτου, αλλά ξεχνά το πιο βασικό αντικείμενο: το κλειδί».
Παράλληλα με τη μικροβιολογική ανάλυση, διενεργήθηκε και δημοσκόπηση σε δείγμα 2.000 οδηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα τρίτο (33%) παραδέχτηκε ότι δεν έχει καθαρίσει ποτέ τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.
Ωστόσο, ο Latimer επισημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. «Τα βακτήρια βρίσκονται παντού -ο ανθρώπινος οργανισμός έχει περίπου 33 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό στο έντερο», σχολιάζει, υπενθυμίζοντας ότι οι αριθμοί αυτοί δεν συνιστούν άμεσο κίνδυνο. Παρόλα αυτά, η διατήρηση βασικής καθαριότητας στα αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά είναι σημαντική, καθώς αυτά μεταφέρουν μικροοργανισμούς από κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε.
Για όσους επιθυμούν να καθαρίσουν σωστά τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους, η Hempsted προτείνει πρώτα να συμβουλευτούν τον κατασκευαστή -ειδικά αν πρόκειται για σύγχρονα με ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ένας βασικός καθαρισμός μπορεί να γίνει με ένα μαλακό, νωπό πανί και ήπιο σαπούνι, ώστε να απομακρυνθεί η λιπαρότητα και η σκόνη. Για πιο επίμονη βρωμιά, μια οδοντογλυφίδα ή μια μπατονέτα βουτηγμένη σε φαρμακευτικό οινόπνευμα μπορεί να φτάσει στις σχισμές και τα σημεία ανάμεσα στα κουμπιά.
Ωστόσο, η Hempsted προειδοποιεί: «Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη, καθώς πρόκειται για ισχυρό χημικό που μπορεί να διαβρώσει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και να προκαλέσει δυσλειτουργία ή πλήρη καταστροφή. Και φυσικά, μην τα βυθίζετε σε νερό. Το ηλεκτρονικό κύκλωμα δεν θα το εκτιμήσει».
Οπότε, την επόμενη φορά που θα τρίψετε το ταμπλό και θα γυαλίσετε τις ζάντες, ρίξτε και μια ματιά στο ταπεινό αλλά… μικροβιολογικά πυκνοκατοικημένο μπρελόκ σας.

Συνοπτικά
- Τα κλειδιά του αυτοκινήτου φέρουν τέσσερις φορές περισσότερα βακτήρια από τις οθόνες των κινητών.
- Σχεδόν το 33% των οδηγών δεν καθαρίζει ποτέ τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.
- Η καθαριότητα των κλειδιών είναι σημαντική για την απομάκρυνση μικροοργανισμών.
- Συνιστάται ο καθαρισμός με ήπιο σαπούνι και αποφυγή ισχυρών χημικών.