Το άρθρο αναφέρεται στη χρήση αμερικανικών pick-up Ram 1500 από τη Ρωσία για την εκτόξευση drones Geran-2 προς την Ουκρανία, όπως φαίνεται σε βίντεο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης. Παρά την απόσυρση του Ομίλου Stellantis από τη ρωσική αγορά, τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκαλώντας ερωτήματα για το πώς έφτασαν στα χέρια του ρωσικού στρατού. Η επιλογή των Ram 1500 πιθανόν οφείλεται στην ανάγκη μεταφοράς μεγάλων drones, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να παρακάμπτει κυρώσεις, παράγοντας παράνομα και άλλα μοντέλα αυτοκινήτων.
Πιο αναλυτικά
«Ανησυχητικές» εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, δείχνοντας τη Ρωσία να χρησιμοποιεί pick-up Ram 1500, μοντέλο του Ομίλου Stellantis -για την εκτόξευση Geran-2 (ρωσική εκδοχή του ιρανικού Shahed-136) σε ουκρανικό έδαφος.
Το ρεπορτάζ προέρχεται από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, η οποία σε σχετικό βίντεο προβάλλει επανειλημμένα τα αμερικανικά pick-up να φέρουν συστήματα εκτόξευσης drone στην καρότσα τους, έτοιμα για χρήση στο μέτωπο.
Ο Όμιλος Stellantis δεν διαθέτει επίσημο δίκτυο πωλήσεων στη Ρωσία κι έχει αποσυρθεί πλήρως από την αγορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα αυτοκίνητο δυτικής κατασκευής προκαλεί αμηχανία για τον ρόλο που φαίνεται να παίζει σε εμπόλεμη ζώνη. Ήδη από το 2015, η αμερικανική διοίκηση είχε εκφράσει δημόσια την απορία της για τη μαζική χρήση Toyota Hilux από ένοπλες ομάδες σε Συρία, Λιβύη και Ιράκ.
🔴 This is how the Russian forces launch Shahed drones to attack Ukraine, using American Dodge pickup trucks, as seen in videos released by Russian state media. pic.twitter.com/Qhr04xzVBM
— UNITED24 Media (@United24media) July 20, 2025
Σήμερα, είναι σειρά της Ram να βρεθεί στο προσκήνιο με τρόπο που σίγουρα δεν επιθυμεί: Τουλάχιστον πέντε Ram 1500 εμφανίζονται παρκαρισμένα σε διάταξη «μάχης», έτοιμα να εξυπηρετήσουν αποστολές επιθέσεων με drone προς την Ουκρανία. Τα Geran-2 κατασκευάζονται στο Ταταρστάν (στην πόλη Yelabuga) και από εκεί μεταφέρονται στην πρώτη γραμμή.
Το πώς έφτασαν αυτά τα pick-up στα χέρια του ρωσικού στρατού παραμένει άγνωστο. Ο Όμιλος Stellantis, ο πολυεθνικός όμιλος που περιλαμβάνει τη Ram, δεν διαθέτει επίσημο δίκτυο πωλήσεων στη Ρωσία, ενώ έχει αποσυρθεί πλήρως από την αγορά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Εύλογα θα περίμενε κάποιος ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε κινεζικά ή ρωσικά μοντέλα για τέτοιες επιχειρήσεις -όπως το UAZ Patriot. Όμως η ανάγκη μεταφοράς και εκτόξευσης ενός μεγάλου drone, όπως το Geran-2, πιθανόν να επιβάλλει την επιλογή ενός αμερικανικού full-size pick-up.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία παράγει παράνομα και το Citroën C5 Aircross, χωρίς την έγκριση του Ομίλου Stellantis. Οι σχετικές εγκαταστάσεις λειτουργούν με τοπικές πρωτοβουλίες, κάτι που αναδεικνύει τον βαθμό στον οποίο η ρωσική πολεμική μηχανή επιδιώκει να παρακάμπτει κυρώσεις και περιορισμούς.