Το άρθρο εξετάζει την αυξανόμενη εξάρτηση από τις οθόνες στα αυτοκίνητα, τονίζοντας την περίπλοκη σχέση των καταναλωτών με αυτές.
Παρά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν σε έρευνα της JD Power, όπως η δυσκολία χρήσης των infotainment συστημάτων, η ζήτηση για μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες οθόνες συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι κατασκευαστές προτιμούν τις οθόνες λόγω κόστους, ενώ η τεχνολογία φωνητικών εντολών αποτελεί μερική λύση. Ωστόσο, η απόσπαση προσοχής παραμένει πρόβλημα, και εταιρείες όπως η Ferrari επιστρέφουν σε παραδοσιακά κουμπιά για κάποιες λειτουργίες.
Με την πρόοδο της αυτόνομης οδήγησης, οι οθόνες αναμένεται να γίνουν πιο αναγκαίες, προσφέροντας ψυχαγωγία στους επιβάτες.
Το άρθρο καταλήγει ότι η απλοποίηση των συστημάτων είναι δύσκολη αλλά επιθυμητή, ενώ προτείνει περισσότερη προσοχή και υπομονή από τους οδηγούς.
Πιο αναλυτικά
Πολλοί τις κατηγορούν, αλλά όλοι θέλουν μία τέτοια στο αυτοκίνητό τους. Η σχέση είναι περίπλοκη. Αλήθεια, πώς μπλέξαμε έτσι με τις οθόνες;

Οι οθόνες αυτοκινήτου «προτζεκτάρουν» ό,τι γίνεται και στη ζωή – όλοι με ένα κινητό στο χέρι. Μόνο που η οδήγηση δεν είναι βόλτα στο πάρκο
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ετήσια έρευνα της JD Power. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αναφέρθηκε από τους ερωτηθέντες-κατόχους αυτοκινήτων ήταν το λεγόμενο infotainment
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ανέφεραν ότι δυσκολευόταν να χειριστούν τις περίπλοκες οθόνες.
Αυτό, αναπόφευκτα, δημιουργεί το εύλογο ερώτημα: Γιατί οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεχώς εισάγουν όλο και μεγαλύτερες, όλο και πιο περίπλοκες οθόνες αφής;
Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή
Από τη μια, υπάρχει η προβολή μιας ολόκληρης κοινωνίας που είναι όλη μέρα στο κινητό. Οι οθόνες λειτουργούν σαν προέκταση της έξυπνης συσκευής που μονίμως έχουμε στο χέρι μας – συχνά μέχρι και στην τουαλέτα. Έτσι, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κοινού θέλει να τις έχει.
Όσο κι αν στέκεται κάποιος αρνητικά απέναντι σε αυτές, δυσκολεύομαι να φανταστώ εν έτει 2025 πώς οι πραγματικοί αγοραστές αυτοκινήτων θα επέλεγαν κάποιο που δεν θα έχει οθόνη μέσα. Νομίζω ότι ακόμα και οι πιο βενζινομαίματοι της παρέας δεν θα αγόραζαν σήμερα αυτοκίνητο χωρίς καθόλου οθόνη.


Από την άλλη, υπάρχει και το θέμα του κόστους. Ναι μεν μία οθόνη σαφώς συνεχίζει να στοιχίζει περισσότερο από ένα μπουτόν όμως πολλά μπουτόν στοιχίζουν περισσότερο από μία οθόνη. Τι θέλω να πω: το να ενσωματώσεις πάρα πολλές λειτουργίες σε μία οθόνη λειτουργιών, όπως αυτές υπάρχουν πλέον σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, κοστίζει λιγότερο στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οθόνη-σινεμασκόπ, η λεγόμενη Hyperscreen, της Mercedes-Benz. Αρέσει;
Ταυτόχρονα, ήδη «χτίζεις» την περιπλοκότητα που λέγαμε και ανέφεραν οι ερωτηθέντες της έρευνας, στην αρχή του κειμένου που διαβάζετε. Όσο πιο πολλές λειτουργίες ενσωματώνονται σε αυτές, τόσο περισσότερα μενού και υπομενού έχεις στη διάθεσή σου
Η σχέση είναι περίπλοκη, που λένε και στα σόσιαλ
Ναι μεν ταυτόχρονα εξελίσσεται και η τεχνολογία των φωνητικών εντολών και μπορείς πλέον να προστάζεις για κάποιες λειτουργίες, όπως ακριβώς πλέον πολύ συχνά στέλνουμε μηνύματα χωρίς να τα πληκτρολογούμε.
Βέβαια, το αυτοκίνητο δεν είναι περπάτημα όπου μπορείς να το έχεις στο χέρι σου και απλώς να μιλάς κάνοντας τη βόλτα σου.
Το αυτοκίνητο εν κινήσει εμπεριέχει ένα κάρο σενάρια αποσπασμού προσοχής και εν δυναμει κινδύνου. Και βέβαια είναι δεδομένο ότι πολλά ατυχήματα πλέον συμβαίνουν λόγω απόσπασης προσοχής.
Η Ferrari, στο πιο πρόσφατο υπεραυτοκίνητο της, το Αmalfi, ορθώς αντικατέστησε κάποιες λειτουργίες με μπουτόν.
Και, ναι, έτσι πρέπει να γίνει. Οι οθόνες πρέπει να ενσωματώνουν κάποια βασικά στοιχεία ελέγχου και λειτουργιών. Βεβαίως και το λεγόμενο mirroring του κινητού σε αυτές ώστε να κοιτάς το κινητό σου όσο γίνεται λιγότερο.
Από την άλλη, πρέπει να απλοποιηθεί όλο αυτό το χάος. Θα απλοποιηθεί; Μακάρι. Δύσκολο, όμως. Και αυτό γιατί οι μεγάλες οθόνες, με τα εντυπωσιακά γραφικά, με τα χρώματα, με όλη αυτή την κατάσταση-σινεμασκόπ στο κόκπιτ, στα μάτια των περισσότερων είναι πολύ εντυπωσιακή. Και πουλάει

Οθόνη για τους πίσω επιβάτες σε ένα Tesla
Τέλος, είναι και κάτι ακόμα
Καθώς η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης προχώρα και απ’ ό,τι φαίνεται είναι νομοτελειακά αναπόφευκτη, κάποια στιγμή τα αυτοκίνητα θα πηγαίνουν μόνα τους, τουλάχιστον κατά το πλείστον.
Φαντάζεστε τέσσερις επιβάτες μέσα στα αυτοκίνητα να ταξιδεύουν χωρίς να έχουν οθόνες με ένα κάρο δυνατότητες, ταινίες, YouTube, παιχνίδια και ό,τι άλλο ξέρετε μπροστά τους; Στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, έτσι όπως είμαστε συνηθισμένοι και δυστυχώς απομονωμένοι στο κινητό μας, το πιθανότερο είναι πως το ταξίδι θα καταλήξεις σε οικογενειακή τραγωδία. Και δεν εννοώ ατύχημα. Στέρησε από ένα εξάχρονο την οθόνη του όσο ταξιδεύεις και θα δεις πώς θα στο βγάλει ξινό
Μ’ αυτά και με εκείνα χρειάζεται να γίνουν οι συντομεύσεις σε μπουτόν, έστω κι αν στοιχίζουν περισσότερο στις εταιρείες.
Μαζί όμως να μάθουμε κι εμείς να επιδεικνύουμε λίγη περισσότερη υπομονή πριν καν ξεκινήσουμε επιλέγοντας κάποιες ρυθμίσεις χωρίς να καταφεύγουμε σε αυτές εν κίνηση μαζί με περισσότερο κίνδυνο.
Αλλιώς, πάρε ένα μεταχειρισμένο από τα πιο παλιά. Θα ‘χεις και ρέστα.
Photo: Media Press
Συνοπτικά
- Η εξάρτηση από τις οθόνες στα αυτοκίνητα αυξάνεται, παρά τη δυσκολία χρήσης τους και τα προβλήματα απόσπασης προσοχής.
- Η ζήτηση για μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες οθόνες συνεχίζεται, καθώς οι κατασκευαστές προτιμούν τη λύση αυτή λόγω κόστους.
- Η τεχνολογία φωνητικών εντολών προχωράει, αλλά δεν εξαλείφει τους κινδύνους απόσπασης προσοχής κατά την οδήγηση.
- Η αυτόνομη οδήγηση αναμένεται να αυξήσει την αναγκαιότητα των οθονών, προσφέροντας ψυχαγωγία στους επιβάτες.