Η McLaren, με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στην τεχνολογία ανθρακονημάτων, παρουσιάζει την καινοτόμο μέθοδο Automated Rapid Tape (ART), που επαναστατεί στην κατασκευή αυτοκινήτων.
Αυτή η νέα τεχνολογία, εμπνευσμένη από την αεροδιαστημική, επιτρέπει την ακριβή και βιώσιμη παραγωγή ανθρακονημάτινων πάνελ μέσω ρομποτικής εναπόθεσης, μειώνοντας τα απόβλητα και αυξάνοντας την αντοχή.
Η ART συνδυάζει παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την επόμενη γενιά supercars της McLaren, όπως η W1.
Πιο αναλυτικά
Η McLaren καινοτομεί εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια στην τεχνολογία ανθρακονημάτων, έχοντας αναπτύξει δεκάδες πατέντες μέσα από τη συμμετοχή της στην κορυφαία μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι νίκες και τα πρωταθλήματα στη Formula 1 μετουσιώνονται στα αυτοκίνητα παραγωγής, όπως πρώτη απέδειξε περίτρανα η μυθική F1 στα 90’s και συνεχίζει επάξια τώρα η W1, ενώ έπεται και συνέχεια. Αεροδιαστημική συνέχεια, για την ακρίβεια, μέσα από την πρώτη ταινία ανθρακονημάτων σε αυτοκίνητο!
Η Automated Rapid Tape (ART), όπως ονομάζεται, δεν έχει καμία σχέση με μονωτική ή οποιοδήποτε άλλο είδος ταινίας συναντάται στη βιομηχανία. Τελειοποιημένη από τον κλάδο της αεροδιαστημικής, η ART (τέχνη) εκτοξεύει την ακρίβεια, τη βιωσιμότητα, την αντοχή και την εξοικονόμηση βάρους στην κατασκευή ανθρακονημάτινων πάνελ. «Η αεροδιαστημική βιομηχανία χρησιμοποιεί εξαιρετικά ακριβείς μεθόδους για την κατασκευή εξαιρετικά προσαρμοσμένων και πολύπλοκων δομών από ανθρακονήματα, που χρησιμοποιούνται στην τελευταία γενιά πολιτικών και μαχητικών αεροσκαφών. Ιδιαίτερα τα μεγάλα και καίρια εξαρτήματα, όπως η άτρακτος και τα φτερά, ωφελούνται στο μέγιστο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της McLaren και συνεχίζει:. «Κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της ρομποτικής εναπόθεσης σύνθετων ταινιών σε δομές στρώσης, πάνω από τις παραδοσιακές στρώσεις προ-εμποτισμένων υλικών που μπαίνουν με το χέρι».
Πώς λειτουργεί το ART και τί κάνει ιδιαίτερη αυτή την τεχνοτροπία; Παραδοσιακά, οι κατασκευές από ανθρακονήματα διαμορφώνονται με την τοποθέτηση πολλών στρωμάτων λεπτών ελασμάτων από carbon αναμεμειγμένων με ισχυρά συγκολλητικά, για να πάρουν στη συνέχεια το σχήμα που θέλουμε. Σαν να λέμε παπιέ-μασέ, αλλά στο πάρα πολύ ακριβότερο. Το ART, ωστόσο, συνδυάζει έναν τεράστιο, σταθερό βραχίονα ρομπότ που απλώνει σε συνεχή ροή μια λεπτή, εύκαμπτης κορδέλας από ανθρακονήματα εμποτισμένη με κόλλα, σε συνδυασμό με έναν οδηγό (jig) που κινείται γύρω από τον βραχίονα. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδυασμό της παραδοσιακής χειροκίνητης διαδικασίας, με εκείνη των τρισδιάστατων εκτυπώσεων, επιτρέποντας στους μηχανικούς να κατασκευάζουν ελαφρύτερα και ισχυρότερα εξαρτήματα, με λιγότερα απόβλητα.
«Η μέθοδος παραγωγής Automated Rapid Tape και οι παρασκευές της ξεκλειδώνουν επίσης τεράστιες δυνατότητες για την επόμενη γενιά αρχιτεκτονικών από ανθρακονήματα. Η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στη δομή μιας εξαιρετικά ελαφριάς και άκαμπτης μπανιέρας από ανθρακονήματα – που κατασκευάζεται με ελάχιστη παραγωγή αποβλήτων – μπορεί να υποστηρίξει την επόμενη γενιά supercars της McLaren, και βρίσκεται ήδη υπό εξέταση», είναι μερικά από τα κατατοπιστικά λεγόμενα των Άγγλων. Πάμε να δούμε και επί τω έργω, όλα τα παραπάνω