Τα κινεζικά αυτοκίνητα έχουν κερδίσει έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά, όμως η αξία τους στο μεταχειρισμένο εμπόριο αποδεικνύεται μειωμένη. Μια πρόσφατη μελέτη στο Βιετνάμ ανέδειξε ότι τα δημοφιλή μοντέλα της MG χάνουν σημαντικά ποσοστά αξίας σε διάστημα δύο ετών, με το HS να χάνει το 33%, το MG5 το 28% και το ZS το 24%.
Σε σύγκριση, τα αυτοκίνητα άλλων κατασκευαστών, όπως Kia και Hyundai, εμφανίζουν μικρότερες απώλειες. Παρά την πτώση αξίας, το Beijing X7 της BAIC διατηρεί την αξία του καλύτερα, με μόλις 12% απώλεια.
Οι κινεζικές μάρκες, πάντως, είναι ακόμη νέες στην αγορά του Βιετνάμ και χρειάζονται χρόνο για να εδραιωθούν.
Πιο αναλυτικά
Ξεκίνησαν σιγά σιγά, με πολύ σκεπτικισμό στην Ευρώπη, αλλά πλέον τα κινεζικά αυτοκίνητα βρίσκονται παντού. Μια ματιά στο πόσες μάρκες έχουν έρθει στη χώρα μας την τελευταία χρονιά, φτάνει και περισσεύει για να διαπιστώσουμε την εκτόξευση της δυναμικής των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών, ακόμα και στις πιο επιφυλακτικές αγορές. Άλλο το καινούργιο, όμως, άλλο το μεταχειρισμένο.
Η εταιρία VN Express International έψαξε τα στοιχεία τιμών στο Βιετνάμ, προκειμένου να διαπιστώσει την απόκλιση στο κόστος αγοράς μεταξύ καινούργιων και μεταχειρισμένων κινεζικών αυτοκινήτων, μαζί με τη διαφορά σε σχέση με κατασκευαστές άλλων χωρών. Τα αποτελέσματα; Άκρως αποκαλυπτικά. Η μελέτη επικεντρώθηκε στα 3 δημοφιλέστερα made in China μοντέλα της βιετναμέζικης αγοράς, που συμπτωματικά ανήκουν όλα στην MG. Τα HS, ZS και το σεντάν MG5 χρονολογίας 2022-2024, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο και μέτρησαν απώλειες. Πόσες; Έχουμε και λέμε.
Το HS έχασε το 33% της αξίας του σε διάστημα δυο ετών, ακολουθούμενο από το MG5 στ0 -28% και το ZS, με τη λιγότερη χασούρα εκ των τριών (-24%). Συγκριτικά, το ανταγωνιστικό σεντάν Kia K3 έχασε μόλις 19%, ενώ τα Hyundai Creta και Tucson περιορίστηκαν στο -17%. Τα Toyota, όπως το Corolla και το SUV Veloz Cross, παρουσιάζουν τη μικρότερη απαξίωση, κρατώντας τις απώλειες στο 10-12%. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα για προβληματισμό στους Κινέζους. Το Beijing X7 της BAIC (SAIC Motors πίσω από την MG) τα πήγε εξαιρετικά, χάνοντας μόνο το 12% της αρχικής του αξίας σε βάθος διετίας.
Οφείλουμε να σημειώσουμε πάντως, πως οι κινεζικές εταιρίες είναι νέες στην αγορά του Βιετνάμ, οπότε αναμενόμενα ακόμα θέλουν χρόνο για να φτιάξουν δεσμούς με το εμπορικό κοινό. Από τους 13 Κινέζους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στη χώρα, οι 7 ξεκίνησαν πέρσι.