Τα κινεζικά αυτοκίνητα έχουν εισβάλει πλέον στην ελληνική αγορά. Με την BYD και την MG να πρωτοστατούν στις πωλήσεις και να κατακτούν σεβαστό ποσοστό των πωλήσεων. Με την πρώτη να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον ηλεκτρικό στίβο.
Πώς όμως μεταπωλούνται τα κινεζικά αυτοκίνητα; Προφανώς είναι πάρα πολύ νωρίς για να έχουμε εικόνα στην πατρίδα μας, αφού τα περισσότερα μοντέλα δεν έχουν κλείσει καν χρόνο.
Μία μελέτη όμως που διεξήχθη στο Βιετνάμ αποκαλύπτει ότι οι νεοεισερχόμενες μάρκες υποφέρουν από πολύ υψηλότερες υποτιμήσεις. Οπότε ενώ έχουν αγοραστεί φθηνότερα, χάνουν μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που έδωσε ο πρώτος αγοραστής.
Αγοράζεις φθηνά, πουλάς ακόμα φθηνότερα. Μέχρι να τα μάθει ο κόσμος, είναι αναμενόμενο
Η μελέτη εξέτασε τρία δημοφιλή μοντέλα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας MG, η οποία ανήκει στην SAIC. Και τα οποία πωλήθηκαν μεταξύ του 2022 και του 2024: Το σεντάν MG 5 που δεν εισάγεται στην Ελλάδα, αλλά και τα γνωστά μας ZS και HS.
Γιατί επέλεξαν την MG; Γιατί επέστρεψε στην αγορά του Βιετνάμ το 2020 και πλέον είναι η μεγαλύτερη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στην ασιατική χώρα.
Τα αποτελέσματα δημοσίευσε η VN Express International και αποκαλύπτουν αυτό που όλοι περιμέναμε. Ότι ξέχωρα από τη χώρα προέλευσης, μία νεοφερμένη εταιρεία δεν μπορεί να μεταπωληθεί όπως ένας παραδοσιακός κατασκευαστής.
Και προσοχή: Μιλάμε για την MG, που φέρει έναν ιστορικό βρετανικό λογότυπο, με κάποια αναγνωρισιμότητα. Ενδεχομένως η μεταπώληση να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε μια κινεζική εταιρεία που δεν έχει καμία σύνδεση με το ευρωπαϊκό κοινό.
Το MG HS σημείωσε την πιο απότομη πτώση, χάνοντας το 33% της αξίας του σε μόλις δύο χρόνια. Το MG5 δεν έμεινε πολύ πίσω, με υποτίμηση 27%, ενώ το ZS έχασε 24%. Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από την τοπική πλατφόρμα πωλήσεων OTO, περιελάμβαναν επίσης συγκρίσεις με τρία μη κινεζικά μοντέλα.
Το Kia K3 από τη Νότια Κορέα υποτιμήθηκε κατά 19%. Ενώ το SUV Hyundai Creta έχασε 17%. Όσο έπεσε δηλαδή και το Hyundai Tucson. Τα ιαπωνικά μοντέλα, όπως αυτά της Toyota, τα πήγαν καλύτερα όσον αφορά τη διατήρηση της αξίας τους. Με την απομείωση τιμής να κυμαίνεται από 10-12% κατά το χρονικό διάστημα των δύο ετών.
Αυτό προφανώς είναι μια τάση που θα αλλάξει, όσο τα κινεζικά αυτοκίνητα αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και γίνονται πιο γνωστά. Εφόσον βέβαια αποδείξουν στην πράξη της αξιοπιστία τους. Από τη στιγμή που οι ελληνικές αντιπροσωπείες σταθούν στο ύψος των περιστάσεων στο after sales.
Πέρα από την BYD και την MG, στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται η Seres, η Leapmotor, η Lynk & Co, η XEV, η Zhidou, η Dongfeng, η OMODA & JAECOO, η DFSK, ενώ αναμένεται οσονούπω η Chery, η Geely, η AITO και η Xpeng.