Για πρώτη φορά, η BYD ξεπέρασε την Tesla σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, καταγράφοντας 7.231 ταξινομήσεις τον Απρίλιο του 2025, έναντι 7.165 της αμερικανικής εταιρείας. Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην αγορά, όπου η Tesla κυριαρχούσε επί χρόνια.
Η BYD, που έχει εισέλθει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά, παρουσιάζει νέα μοντέλα όπως το SUV Seal U, το οποίο καλύπτει σχεδόν το 50% των πωλήσεών της. Αντίθετα, η Tesla αντιμετωπίζει πτώση στις παραδόσεις και προκλήσεις στην ανανέωση της γκάμας της, καθώς και στην εικόνα του Elon Musk.
Οι κινεζικοί κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη, με συνολικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 79% τον Απρίλιο, γεγονός που αναδεικνύει τις προκλήσεις για την Tesla σε μια αγορά που πλέον είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ.
Πιο αναλυτικά
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη, η Tesla δεν βρίσκεται στην κορυφή. Τον Απρίλιο του 2025, η BYD -ο κινεζικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανία- κατάφερε να ξεπεράσει την ξεπεράσει.
Και για να μιλήσουμε με νούμερα, η BYD κατέγραψε 7.231 ταξινομήσεις έναντι 7.165 της αμερικανικής εταιρείας, σύμφωνα με την ανάλυση της JATO Dynamics. Αν και η διαφορά είναι μικρή, αποτελεί σημείο καμπής για μια αγορά όπου η Tesla κυριαρχούσε επί χρόνια. Η άνοδος της BYD στην Ευρώπη δεν είναι τυχαία. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια από την πραγματική είσοδό της (εκτός Νορβηγίας και Ολλανδίας), έχει καταφέρει να εδραιωθεί γρήγορα, παρουσιάζοντας συνεχώς νέα μοντέλα, όπως το Seal U, ένα SUV που διατίθεται σε 100% ηλεκτρικό και σε plug-in hybrid. Το μοντέλο κάλυψε σχεδόν το 50% των συνολικών πωλήσεων της BYD τον Απρίλιο και θεωρείται ένα από τα πλέον κατάλληλα για τις ευρωπαϊκές ανάγκες, λόγω τιμής, μεγέθους και εξοπλισμού.
Οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στην Ευρώπη, βλέποντάς την όχι απλώς ως αγορά, αλλά ως πεδίο στρατηγικής επέκτασης
Αντίθετα, η Tesla βρίσκεται σε φάση κάμψης. Οι παραδόσεις της μειώθηκαν κατά 13% το πρώτο 3μηνο του 2025 και η τάση φαίνεται να συνεχίζεται. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η γκάμα των μοντέλων της αργεί να ανανεωθεί, ενώ και η στρατηγική της -με συχνές αλλαγές τιμών και αμφιλεγόμενες επιλογές- δημιουργεί σύγχυση. Επιπλέον, η δημόσια εικόνα του Elon Musk προκαλεί πλέον αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με εκκλήσεις για μποϊκοτάζ που φαίνεται να επηρεάζουν τις πωλήσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες αγορές.
Η άνοδος της BYD δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Οι κινεζικές μάρκες γενικά καταγράφουν θεαματική αύξηση στην Ευρώπη. Τον Απρίλιο οι πωλήσεις τους εκτινάχθηκαν κατά 79%, με συνολικά πάνω από 50.000 αυτοκίνητα -εκ των οποίων 16.458 ήταν 100% ηλεκτρικά. Παρά τους δασμούς της ΕΕ για τα κινεζικά μοντέλα, οι καταναλωτές δείχνουν ανοιχτοί στη «νέα γενιά» αυτοκινήτων: Μοντέρνα, οικονομικά και άμεσα διαθέσιμα.
Η MG Motor, που ανήκει στον όμιλο SAIC, παραμένει εμπρός σε πωλήσεις, με 21.735 μονάδες, ενώ η Chery σημείωσε αύξηση-ρεκόρ 1.149% χάρη στις φίρμες Jaecoo και Omoda. Οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στην Ευρώπη, βλέποντάς την όχι απλώς ως αγορά, αλλά ως πεδίο στρατηγικής επέκτασης. Και το κοινό τους ανταμείβει.
Η Tesla, από την πλευρά της, βρίσκεται εμπρός σε κρίσιμα διλήμματα: Να επανεξετάσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, να επιταχύνει το λανσάρισμα ενός νέου, πιο προσιτού BEV και -κυρίως- να αποκαταστήσει την εικόνα της στην Ευρώπη. Παρότι ο Elon Musk διαβεβαίωσε πρόσφατα τους μετόχους ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή εκτός Ευρώπης, τα νούμερα φανερώνουν κάτι διαφορετικό.
Η ανατροπή αυτή ίσως είναι προσωρινή -όμως αποκαλύπτει τις αδυναμίες της Tesla και την αποφασιστικότητα των Κινέζων. Η αγορά ηλεκτρικών στην Ευρώπη δεν είναι πλέον δεδομένη. Το παιχνίδι διευρύνθηκε και η BYD έδειξε πρώτη τα δόντια της.