Η BYD, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων νέας ενέργειας, συνεχίζει να καινοτομεί με στρατηγική εστίαση στην τεχνολογία και την έξυπνη κινητικότητα. Με ετήσια έσοδα που εκτοξεύτηκαν από 78,8 δισ.
ευρώ το 2023 σε 101 δισ. ευρώ το 2024 και πωλήσεις που αυξάνονται συνεχώς, η εταιρεία επενδύει σε νέες τεχνολογίες όπως τα software-defined vehicles (SDV) και η super e-platform, που επιτρέπει ταχεία φόρτιση.
Με την ανάπτυξη κέντρων R&D στην Ευρώπη και την ενσωμάτωση έξυπνων δυνατοτήτων στα οχήματά της, η BYD στοχεύει σε βιώσιμη και διασυνδεδεμένη μετακίνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για το μέλλον της αυτοκίνησης.
Πιο αναλυτικά
Μπορεί η χθεσινή μέρα να ήταν αφιερωμένη στο Dolphin Surf, το οποίο οδηγήσαμε για πρώτη φορά, πλην όμως οι άνθρωποι της BYD μίλησαν και για την μακροπρόθεσμη στρατηγική του κινεζικού κολοσσού.
Η BYD δεδομένα πλέον λογίζεται ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων νέας ενέργειας. Κι όπου αυτοκίνητα νέας ενέργειας (NEV όπως τα ονομάζει η BYD) δεν εννοούμε μόνο τα ηλεκτρικά αλλά και τα plug-in hybrid.
H εξέλιξη της BYD είναι πραγματικά αλματώδης. Τα ετήσια έσοδα της το 2023 άγγιζαν τα 78,8 δισ.ευρώ. Νούμερο που το 2024 εκτοξεύτηκε στα 101 δισ.ευρώ. Με της ετήσιες πωλήσεις NEV να ακουμπούν τα 11,6 εκατομμύρια.
Η BYD όχι μόνο θα συνεχίσει να επενδύει στην ηλεκτροκίνηση αλλά είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα που σχετίζεται με την νοημοσύνη των αυτοκινήτων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2025, οι πωλήσεις της BYD σημείωσαν άνοδο 59,8% σε σύγκριση με το περσινό διάστημα, προσεγγίζοντας τις 1,1 εκατομμύρια μονάδες. Με το παγκόσμιο μερίδιο της BYD στην αγορά των NEV να ξεπερνά το 20%.
Στην παρουσίαση του BYD Atto 2 τον Φεβρουάριο του 2025, οι υπεύθυνοι της BYD Europe μας είχαν ενημερώσει πως η εταιρεία προχωρά καθημερινά σε 32 αιτήσεις κατοχύρωσης πατέντας. Πλέον κάνει 45. Ή αλλιώς 59.000 τον χρόνο.
Αριθμεί πάνω από 30 βιομηχανικά πάρκα σε όλον το κόσμο απασχολώντας ανάμεσα στους ένα εκατομμύριο εργαζομένους της 120.000 μηχανικούς που εργάζονται στο τμήμα R&D. Δείγμα του ότι η BYD αναπτύσσεται και επενδύει στην εξέλιξη. Προς αυτή τη κατεύθυνση, η εταιρεία δρομολογεί την ανέγερση κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ουγγαρία, όπου στο τέλος του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου της ευρωπαϊκού εργοστασίου επιβατικών αυτοκινήτων. Με την Τουρκία να παίρνει σειρά.
Στην ουσία δεν μιλάμε για μια συμβατική αυτοκινητοβιομηχανία αλλά για έναν τεχνολογικό κολοσσό που έχει καταφέρει να είναι αυτόνομος σε πολύ μεγάλο βαθμό. Φτιάχνει τις δικές του μπαταρίες, τα δικά του ηλεκτρομοτέρ και σχεδόν οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου.
Στην τεχνολογική φαρέτρα της BYD πέρα από την Blade Battery, συσσωρευτή φωσφορικού λιθίου σιδήρου (LFP) και την εξελιγμένη για ηλεκτρικά αυτοκίνητα e-Platform 3.0 προστέθηκε στις 17 Μαρτίου η «super e-platform». Που υποστηρίζει κορυφαίες ταχύτητες φόρτισης έως 1.000 kW, επιτρέποντας στα συμβατά αυτοκίνητα να διανύσουν 400 km με μόλις πέντε λεπτά φόρτισης (δύο km το δευτερόλεπτο).
Παράλληλα, όπως μάθαμε βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να φέρει για πρώτη φορά στην Ευρώπη το δίκτυο ταχυφορτιστών της, εξελίσσοντας υδρόψυκτους φορτιστές με ισχύ 1.360 kW.
Όπως τόνισαν τα στελέχη της εταιρείας η στρατηγική της BYD βασίζεται σε δύο πυλώνες. Την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ενσωμάτωση «έξυπνων» δυνατοτήτων σε αυτά.
Ποιο είναι όμως το επόμενο βήμα για την BYD; Η νοημοσύνη των αυτοκινήτων. Ήδη λοιπόν, η κινεζική φίρμα έχει στραφεί στα software-defined vehicles (SDV). Τα οχήματα που ορίζονται όχι απλώς από τα μηχανικά τους μέρη αλλά κυρίως το λογισμικό.
Τα SDV διαθέτουν κεντρικούς υπολογιστές υψηλής ισχύος (Vehicle Central Computing Units) που συγκεντρώνουν την επεξεργασία όλων των δεδομένων, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου. Έτσι επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ συστημάτων όπως ADAS, infotainment, και διαχείρισης ισχύος.
Στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης βρίσκονται πλατφόρμες όπως η DiLink, ένα λειτουργικό σύστημα που ενοποιεί infotainment, φωνητικές εντολές, πλοήγηση, ακόμη και απομακρυσμένο έλεγχο μέσω cloud. Είναι ήδη διαθέσιμο σε μοντέλα όπως το BYD Seal, προσφέροντας εμπειρία χρήστη αντίστοιχη με ένα smartphone.
Ταυτόχρονα, το σύστημα DiPilot φέρνει τεχνολογίες ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 σε μοντέλα παραγωγής. Προηγμένα χαρακτηριστικά όπως Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Lane Keeping Assist, Traffic Jam Assist και Autonomous Emergency Braking είναι ήδη παρόντα και αναβαθμίζονται συνεχώς μέσω over-the-air ενημερώσεων.
Η BYD αντιλαμβάνεται ότι το νέο κεφάλαιο της αυτοκίνησης δεν αφορά πλέον μόνο τις προδιαγραφές των μοντέλων, αλλά το πώς το αυτοκίνητο εκπαιδεύεται ώστε να γίνει ένας ακόμα ψηφιακός συνεργάτης. Ο στόχος της είναι ξεκάθαρος. Να προσφέρει όχι μόνο βιώσιμη μετακίνηση, αλλά και έξυπνη, διασυνδεδεμένη και ασφαλή κινητικότητα. Συνεχίζοντας να επενδύει και να εξελίσσει τις τεχνολογίες και τα αυτοκίνητά της, ενισχύοντας την αυτονομία, μειώνοντας τον χρόνο φόρτισης και βελτιώνοντας τη συνολική τους απόδοση.
Το γεγονός ότι η BYD στρέφεται στην νοημοσύνη των αυτοκινήτων είναι απλώς η επιβεβαίωση μιας στρατηγικής που φαίνεται να θέτει στο επίκεντρο την αυτοκίνηση όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο.