Έχουμε δει Model Y να φτάνουν στον Αρκτικό Κύκλο, Model 3 σε ταξίδι 4.000+ km από την Κίνα μέχρι το στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ. Φτάνοντας σε υψόμετρο 5.130 m.
Αλλά ένας Κινέζος δεν ήθελε να το ρισκάρει. Επιθυμεί και αυτός να επισκεφτεί το Έβερεστ με το Model Y του, αλλά μετά θα συνεχίσει την περιπέτειά του σε ακατοίκητες περιοχές του Θιβέτ,. Αποφάσισε λοιπόν να μετατρέψει το 100% μοντέλο της Tesla σε κάτι αντίστοιχο με την BMW i3 REX. Κατά μία έννοια…
Φοβάσαι μη σου τελειώσει η μπαταρία; Γεννήτρια στον κοτσαδόρο και καθάρισες
Για να το κάνει αυτό, τοποθέτησε μια γεννήτρια βενζίνης στο πίσω μέρος του SUV του, με δική της πινακίδα κυκλοφορίας, ώστε να παραμένει εντός των νόμιμων ορίων. Σκοπός του δεν είναι να βασιστεί αποκλειστικά στη γεννήτρια.
Θα συνεχίσει να φορτίζει όπου βρίσκει ταχυφορτιστή, αλλά δεν θα έχει άγχος μην ξεμείνει από ενέργεια. Ακόμα και σε υψόμετρο πάνω από τα 5.000 m, με πιο αραιή ατμόσφαιρα, η γεννήτρια ήταν ακόμα σε θέση να παράγει 3 kW.
Κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 4% φόρτιση ανά ώρα λειτουργίας. Προφανώς το αυτοκίνητο πρέπει να είναι ακίνητο, δεν μπορεί να κινείται ενόσω η γεννήτρια γεμίζει ενέργεια την μπαταρία. Ενώ η i3 REX, αλλά και τα υπόλοιπα EREV, δεν έχουν τέτοια δυσχέρεια.
Ο ιδιοκτήτης φέρεται να πλήρωσε περί τα €350 για τη γεννήτρια, ενώ το κόστος κίνησης είναι πολύ ακριβότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, είναι μια κάποια λύση όταν θες να απομακρυνθείς τελείως από τον πολιτισμό.
Δύο Ολλανδοί φυσιολάτρες επέλεξαν να φορτίζουν το Škoda Enyaq απλώνοντας ηλιακά πάνελ. Που θεωρητικά μπορούσαν να φτάσουν συνολική ισχύ εξόδου 10,8 kW. Εκείνοι όμως ήταν στην Αφρική, πού να βρεθεί τέτοια ηλιοφάνεια στο Θιβέτ; Διέσχυσαν μάλιστα 38 χώρες και 40.000 km.
Η Tesla δεν ενδιαφέρεται να προσφέρει συστήματα επέκτασης αυτονομίας για τα αυτοκίνητά της. Ωστόσο, το συγκεκριμένο Model Y δεν είναι το πρώτο που συναντούμε με γεννήτρια. Πιο ακραία μετατροπή ήταν η προσθήκη ντιζελοκινητήρα στο πορτμπαγκάζ ενός Model S.