Η προγραμματισμένη συγχώνευση μεταξύ των ομίλων Stellantis και Renault δεν θα προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Stellantis, John Elkann, στο “Future of the Car Summit” στο Λονδίνο. Παρά τις φήμες, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να μην ενωθούν, καθώς ο Stellantis αντιμετωπίζει ήδη προκλήσεις με τις πολλές μάρκες του και την αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου.
Επιπλέον, η Renault έχει δεσμούς με άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθιστώντας την συνεργασία ακόμη πιο περίπλοκη. Παρά την αποτυχία της συγχώνευσης, οι δύο όμιλοι συμφωνούν στην ανάγκη επιβίωσης των μικρών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πιο αναλυτικά
Με 15 μάρκες αυτοκινήτων υπό την εταιρική της ομπρέλα, ο Όμιλος Stellantis είναι ήδη ένα μεγαθήριο. Αλλά ούτε το Renault Group, αφού περιλαμβάνει τη σπορ Alpine και την προσιτή Dacia.
Αλλά παρά τις αναφορές που τόσο καιρό ακούγονταν για πιθανή συγχώνευση, οι δύο όμιλοι ανακοίνωσαν ότι δεν επιδιώκουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Μιλώντας στο «Future of the Car Summit» των Financial Times στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Stellantis John Elkann δήλωσε: «Δεν συζητάμε καμία συγχώνευση».
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Stellantis έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα. Ο παλιός CEO Carlos Tavares παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 και ακόμη δεν έχει οριστεί ο διάδοχός του. Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Automotive News, ο Antonio Filosa είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αναλάβει τα ηνία. Αυτή τη στιγμή είναι COO του Ομίλου στη Βόρεια Αμερική, ενώ διατηρεί τη θέση του CEO της Jeep.
Όσο σφίγγει ο κλοιός εξ Ανατολών, τόσο οι παραδοσιακοί κατασκευαστές θα επιζητούν τις συνεργασίες
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, καθώς ο Stellantis διαχειρίζεται αρκετές μάρκες με χαμηλές επιδόσεις. Η Chrysler αποτελεί σκιά του παλιού της εαυτού, ενώ η αναβίωση της Lancia δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.
Υπάρχει επίσης η DS Automobiles, η οποία στην ουσία απορροφά μεγάλα κονδύλια χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Η κίνηση της Abarth να στραφεί πλήρως στην ηλεκτρική ενέργεια εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της.
Το μεγάλο αγκάθι όμως είναι η Maserati, με τη φημολογία να κάνει λόγο για πώλησή της στους Κινέζους. Εν ολίγοις, ο Stellantis έχει πιο πιεστικές προτεραιότητες από το να χειριστεί μια μαζική συγχώνευση.
Μια πιθανή συγχώνευση μεταξύ των δύο κολοσσών θα ήταν ακόμα πιο περίπλοκη ένεκα των δεσμών της Renault με τη Nissan και τη Mitsubishi, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Με τόσες σκοτούρες στο κεφάλι του, το τελευταίο που θα ήθελε ο Elkan είναι να διαχειριστεί κάτι τόσο μεγάλο.
Ο ίδιος ο Όμιλος Stellantis γεννήθηκε από μια συγχώνευση, όταν στις αρχές του 2021 η FCA και η PSA ένωσαν τις δυνάμεις τους. Η συνεργασία με τη Renault θα είχε ουσιαστικά μετατρέψει την Peugeot και την Citroën από αντιπάλους σε συμμάχους.
Παρόλο που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγχώνευση, οι δύο όμιλοι έχουν μια κοινή ανησυχία. Ο πρόεδρος της Stellantis, John Elkann, και ο διευθύνων σύμβουλος της Renault, Luca De Meo, συμφωνούν ότι τα μικρά αυτοκίνητα πρέπει να επιβιώσουν στην Ευρώπη.