Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση, η Subaru φαντάζει προσδεμένη στο άρμα της Toyota. Με την οποία άλλωστε μοιράζεται το μοναδικό της EV, αφού το Solterra πρώτης γενιάς ήταν απλώς ένα bZ4x με άλλα σήματα.
Τώρα, η ιαπωνική εταιρεία αποκάλυψε ότι «επαναξιολογεί» τη στρατηγική της αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση εν μέσω μιας ταραγμένης και αβέβαιης περιόδου για την αυτοκινητοβιομηχανία. Οξύμωρο; Πάνω που θεωρήσαμε ότι άρχισε δειλά-δειλά να γίνεται πιο ανταγωνιστική στον ηλεκτρικό στίβο, η Subaru τώρα κάνει δεύτερες σκέψεις.
Το ανανεωμένο Solterra διαχωρίζεται επιτέλους από το ομοζυγωτικό Toyota. Και μόλις παρουσιάστηκε ένα ακόμα ηλεκτρικό, το Trailseeker που θα προστεθεί στην γκάμα το 2026
Τι είναι όμως αυτό που ανησυχεί τη Subaru; Η παρουσία της στην κινεζική αγορά, που τόσο ποδηγετείται από τα NEV, είναι ισχνή. Ενώ στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, την αμερικανική, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με τους εισαγωγικούς δασμούς. Όσο και αναφορικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση των δασμών σε έξι μήνες ή έναν χρόνο από τώρα. Και αν τα φορολογικά κίνητρα θα καταργηθούν ή όχι.
Η Subaru εκτιμά ότι οι δασμοί του Trump θα μπορούσαν να της κοστίσουν έως και $2,5 δισεκατομμύρια το 2025. Παρόλο που η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο στην Indiana, κατασκευάζει μόνο τα μισά από τα 700.000+ αυτοκίνητα που πουλάει κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
Τα υπόλοιπα θα πρέπει να εισαχθούν. Και ενώ η Subaru θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει την τρέχουσα ετήσια δυναμικότητα του εργοστασίου της από τις 345.000 στις 500.000 μονάδες, η βάση των προμηθευτών της δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερες από 370.000 μονάδες χωρίς σημαντική αναβάθμιση.
Αυτό σημαίνει ότι το Trailseeker πιθανότατα θα πρέπει να κατασκευαστεί εκτός ΗΠΑ, κάτι που θα το καταστήσει μη ανταγωνιστικό τιμολογιακά. Η Subaru είχε επίσης σχεδιάσει να δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο αποκλειστικά για ηλεκτρικά μες στην αμερικανική επικράτεια, αλλά επανεξετάζει και αυτή της την απόφαση.
Τα στελέχη της Subaru έκαναν τις παραδοχές αυτές κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Όπου αποκάλυψαν ότι τα λειτουργικά κέρδη τους είχαν μείωση κατά 13% στα $2,7 δισεκατομμύρια.
Οι δε παγκόσμιες πωλήσεις έπεσαν κατά 4,1% στα 936.000 αυτοκίνητα, με τα 732.000 να κατευθύνονται στη Βόρεια Αμερική. Μόνη ελπιδοφόρα η Ιαπωνία, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,4% στις 104.000.