Ο Όμιλος Stellantis ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του στόχου για 100% ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030, σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Échos. Το αρχικό σχέδιο «Dare Forward», που προέβλεπε την πλήρη κατάργηση των θερμικών κινητήρων, φαίνεται να αναθεωρείται, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν σταματήσει να αυξάνονται και καμία από τις προτάσεις του ομίλου δεν είναι στην κορυφή των πωλήσεων για το 2024.
Η νέα πλατφόρμα STLA S, αρχικά σχεδιασμένη για ηλεκτρικά οχήματα, ανασχεδιάζεται για να υποστηρίζει και θερμικούς κινητήρες, θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον μοντέλων όπως το Peugeot 208. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών CO₂ της ΕΕ ίσως να χαλαρώσουν, ενδεχομένως επηρεάζοντας την στρατηγική του ομίλου στο μέλλον.
Πιο αναλυτικά
Η εποχή Tavares φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, και ο Όμιλος Stellantis εγκαταλείπει κι επισήμως τον στόχο για 100% ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030.
Το σχέδιο «Dare Forward» -που προέβλεπε πλήρη κατάργηση των θερμικών κινητήρων για όλες τις μάρκες του ομίλου- πλέον περνά στις ελληνικές καλένδες, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Les Échos.
Ο Όμιλος Stellantis δεν είχε καμία ηλεκτρική πρόταση που να κατατάχτηκε στην κορυφή των πωλήσεων για το 2024

Η αλλαγή πορείας φέρεται να αντανακλάται ήδη στην εξέλιξη της νέας πλατφόρμας STLA S, η οποία αρχικά είχε σχεδιαστεί αποκλειστικά για ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Τώρα, όμως, ανασχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και θερμικούς κινητήρες. Αυτό θέτει εν αμφιβόλω και το μέλλον των επερχόμενων Peugeot 208, 308 και 408, που μέχρι πρότινος αναμένονταν αποκλειστικά ως ηλεκτρικά μοντέλα.
Το νέο Peugeot 208, που έχει προγραμματιστεί για το 2027, παραμένει αίνιγμα. Αν και δεν έχουν διαρρεύσει ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, θεωρείται κρίσιμo για την ευρωπαϊκή παρουσία του ομίλου, δεδομένου του ρόλου του ως best-seller.
Ο λόγος γι’ αυτή τη στροφή; Οι πωλήσεις ηλεκτρικών στην Ευρώπη έχουν «παγώσει», και καμία πρόταση του Ομίλου Stellantis δεν βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων για το 2024. Παρ’ όλα αυτά, η ποιότητα των ηλεκτρικών οχημάτων του ομίλου φαίνεται αξιόλογη: σύμφωνα με στοιχεία της Carly, τα ηλεκτρικά Peugeot εμφανίζουν μόλις 2,32% ποσοστό βλαβών, έναντι 78,78% για μοντέλα της Audi!
Η απόφαση του Carlos Tavares να επενδύσει στο 100% ηλεκτρικό είχε, ωστόσο, και τεχνική λογική: Από το 2030, η ΕΕ προβλέπει μέσον όρο εκπομπών CO₂ στα 49,5 g/km ανά κατασκευαστή -στόχος που φαντάζει εξαιρετικά φιλόδοξος αν δεν υπάρξει σημαντική διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο, οι πρόσφατες πολιτικές ενδείξεις και η χαλάρωση των ενδιάμεσων κανόνων για μέχρι τις 31/12/2027 αντί για τις 31/12 εφέτος, ίσως προμηνύουν νέα χαλάρωση των αυστηρών ορίων.