Η Κομισιόν, υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέστη ήττα στην προσπάθειά της να απαγορεύσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, καθώς οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες κατάφεραν να αμβλύνουν τους κανονισμούς για τις εκπομπές CO2.
Μετά από πιέσεις, εγκρίθηκε διάταξη που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στους κατασκευαστές, οι οποίοι ανησυχούν για την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της Tesla και των κινέζικων εταιρειών.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει πλέον ότι οι προηγούμενοι στόχοι ήταν μη ρεαλιστικοί και προγραμματίζει αναθεώρηση της νομοθεσίας, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν να αποδυναμωθεί η απαγόρευση του 2035.
Πιο αναλυτικά
Η περίφημη απαγόρευση της Κομισιόν για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035 πρώτα ηττήθηκε με ένα γερμανικό «παράθυρο» και τώρα αναμένει την ταφόπλακα.

Ενδιαμέσως, η ΕΕ έβαλε την περασμένη Πέμπτη νερό στο κρασί της σε έναν ακόμη κανονισμό που βοηθούσε μόνο τον Ελον Μασκ και τους Κινέζους
Υπό τον τίτλο «Πώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολέμησαν τους κανόνες της ΕΕ και κέρδισαν» το Politico επανέρχεται σε ένα θέμα που έχει παρακολουθήσει στενά και περιγράφει το πιο πρόσφατο επεισόδιο της μάχης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και την Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η πλάστιγγα γέρνει πια οριστικά υπέρ των εταιρειών αυτοκινήτου της Ευρώπης που, με αφορμή τους κανόνες της Κομισιόν, μπήκαν σε μια δαπανηρή και ζημιογόνο διαδικασία προς την ηλεκτροκίνηση – η οποία, πρώτον, δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους καταναλωτές και, δεύτερον, ευνόησε την Tesla του Ελον Μασκ και την επέλαση των κινέζων κατασκευαστών.
Μετά από μήνες πιέσεων εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια διάταξη που αμβλύνει τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα αυτοκίνητα. Πρακτικά, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία κατάφερε να «κουρέψει» τους δυνητικά πολύ δαπανηρούς κανόνες της ΕΕ για τις εκπομπές CO2
Δύο χρόνια νωρίτερα…
Τον Μάρτιο του 2023, η Γερμανία και η Ιταλία είχαν καταφέρει να μπλοκάρουν την τελική έγκριση του σχεδίου της ΕΕ για ολική απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, που ήταν ούτως ή άλλως μια πρόβλεψη ανεδαφική και καταστροφική για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κλάδο του αυτοκινήτου.
Το «παράθυρο» αφορά προς το παρόν τα συνθετικά καύσιμα, αλλά κανείς δεν αποκλείει η νέα Κομισιόν να αναθεωρήσει ευρύτερα αυτούς τους στόχους επί το ρεαλιστικότερο.
Το Politico σημειώνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις «είναι ένα ακόμη σημάδι ότι οι πράσινες προσπάθειες της ΕΕ προσκρούουν σε αυξανόμενη αντίσταση». Αλλά θα προσθέταμε ότι είναι ένα ακόμη δείγμα τού πώς η επιβολή μη ρεαλιστικών στόχων από τη Φον ντερ Λάιεν κατά την περασμένη πενταετία της Κομισιόν γονάτισε γίγαντες της αυτοκίνησης, όπως η Volkswagen, που προσέφερε δουλειά σε εκατομμύρια Ευρωπαίους προς όφελος του Ελον Μασκ και των Κινέζων
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο επεισόδιο και τη διάταξη που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, η αρχική ιδέα ήταν να απαιτηθεί από τους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% έως το 2025, με βάση σύγκρισης το 2021.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν θα πετύχαιναν τον στόχο αυτόν θα πλήρωναν 95 ευρώ για κάθε γραμμάριο CO2 πάνω από το όριο ανά χιλιόμετρο, ανά μη συμμορφούμενο όχημα που θα πουλούσαν. Ο κλάδος προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να τον επιβαρύνει με πρόστιμα ύψους 15 δισ. ευρώ
Οι υπέρμαχοι της εκστρατείας για το κλίμα, γράφει το Politico, επέμειναν ότι η αντίδραση της βιομηχανίας ήταν υπερβολική και ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ήταν σε θέση να επιτύχουν τον στόχο.
«Όμως η Επιτροπή λύγισε κάτω από την πίεση», σύμφωνα με τον ιστότοπο, «καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραπονέθηκαν ότι οι πράσινοι κανόνες, συν το κόστος της μετάβασης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η αυξανόμενη απειλή από τους κινέζους ανταγωνιστές, καθιστούσαν επιτακτική τη λήψη μέτρων για τη διάσωση του κλάδου».
Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα που προκάλεσε η Φον ντερ Λάιεν στον κλάδο έρχονται τώρα να προστεθούν και οι δασμοί του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η τροπολογία
Τον Απρίλιο, λοιπόν, η Κομισιόν πρότεινε μια τροπολογία που άλλαζε τα δεδομένα.
Αντί να αναγκάσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% έως το 2025 με βάση σύγκρισης το 2021, αντικατέστησε αυτή την απαίτηση με μια σαφώς πιο ήπια.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου για την «κουρεμένη» διάταξη που εγκρίθηκε την Πέμπτη, «η προτεινόμενη αλλαγή προσφέρει στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους για τα έτη 2025, 2026 και 2027, υπολογίζοντας τον μέσο όρο των επιδόσεών τους για την τριετία και όχι για κάθε έτος ξεχωριστά. Η προσέγγιση αυτή θα τους επιτρέψει να εξισορροπήσουν τυχόν πλεονάζουσες ετήσιες εκπομπές, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά τα επόμενα έτη».
«Χτυπάτε τον Ελον Μασκ»…
Το ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, υπήρξαν ευρωβουλευτές που διαμαρτυρήθηκαν ότι η άμβλυνση της αυστηρής διάταξης για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να βλάψει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Ελον Μασκ!
Όπως όλα δείχνουν, αυτή η μάχη που κέρδισαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι η πιο σημαντική… μέχρι την επόμενη. Διότι το μέτρο μείωσης των εκπομπών αποτελεί μέρος της προαναφερθείσας νομοθεσίας της Κομισιόν, που οδηγεί στην απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035.
Μετά το «παράθυρο» που άνοιξε το 2023 για τα συνθετικά καύσιμα, πολλές εταιρείες αυτοκινήτου και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ζητούν να ανατραπεί συνολικά αυτή η απαγόρευση ή να αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην έχει πια νόημα
Το λάθος που πλήρωσε όλος ο κλάδος
Η Επιτροπή έχει ήδη υποχωρήσει, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Politico, συμφωνώντας να επισπεύσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αντί για το 2026.
Ωστόσο υπάρχει πίεση να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Και πώς να μην υπάρχει, θα αναρωτηθεί κάποιος, όταν αυτό το λάθος το πλήρωσε ολόκληρος ο κλάδος;
«Πριν στεγνώσει το μελάνι της τροπολογίας για το CO2, οι λομπίστες είχαν ήδη αρχίσει να υπονομεύουν τη νομοθεσία του 2035 και να ζητούν περισσότερα» γράφει το Politico.
Μόνο που εδώ οι λομπίστες υπερασπίζονται την κοινή λογική και το συμφέρον των εκατομμυρίων ευρωπαίων εργαζομένων του κλάδου (στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και στους προμηθευτές τους) απέναντι στον βολονταρισμό της Κομισιόν, που ευνόησε την Κίνα (η οποία ουδόλως ασχολείται, βέβαια, με το περιβάλλον)
Οπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ενωση Προμηθευτών Αυτοκινήτων (CLEPA) σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η άμβλυνση του αυστηρού κανονισμού «δεν πρέπει να επισκιάσει τις ευρύτερες διαρθρωτικές ελλείψεις του κανονισμού για το διοξείδιο του άνθρακα, οι οποίες επηρεάζουν ολόκληρο τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας», εννοώντας προφανώς την απαγόρευση του 2035.
Η Ενωση πρόσθεσε ότι «το ισχύον πλαίσιο παραμένει αναντίστοιχο με την πραγματικότητα της αγοράς»…
Κοινώς, η Κομισιόν έκανε τη ζημιά και τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση και με τον κίνδυνο να είναι ήδη αργά, ξηλώνει βήμα-βήμα την καταστροφική νομοθεσία της
Πηγή: Protagon.gr / Ιllustration: Άκης Κουντουράκης / Protagon