Η Alfa Romeo μπορεί να έγινε διάσημη για τα σπορ αυτοκίνητά της, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η προτεραιότητά της έχει μετατοπιστεί. Με την είσοδό της στην κατηγορία των SUV μέσω των Stelvio, Tonale και της νέας Junior, η ιταλική εταιρεία εστιάζει σε μοντέλα που προσφέρουν απτά οικονομικά αποτελέσματα, αφήνοντας προς το παρόν στο περιθώριο τα πιο συναισθηματικά πρότζεκτ.
Ο επικεφαλής μάρκετινγκ της μάρκας, Cristiano Fiorio, εξήγησε αυτή τη στρατηγική κατά την παρουσίαση της Junior Ibrida, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξέλιξης ενός νέου σπορ μοντέλου. Η απάντησή του ήταν σαφής: «Όλοι στην Alfa θα θέλαμε να έχουμε ένα πιο προσιτό σπορ αυτοκίνητο, αλλά πρώτα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα».
H 33 Stradale ήταν πρότζεκτ πάθους που δεν επηρέασε τις υπόλοιπες λειτουργίες της Alfa Romeo
Ο Fiorio υπογράμμισε ότι η Alfa Romeo δεν διαθέτει τους πόρους των Mercedes-Benz, Audi ή Porsche, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη κάθε επιχειρηματική κίνηση να γίνεται με στρατηγική σύνεση. «Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια επικεντρωνόμαστε στο να καταστήσουμε τη μάρκα αξιόπιστη και συνεπή στην απόδοσή της. Ένα νέο μοντέλο κάθε χρόνο, με κερδοφορία και ρεαλιστικούς όγκους πωλήσεων. Μόλις αυτό σταθεροποιηθεί, τότε θα μπορούμε να αρχίσουμε να ονειρευόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην 33 Stradale, ο Fiorio εξήγησε ότι πρόκειται για ένα project πάθους, που γεννήθηκε αυθόρμητα από ανθρώπους εντός της εταιρείας, εκτός εργάσιμου ωραρίου. «Η συμφωνία ήταν ότι το πρότζεκτ δεν θα επηρέαζε τις βασικές υποχρεώσεις της εταιρείας», σημείωσε. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι χάσαμε μία πώληση Tonale επειδή δουλεύαμε στην 33 Stradale».
Ο ίδιος αστειεύτηκε λέγοντας πως η 33 Stradale δημιουργήθηκε για να αγοραστεί από 33 ανθρώπους, αλλά το αντίκτυπό της για την Alfa Romeo είναι πολύ μεγαλύτερο. «Ο αριθμός των video games, των συλλεκτικών μοντέλων κλίμακας και των αξεσουάρ που έχουμε δημιουργήσει με αφορμή την 33 είναι τεράστιος», ανέφερε.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι ανησυχίες για το μέλλον της Alfa Romeo, καθώς τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να ενταχθεί ακόμη πιο στενά κάτω από την τεχνική ομπρέλα της Stellantis. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μια σταδιακή απομάκρυνση από τον ξεχωριστό οδηγικό χαρακτήρα που παραδοσιακά χαρακτήριζε τα μοντέλα της ιταλικής φίρμας.
Η εγκατάλειψη της πλατφόρμας Giorgio, που χρησιμοποιείται σήμερα στις Giulia και Stelvio, αποτελεί ενδεικτικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η μελλοντική χρήση των νέων, κοινών πλατφορμών STLA Medium και STLA Large, ακόμη και σε σπορ μοντέλα, μπορεί να περιορίσει τα περιθώρια για μηχανολογικές διαφοροποιήσεις και οδηγική αίσθηση που έως τώρα αποτελούσαν σήμα κατατεθέν της μάρκας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μάλλον απίθανο να δούμε ένα νέο καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο από την Alfa Romeo πριν από το 2030.