Η Nissan βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση, ανακοινώνοντας μαζικές περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας, που αντιστοιχούν στο 15% του παγκόσμιου προσωπικού της, μετά από καθαρές ζημίες 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Η εταιρεία προσπαθεί να μειώσει τα κόστη και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της μέσω ενός νέου στρατηγικού πλάνου, υπό τη νέα ηγεσία του Ivan Espinosa, μετά την παραίτηση του Makoto Uchida.
Ο πρώην επικεφαλής της Renault–Nissan, Carlos Ghosn, σχολίασε την κατάσταση, επισημαίνοντας την αδυναμία της διοίκησης και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για συνεργασία με τη Honda. Η Nissan καλείται να επαναστατήσει και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Πιο αναλυτικά
Η Nissan βρίσκεται σε βαθιά επιχειρησιακή και οικονομική κρίση, με τις συνολικές περικοπές προσωπικού να ανέρχονται πλέον σε 20.000 θέσεις εργασίας – περίπου το 15% του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού της.
Όπως μετέδωσε πρώτο το ιαπωνικό NHK, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε άλλες 10.000 απολύσεις, πέραν των 9.000 που είχαν δημοσιοποιηθεί από τις αρχές του 2025, σε μια ύστατη προσπάθεια να μειώσει τα κόστη και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.
Η Nissan αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας, με τις συνολικές απολύσεις να αγγίζουν πλέον τους 20.000 εργαζόμενους παγκοσμίως
Το νέο κύμα περικοπών ανακοινώθηκε μόλις μία ημέρα πριν τη δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, με τη Nissan να καταγράφει τελικά καθαρές ζημίες $5 δισεκατομμυρίων για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία της εταιρείας, αποτέλεσμα αδύναμων πωλήσεων, απομειώσεων παγίων, εξόδων αναδιάρθρωσης αλλά και δασμών που επηρεάζουν αρνητικά τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αρχικό πλάνο αναδιάρθρωσης -που προέβλεπε ήδη δραστικές μειώσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κλείσιμο εργοστασίων και μείωση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας κατά 20%- αποδείχθηκε ανεπαρκές.
Η επιδείνωση της κατάστασης οδήγησε στην παραίτηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Makoto Uchida, τον Μάρτιο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων συγχώνευσης με τη Honda. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Ivan Espinosa, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για την υλοποίηση ενός νέου στρατηγικού πλάνου με αιχμή του δόρατος τα νέα μοντέλα που θα παρουσιαστούν τους προσεχείς μήνες.
Τη συγκυρία εκμεταλλεύτηκε ο Carlos Ghosn, πρώην επικεφαλής της Renault-Nissan και κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου που συγκλόνισε τη βιομηχανία το 2018, για να επανέλθει στο δημόσιο λόγο. Μιλώντας στο γαλλικό BFM Business, χαρακτήρισε τη Nissan «σε δεινή θέση» και υποστήριξε ότι είχε προβλέψει την καθοδική της πορεία, όπως και τη ρήξη της συμμαχίας με τη Renault – αν και η τελευταία δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στη διοίκηση που τον διαδέχθηκε, αποδίδοντας την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στις «αργές και κακές αποφάσεις» της. Ανέφερε μάλιστα πως η Nissan «αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από έναν από τους κύριους ανταγωνιστές της στην Ιαπωνία», αναφερόμενος σαφώς στην Honda και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για στρατηγική συνεργασία. «Θα ήταν σαν να προσπαθούσε η Renault να συγχωνευτεί με την Peugeot στη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν έχει κανένα νόημα».
Στο στόχαστρο του Ghosn βρέθηκε και η Renault, την οποία περιέγραψε ως «έναν μικρό Ευρωπαίο κατασκευαστή χωρίς παγκόσμια παρουσία». Επέκρινε την απουσία της από την αγορά της Κίνας και των ΗΠΑ, ενώ επισήμανε ότι η επιβίωσή της θα εξαρτηθεί από την καινοτομία και το βάθος της συνεργασίας της με την κινεζική Geely.
Με τη σημερινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων να επιβεβαιώνει το μέγεθος της κρίσης, η Nissan καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της. Η διοίκηση απέφυγε προς το παρόν να ανακοινώσει νέα δραστικά μέτρα, όμως τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση.
Το στοίχημα για την εταιρεία είναι πλέον διπλό: να σταθεροποιήσει τη λειτουργία της και ταυτόχρονα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών αλλά και των πελατών της. Δίχως αποφασιστική στρατηγική και εσωτερική συνοχή, ο κίνδυνος περαιτέρω διάσπασης –ακόμα και εντός της συμμαχίας με τη Renault– δεν μπορεί να αποκλειστεί.