Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλαρώνει τη στάση της σχετικά με τις εκπομπές CO2, επιτρέποντας στις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιτύχουν τους στόχους τους για την περίοδο 2025-2027, αντί για το τέλος του 2025, όπως προϋπολογιζόταν αρχικά. Η απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 458 ψήφους υπέρ, δίνει στους κατασκευαστές περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν και να αποφύγουν σημαντικά πρόστιμα.
Παρά την ανακούφιση στον κλάδο, η Ε.Ε. σχεδιάζει αυστηρότερους στόχους για το 2030 και πλήρη απαγόρευση ρύπων από το 2035, καθιστώντας σαφές ότι η μετάβαση σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα είναι αναπόφευκτη.
Πιο αναλυτικά
Όποτε μας έρχεται είδηση σχετική με Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπομπές ρύπων, τρέμουμε με το τί θα ακούσουμε/διαβάσουμε. Έτσι, για αλλαγή, έχουμε και κάτι ευχάριστο επί του θέματος, με άμεση εφαρμογή μάλιστα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να επιτραπεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιτύχουν τους στόχους τους με βάση τις μέσες εκπομπές CΟ2 κατά την περίοδο 2025-2027, αντί μόνο για το τέλος του 2025 που ήταν αρχικά. Η τροπολογία εγκρίθηκε με 458 ψήφους υπέρ, 101 κατά και 14 αποχές, παρέχοντας στην ουσία ένα περιθώριο άνω των δυο ετών στους κατασκευαστές ώστε να εναρμονίσουν τους εταιρικούς τους ρύπους. Για να διευκρινιστεί, φέτος σηματοδοτείται η έναρξη ενός στόχου ετήσιας μείωσης 15% για την περίοδο 2025-2029 σε σύγκριση με το διάστημα 2020-2024, απαιτώντας από τις εταιρείες να έχουν μέσο όρο 93,6 γρ./χλμ.
Εξέλιξη που έγινε δεκτή με ανακούφιση, από το σύνολο του κλάδου. Ο Rolf Woller, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πόρων του ομίλου VW, εκτιμούσε νωρίτερα φέτος ότι ο γερμανικός κολοσσός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για υπέρβαση των εκπομπών ρύπων, αν δεν συμμορφωνόταν μέχρι το τέλος του ’25. Ο επικεφαλής της Renault, Luca de Meo, είχε εκδηλώσει ακόμα πιο έντονα την ανησυχία του, τοποθετώντας συνολικά τις απώλειες των αυτοκινητοβιομηχανιών στα 15 δις ευρώ μόνο για το φετινό έτος, λόγω κυρώσεων. Κατάσταση που σίγουρα, θα επηρέαζε τις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων προς τα -πολύ- πάνω. Πλέον δεν έχουν/έχουμε λόγο ανησυχίας για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι το κλείσιμο του 2027. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο αγώνας σταματάει…
Από το 2030, η Ε.Ε. θα επιβάλει έναν ακόμη αυστηρότερο στόχο εταιρικών (ή συνόλου γκάμας μοντέλων, να το θέσουμε αλλιώς) εκπομπών 49,5 γρ. CO2/χλμ., , ακολουθούμενο από τη -μη ρεαλιστική πρακτικά- προοπτική των μηδενικών ρύπων (0 γρ.CO2/χλμ.) από το 2035. Τυπικά, οι κινητήρες βενζίνης και ντίζελ δεν θα απαγορευτούν πλήρως μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Ωστόσο, αν τα συνθετικά καύσιμα ή οι κινητήρες εσωτερικής καύσης που καίνε υδρογόνο δεν αποκτήσουν σημαντική δυναμική τα επόμενα 10 χρόνια, ας προετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για αποχαιρετισμούς.