Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την εξομάλυνση των ορίων εκπομπής CO₂ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, επιτρέποντας μια τριετή προσαρμογή μέχρι το 2027, αντί της άμεσης εφαρμογής του αυστηρού ορίου των 81 γραμμαρίων CO₂ ανά χιλιόμετρο.
Αυτή η απόφαση, που προήλθε υπό την πίεση των κατασκευαστών, αναγνωρίζει τις οικονομικές ανησυχίες τους και προσφέρει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην πράσινη μετάβαση.
Παράλληλα, περιορίζει την υπεραξία των αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινητών, ενώ αναμένεται να ανοίξει συζητήσεις για την επανεξέταση των στόχων ηλεκτροκίνησης μέχρι το 2035.
Πιο αναλυτικά
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε εξομάλυνση αντί για τιμωρία των κατασκευαστών σχετικά με το όριο εκπομπής CO₂, όπως αυτό καθοριζόταν από το CAFE -Corporate Average Fuel Economy.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει πως το αυστηρό όριο των 81 γραμμαρίων CO₂ ανά χιλιόμετρο, το οποίο θα έπρεπε να τηρούν κατά μέσο όρο οι κατασκευαστές από το τέλος του 2024, δεν θα εφαρμοστεί εφάπαξ αλλά θα κατανεμηθεί σε βάθος τριετίας, έως το τέλος του 2027. Αυτό σημαίνει πως και οι κυρώσεις για τους ρυπογόνους στόλους θα «εξομαλυνθούν» και δεν θα επιβληθούν άμεσα.
H απόφαση για το CO₂ δεν αντιτίθεται στην πράσινη μετάβαση, αλλά είναι υπέρ μιας πιο ισορροπημένης και ρεαλιστικής εφαρμογής της
Η αλλαγή αυτή αποτελεί σαφή (και σοφή) αντίδραση στις πιέσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, που προειδοποιούσαν για πιθανές οικονομικές επιπτώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση άμεσης εφαρμογής των αυστηρών ορίων.
Γιατί όμως αποφασίστηκε η χαλάρωση; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την έντονη ανησυχία των μεγάλων κατασκευαστών όπως ο Όμιλος Stellantis και το Groupe Renault, οι οποίοι κατήγγειλαν την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση των υποσχόμενων τροποποιήσεων στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Το κείμενο που εγκρίθηκε, ουσιαστικά επιβεβαιώνει μια ήδη συζητούμενη πρόταση εντός της Κομισιόν, που παρέμενε έως τώρα ανεπίσημη.
Επιπλέον, με την απόφαση αυτή περιορίζεται η τεχνητή υπεραξία που απολαμβάνουν σήμερα οι αποκλειστικά ηλεκτρικοί κατασκευαστές -όπως η Tesla- από την πώληση «πράσινων» πίστωσεων CO₂ σε πιο ρυπογόνες εταιρείες.
Η απόφαση αυτή θεωρείται καθοριστική για τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα του ευρωπαϊκού αυτοκινητοβιομηχανικού τοπίου:
– Δίνει τριετή ανάσα στους κατασκευαστές να προσαρμόσουν την παραγωγή και το χαρτοφυλάκιο των μοντέλων τους χωρίς τον άμεσο φόβο υπέρογκων προστίμων.
– Μειώνει προσωρινά την πίεση για ταχύτατη ηλεκτροκίνηση, κάτι που ίσως επιβραδύνει τον ρυθμό μετάβασης, αλλά προσφέρει ρεαλιστικότερη μετάβαση.
– Επιτρέπει καλύτερη προετοιμασία για τη μεγάλη πρόκληση του 2035, όταν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση πωλήσεων θερμικών κινητήρων στην ΕΕ.
– Επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για τα προβλήματα και τις αντοχές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, εκπέμποντας ένα ξεκάθαρο «σας καταλάβαμε» προς τον κλάδο.
Τι έπεται, όμως; Οι συζητήσεις για τη λεγόμενη «ρήτρα επανεξέτασης» του στόχου για πλήρη ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2035 αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ήδη μέσα στους επόμενους μήνες. Το κλίμα φαίνεται να αλλάζει -όχι απαραίτητα ενάντια στην πράσινη μετάβαση, αλλά υπέρ μιας πιο ισορροπημένης και ρεαλιστικής εφαρμογής της.