Η νέα ηλεκτρική Mercedes-Benz CLA EV, αν και εντυπωσίασε με την απόδοσή της, παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα καθώς δεν υποστηρίζει ταχυφόρτιση σε 400-βολτους DC σταθμούς, που είναι οι πιο κοινοί στην αγορά.
Αυτό οφείλεται στην απόφαση της εταιρείας να μην συμπεριλάβει converter DC σε DC, αν και υπόσχεται να το προσφέρει ως προαιρετικό εξοπλισμό στο μέλλον.
Αυτή η έλλειψη περιορίζει τη δυνατότητα φόρτισης της CLA EV, κυρίως στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι 400-βολτοι σταθμοί είναι κυρίαρχοι, καθιστώντας την λιγότερο πρακτική για ταξίδια.
Πιο αναλυτικά
Η ηλεκτρική Mercedes-Benz CLA συστήθηκε στο παγκόσμιο κοινό με τον καλύτερο τρόπο: Διανύοντας 3.700+ km σε μόλις 24 ώρες. Σπάζοντας ρεκόρ που κρατούσε από το 2019 η Porsche Taycan.
Αλλά φαίνεται ότι δεν είναι όλα ρόδινα για τη γερμανική μπερλίνα. Διότι ενώ η Mercedes-Benz CLA ανακοινώθηκε ότι ενσωματώνει 800-βολτη ηλεκτρική αρχιτεκτονική, δεν θα μπορεί να φορτίσει σε 400-βολτους ταχυφορτιστές DC.
Αυτό συμβαίνει επειδή η αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να μη συμπεριλάβει converter DC σε DC. Το έκανε για οικονομία; Πάντως, υποσχέθηκε να τον προσφέρει ως προαιρετικό εξοπλισμό κάποια στιγμή στο μέλλον.
Τη στιγμή που οι περισσότεροι ταχυφορτιστές στην πατρίδα μας είναι 400-βολτοι, η CLA EV θα έχει σοβαρό πρόβλημα στο ταξίδι
Η 100% ηλεκτρική CLA υπόσχεται να είναι το πιο προηγμένο ηλεκτρικό μοντέλο που έχει παρουσιάσει προσώρας η Mercedes-Benz. Με την 800-βολτη αρχιτεκτονική να επιτρέπει ταχυφόρτιση με μέγιστη ισχύ έως και 320 kW. Ξεπερνώντας τα 250 kW του μεγάλου του ανταγωνιστή, Tesla Model 3.
Και έχοντας πραγματικά χαμηλή κατανάλωση, η CLA EV υπόσχεται να είναι ένα από τα πιο αποδοτικά ηλεκτρικά στην αγορά. Αλλά όλα αυτά πάνε στράφι με την παραπάνω έλλειψη.
Όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα με αντίστοιχη αρχιτεκτονική, όπως τα Hyundai Ioniq και η Porsche Taycan, μπορούν απροβλημάτιστα να ταχυφορτιστούν σε 400-βολτους ταχυφορτιστές. Ορισμένα χωρίζουν την μπαταρία σε δύο 400-βολτες πακέτα. Κάτι τέτοιο κάνει το μοναδικό «800άρι» Tesla, το Cybertruck.
Ενώ άλλα χρησιμοποιούν converter DC σε DC, μια λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος καθώς η φόρτιση περιορίζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα ηλεκτρικά Hyundai και Kia δεν φορτίζουν πολύ γρήγορα σε 400-βολτους σταθμούς, όπως το δίκτυο της Tesla.
Οι ίδιοι περιορισμοί επηρεάζουν την Porsche Taycan, αν και η Porsche προσφέρει converter DC σε DC υψηλότερης ισχύος ως έξτρα. Η Mercedes-Benz CLA EV δεν διαθέτει καμία από τις δύο μεθόδους. Κάτι που την περιορίζει καθώς το πιο πλήρες δίκτυο παγκοσμίως, αυτό της Tesla, της είναι άχρηστο.
Κάτι το οποίο θα ισχύει και για τους υπόλοιπους παρόχους, αφού η -συντριπτική στην Ελλάδα– πλειοψηφία των ταχυφορτιστών είναι 400-βολτοι.
Και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα έχει πρόβλημα, αν και όχι τόσο μεγάλο όσο στην πατρίδα μας. Η Mercedes-Benz σχεδιάζει να παρέχει το επίμαχο εξάρτημα ως έξτρα εξοπλισμό. Κάποια στιγμή μελλοντικά. Δεν είναι σαφές πότε θα είναι διαθέσιμο, ούτε πόσο θα κοστίζει. Και θα μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων στα αυτοκίνητα που έχουν ήδη βγει από τη γραμμή παραγωγής;