Η Τροχαία έχει προμηθευτεί ένα νέο κινητό ραντάρ 3D, το TraffiStar S290M, το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου. Το ραντάρ αυτό διαθέτει προηγμένη τεχνολογία και μπορεί να ανιχνεύει ταχύτητες έως 300 χλμ/ώ, καταγράφοντας ταυτόχρονα οχήματα σε έξι λωρίδες και σε δύο κατευθύνσεις.
Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τα όρια ταχύτητας ανάλογα με το είδος του οχήματος και είναι ικανό να λειτουργεί σε ακραίες θερμοκρασίες. Το νέο σύστημα ενισχύει τις προσπάθειες για την οδική ασφάλεια και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των παραβάσεων ταχύτητας.
Πιο αναλυτικά
Ένα νέο κινητό ραντάρ της Τροχαίας έχει εμφανιστεί στο εθνικό δίκτυο. Και, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, συλλαμβάνει πολύ κόσμο. Ευπειθώς μεταφέρουμε

Τo νέο σύστημα τρισδιάστατου ραντάρ έχει τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου
Ως γνωστόν, για τα σταθερά ραντάρ της Τροχαίας υπάρχουν τόσο προειδοποιήσεις με σχετική σήμανση όσο, για τους πιο υποψιασμένους», πλήθος εφαρμογών που ενημερώνουν σχετικά στο κινητό
Όμως τα κινητά ραντάρ, αυτά δηλαδή που τοποθετούνται από την Τροχαία όπου αυτή κρίνει σκόπιμο, είναι και τα πιο επίμαχα.
Όσον αφορά τα τελευταία, λοιπόν, μία νέα προσθήκη έχει έρθει να συμπληρώσει το πακέτο ελέγχου υπέρβασης ταχύτητας.
Αν γκουγλάρετε το λήμμα ”TraffiStar S290M”, κατασκευής μίας γερμανικής εταιρείας που λέγεται Jenoptik, θα δείτε γιατί τούτο ‘δω είναι ο νέος «σταρ» στο «οπλοστάσιο» καταγραφών της Τροχαίας.
Το νέο ραντάρ της Τροχαίας προέρχεται από μία εταιρεία που απασχολεί περισσότερους από 4.800 υπαλλήλους σ΄όλον τον κόσμο και ειδικεύεται σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς κατασκευάζοντας από τα εν λόγω 3D ραντάρ μέχρι φακούς για οχήματα εξερεύνησης στον πλανήτη Άρη. Προχωρημένα πράματα
Αν είστε εγκυκλοπαιδικός τύπος, μπορείτε να δείτε την ατζέντα δραστηριοτήτων της Jenoptic (εδώ)

Μη τη βλέπετε γελαστή την κυρία που εμφανίζεται στον επίσημο ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρείας. Τα πράγματα είναι σοβαρά
Στο θέμα μας (που «καίει», ίσως και «ζεματίζει»), το νέο ραντάρ χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ 3D τελευταίας τεχνολογίας και κάμερα υψηλής ανάλυσης σε ένα μόνο περίβλημα, είναι εξοπλισμένο με έγχρωμη οθόνη TFT 6,5 ιντσών και έχει αισθητήρα για τη μέτρηση ταχύτητας υψηλής ακρίβειας.
Λέγεται πως συλλαμβάνει ταχύτητες μέχρι και 300 χλμ/ώ. Μένει άγνωστο αν ισχύει και για κάτι παραπάνω – το γράφω λαμβάνοντας υπόψιν το σχετικό χιουμοράκι σε σχόλια στο διαδίκτυο, τύπου «άρα αν πάω με πάνω από τριακόσια, δε με πιάνει»
Πού και τι κάνει
Η αρχική εγκατάσταση των ραντάρ είχε γίνει από το 2023 στο τμήμα Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας, μήκους 230 χλμ., και αποτέλσε μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».
Πέραν των παραπάνω, το TraffiStar S290M έχει τη δυνατότητα για λήψη δύο εικόνων που εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο σε μια ενσωματωμένη οθόνη ενώ με πλήρως φορτισμένη την μπαταρία του έχει ικανότητα λειτουργίας πέραν των δέκα ωρών.
Το σύστημα δεν είναι κομπλικέ αλλά μπορεί να ρυθμιστεί και να αποσυναρμολογηθεί σε λίγα μόνο βήματα σε οποιαδήποτε τοποθεσία και είναι λειτουργικό σε θερμοκρασίες από μείον 20 έως 60 βαθμούς Κελσίου.
Το νέο ραντάρ ήδη έχει τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία, κυρίως του εθνικού δικτύου αλλά δεν διαβάσατε ακόμα το καλύτερο: ανιχνεύει τα οχήματα που κινούνται σε έως και έξι, παρακαλώ, λωρίδες ταυτόχρονα και προς τις δύο, μάλιστα, κατευθύνσεις. Α, ναι, και κάτι άλλο: έχει ενσωματωμένο φλας για νυχτερινές λήψεις. Δε γλιτώνει κουνούπι

Ταυτόχρονα, γράφει ο κατασκευαστής, μπορούν να οριστούν διαφορετικά όρια ταχύτητας για αυτοκίνητα και φορτηγά καθώς το νέο ραντάρ είναι ικανό να υπολογίζει το μήκος των οχημάτων και να προσαρμόζει την καταγραφή ανάλογα καθώς ισχύουν διαφορετικά όρια μεταξύ τους.
Τέλος, το σύστημα στηρίζεται σε ένα τρίποδο βαρέως τύπου για να είναι αμετακίνητο σε ριπές αέρα, το «πακέτο» είναι σχετικά ελαφρύ και επιτρέπει γρήγορη επανατοποθέτηση ενώ η λειτουργία του είναι εύκολη με τις μονάδες είναι γρήγορες και ευέλικτες στην εγκατάσταση και αποσυναρμολόγηση.
Κύριοι, κάντε τα κουμάντα σας.
Photo: Jenoptik