Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, υποστηρίζοντας ότι τα υβριδικά οχήματα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα 100% ηλεκτρικά, λόγω του ενεργειακού μείγματος της Ιαπωνίας.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, τόνισε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η κατασκευή μπαταριών έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Παρά την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, ο Toyoda προειδοποίησε ότι η στροφή σε μια αποκλειστικά ηλεκτρική αγορά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας.
Πιο αναλυτικά
Akio Toyoda και ηλεκτροκίνηση, συνέχεια 27. Μπορεί η Toyota να προσφέρει ολοένα και περισσότερα EV, αλλά ο πρόεδρός της δεν βάζει καθόλου νερό στο κρασί του. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί, συνεχίζει να ξεσπαθώνει εναντίον τους.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Automotive News , ο Akio Toyoda δήλωσε: «Όταν ο όρος ουδετερότητα άνθρακα έγινε δημοφιλής, είπαμε ως εταιρεία ότι ο εχθρός μας είναι ο άνθρακας. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα για να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή είναι η βάση μας. Δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει».
«Έχουμε πουλήσει περίπου 27 εκατομμύρια υβριδικά», συνέχισε. «Αυτά τα υβριδικά έχουν τον ίδιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο με εννέα εκατομμύρια BEV. Που σημαίνει ότι αν είχαμε κατασκευάσει εντός Ιαπωνίας 27 εκατομμύρια BEV αντί για υβριδικά, είχε στην πραγματικότητα θα είχαμε αυξήσει τις εκπομπές άνθρακα, αντί να τις μειώσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ιαπωνία βασίζεται σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς για να παράξει ηλεκτρική ενέργεια».
Ανήμερα των γενεθλίων του, ο 69χρονος υπεραμύνεται της άποψής του ότι τα υβριδικά είναι προτιμότερα από τα 100% ηλεκτρικά
Ενώ ο πρόεδρος της Toyota δεν ανέλυσε τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται ο συλλογισμός του, ήθελε να καταδείξει ότι τα ηλεκτρικά δεν είναι η ιδανική λύση. Σίγουρα προσφέρουν μηδενικές τοπικές εκπομπές καυσαερίων, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής της μπαταρίας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για τη φόρτισή τους αποτελούν μια περίπλοκη εξίσωση. Ωστόσο, έχουμε ήδη πολλές έρευνες ώστε να γνωρίζουμε πότε ένα BEV ισοφαρίζει το πρόσθετο περιβαλλοντικό κόστος που έχει η κατασκευή του έναντι ενός θερμικού.
Όταν μία χώρα βασίζεται σε καθαρότερη ηλεκτροπαραγωγή, αυτό γίνεται έως τις 50.000 km. Ακόμα και όταν το ρεύμα παράγεται με ρυπογόνους τρόπους, πάλι ένα BEV είναι σαφώς καθαρότερο στη διάρκεια ζωής του.
Στην Ελλάδα, με το μέσο ενεργειακό μείγμα της, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα χρειαστεί τρία έως πέντε χρόνια -ή 40.000 έως 70.000 km, ανάλογα με τις συνθήκες- για να αποσβέσει την πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην κατασκευή του.
Και βέβαια, όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τη σημασία των μηδενικών ρύπων στα επιβαρυμένα αστικά περιβάλλοντα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Toyoda καταφέρεται ενάντια στα ηλεκτρικά. Πέρυσι, έγινε πρωτοσέλιδο δηλώνοντας ότι τα BEV δεν θα καταφέρουν ποτέ να ξεπεράσουν το 30% των παγκόσμιων πωλήσεων.
Λίγο μετά προειδοποίησε ότι μια ξαφνική στροφή ένα αποκλειστικά ηλεκτρικό μέλλον θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 5,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ιαπωνία.