Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε τη σημασία της επίλυσης των εμπορικών διαμαχών για τη μείωση των οικονομικών αβεβαιοτήτων, συνδέοντας άμεσα την πορεία του παγκόσμιου δασμολογικού πολέμου με τη νομισματική πολιτική.
Μετά την απόφαση για πάγωμα της μείωσης των επιτοκίων, η ΕΚΤ βρίσκεται σε φάση αναμονής, με το μελλοντικό επιτόκιο να εξαρτάται από τα δεδομένα.
Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι θετική, με αυξημένη κατανάλωση και επενδύσεις, ενώ ο πληθωρισμός σταθεροποιείται. Παράλληλα, η ΕΚΤ παρακολουθεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, χωρίς να στοχεύει σε συγκεκριμένο επίπεδο.
Πιο αναλυτικά
Ευθέως συσχέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, την πορεία του παγκόσμιου δασμολογικού πολέμου με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, μιλώντας σήμερα (24.7.25) στη Φρανκφούρτη μετά την ανακοίνωση του παγώματος της μείωσης των επιτοκίων.
«Όσο πιο γρήγορα επιλυθούν οι εμπορικές συγκρούσεις, τόσο πιο γρήγορα θα διαλυθούν οι αβεβαιότητες», δήλωσε η Λαγκάρντ της ΕΚΤ.
Τώρα η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια φάση «αναμονής και παρακολούθησης», ανέφερε η ίδια.
Το μελλοντικό επιτόκιο εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα δεδομένα, ενώ το τρέχον περιβάλλον κινδύνου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εμπορική σύγκρουση.
«Βρισκόμαστε σε μια καλή κατάσταση», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο στόχος είναι η σταθεροποίηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα. Σύμφωνα με την ίδια, η οικονομική ανάπτυξη έχει εξελιχθεί θετικά, καθώς η κατανάλωση και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί. «Είμαστε βέβαιοι ότι το σοκ του πληθωρισμού των τελευταίων ετών είναι πίσω μας», λέει η Λαγκάρντ. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Όσον αφορά το σχυρό ευρώ και το κρίσιμο όριο των 1,20 δολαρίων ανά ευρώ, η πρόεδρος της ΕΚΤ τονίζει ότι ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία είναι ένα μέτρο που παρακολουθεί η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα δεν στοχεύει σε μια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία.

Συνοπτικά
- Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των εμπορικών διαμαχών για τη μείωση των οικονομικών αβεβαιοτήτων.
- Η ΕΚΤ βρίσκεται σε φάση αναμονής, με το μελλοντικό επιτόκιο να εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα.
- Η οικονομική ανάπτυξη είναι θετική, με αυξημένη κατανάλωση και επενδύσεις, ενώ ο πληθωρισμός σταθεροποιείται.
- Η ΕΚΤ παρακολουθεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, χωρίς να στοχεύει σε συγκεκριμένο επίπεδο.