Βρετανικό Μουσείο: Η επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι φαίνεται

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και άλλων πολιτιστικών θησαυρών προκαλεί αντιπαραθέσεις σχετικά με τη διαχείριση της κληρονομιάς και την ιστορική δικαιοσύνη.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Είναι συχνά διατυπωμένος ο ισχυρισμός ότι το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο δε θα είχε τίποτα να εκθέσει αν επέστρεφε κάθε αντικείμενο που φέρεται να έκλεψε το Ηνωμένο Βασίλειο από άλλες χώρες, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. 

H πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ελλάδας αναζωπύρωσε για άλλη μια φορά τη μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παλιότερα γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, στην Αθήνα. 

Μετά τη συνάντηση του Κιρ Στάρμερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως η βρετανική πλευρά δε θα εμποδίσει πλέον την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών. 

Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ επανέλαβε ότι η στάση της για την επιστροφή των γλυπτών παραμένει αμετάβλητη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο, όπου φιλοξενούνται επί του παρόντος. Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τη νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η μόνιμη απομάκρυνσή τους. 

Τα γλυπτά αποτελούν μια συλλογή μαρμάρινων διακοσμητικών από τον Ναό της Αθηνάς, ή Παρθενώνα, στην Ακρόπολη της Αθήνας, που χρονολογούνται ήδη από το 447 π.Χ. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο λόρδος Έλγιν, ο Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ισχυρίστηκε ότι έλαβε άδεια από τις τοπικές αρχές για να αφαιρέσει περίπου τα μισά από τα εναπομείναντα γλυπτά του Παρθενώνα, επικαλούμενος την ανησυχία του για τη διατήρησή τους. 

Στη συνέχεια, τα γλυπτά μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο και έκτοτε αποτελούν σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας. 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο λόρδος Έλγιν ήταν ένας έντιμος φιλέλληνας που προσπαθούσε να σώσει τα γλυπτά από τη φθορά και την καταστροφή, ενώ άλλοι τον κατηγορούν ότι ήταν ένας άπληστος αριστοκράτης που έκλεψε τα μάρμαρα από τη νόμιμη πατρίδα τους, συμβολίζοντας τις ευρύτερες αποικιοκρατικές φιλοδοξίες της Βρετανίας εκείνη την εποχή. 

Η ευρύτερη συζήτηση για την επιστροφή αντικειμένων 

Η διαμάχη γύρω από τα μάρμαρα του Παρθενώνα συχνά προκαλεί έναν γενικότερο διάλογο σχετικά με το αν και ποια αντικείμενα θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι δε θα έμενε τίποτα στο Βρετανικό Μουσείο αν το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεφε όλα όσα φέρεται να έχει κλέψει. 

Ωστόσο, για πολλούς αυτός ο ισχυρισμός είναι υπερβολικός, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμένων του μουσείου προέρχεται από το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στη συλλογή του μουσείου 

Αναζητώντας τις ετικέτες χωρών στον διαδικτυακό κατάλογο του Βρετανικού Μουσείου, αποκαλύπτεται ότι περισσότερα από 650.000 αντικείμενα προέρχονται από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την Αγγλία. 

Μάλιστα, η Αγγλία είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο από όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Συγκεκριμένα, τα αντικείμενα από την Αγγλία είναι σχεδόν τετραπλάσια σε αριθμό από αυτά που προέρχονται από άλλες χώρες όπως το Ιράκ και η Ιταλία. 

Η συζήτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και γενικότερα για την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών αφορά όχι μόνο την ιστορική δικαιοσύνη αλλά και την πολιτιστική ταυτότητα. Παρότι το Βρετανικό Μουσείο δε θα άδειαζε, η αντιπαράθεση υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των αντικειμένων στη διαμόρφωση της δημόσιας αντίληψης για τη συλλογή του μουσείου. 

Η επίλυση αυτών των ζητημάτων απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στην ιστορική λογοδοσία και τον ρόλο των μουσείων ως θεματοφυλάκων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Τα μεγαλύτερα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου προέρχονται από το εξωτερικό 

Παρότι η Αγγλία αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεισφέροντα του μουσείου από άποψη όγκου αντικειμένων, είναι αλήθεια ότι τα πιο αξιοσημείωτα εκθέματά του είναι και τα πιο αμφιλεγόμενα, καθώς προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό. 

Ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν: 

  • Τα αγάλματα από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού (από τη σημερινή Αλικαρνασσό, Μπόντρουμ της Τουρκίας). 
  • Την προτομή του Ραμσή του Μεγάλου (Αίγυπτος). 
  • Την περίφημη Στήλη της Ροζέττας (Αίγυπτος) — μια πλάκα χαραγμένη με διάταγμα σε δύο γλώσσες και τρία συστήματα γραφής. 

Η Στήλη της Ροζέττας είναι γραμμένη σε ιερογλυφικά, στην αιγυπτιακή δημοτική γραφή και στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Η ανακάλυψή της ήταν τόσο επαναστατική επειδή οι διαφορετικές γραφές και γλώσσες επέτρεψαν στους μελετητές να αποκρυπτογραφήσουν τη σημασία των ιερογλυφικών. 

Πιστεύεται ότι η Στήλη της Ροζέττας ανακαλύφθηκε στα τέλη του 1700, κατά την εκστρατεία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Αίγυπτο. Γάλλοι στρατιώτες βρήκαν την πλάκα τυχαία, ενώ έσκαβαν, και αργότερα παραδόθηκε στους Βρετανούς βάσει της Συνθήκης της Αλεξάνδρειας το 1801, μετά την ήττα του Ναπολέοντα.  

Αιγύπτιοι ακτιβιστές έχουν ζητήσει την επιστροφή της, υποστηρίζοντας ότι η κατοχή της από το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί σύμβολο του «πολιτιστικού βιασμού της Δύσης κατά της Αιγύπτου». 

Η υπόθεση των Μπρούντζων του Μπενίν 

Σε άλλα μέρη της Αφρικής, η Νιγηρία έχει ζητήσει την επιστροφή των Μπρούντζων του Μπενίν, μιας ομάδας γλυπτών που περιλαμβάνει αναμνηστικές κεφαλές, βασιλικά εμβλήματα και προσωπικά στολίδια. 

Τα αντικείμενα αυτά χρονολογούνται ήδη από τον 16ο αιώνα και αφαιρέθηκαν από τη Μπενίν μετά την εισβολή των βρετανικών δυνάμεων το 1897. 

Νιγηριανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα αντικείμενα «είναι προϊόν λεηλασίας» και ότι, ανεξαρτήτως της ασφάλειάς τους στο Βρετανικό Μουσείο, θα πρέπει να επιστραφούν «στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν». 

Το Βρετανικό Μουσείο έχει δηλώσει ότι διατηρεί «θετικές σχέσεις» με το Βασιλικό Παλάτι στη Μπενίν Σίτι και ότι παραμένει ανοιχτό σε συζητήσεις με τη Νιγηρία. 

Η συλλογή Μακντάλα και η Αιθιοπία 

Η Αιθιοπία, από την πλευρά της, ζητά την επιστροφή της συλλογής Μακντάλα, η οποία περιλαμβάνει λειτουργικά αντικείμενα, όπως δισκοπότηρα, όπλα, κοσμήματα και τάμποτ (ιερά δισκία θυσιαστηρίων). 

Μερικά αντικείμενα έχουν ήδη επιστραφεί στην Αιθιοπία, αλλά άλλα, που λεηλατήθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες το 1868, παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το Βρετανικό Μουσείο έχει ανακοινώσει ότι μακροπρόθεσμος στόχος του για τα τάμποτ είναι να «δανειστούν σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας στη Μεγάλη Βρετανία, όπου μπορούν να συντηρούνται από τον κλήρο σύμφωνα με τις παραδόσεις τους». 

Μια ευρύτερη συζήτηση για την επιστροφή αντικειμένων 

Το ζήτημα της επιστροφής πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες καταγωγής τους δεν περιορίζεται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο — μουσεία σε όλη την Ευρώπη εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν παρόμοια αιτήματα. Πολλές κατηγορίες αφορούν την παράνομη απόσπαση αντικειμένων από τις πατρίδες τους κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. 

Πρόσφατα σκάνδαλα στο Βρετανικό Μουσείο 

Το Βρετανικό Μουσείο βρέθηκε στο επίκεντρο επιπλέον αντιδράσεων πέρυσι, όταν αποκαλύφθηκε ότι περίπου 2.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων, είχαν εξαφανιστεί, με κάποια να εμφανίζονται ακόμη και στο eBay. Έκτοτε, εκατοντάδες αντικείμενα έχουν εντοπιστεί. 

Η συζήτηση για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών συνεχίζει να φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της ιστορικής δικαιοσύνης και της ηθικής ευθύνης, προκαλώντας αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα μουσεία χειρίζονται τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

ΠΗΓΉ: https://www.euronews.com/my-europe/2024/12/16/how-many-artefacts-in-british-museum-are-actually-british


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημήτρης Παπανικολάου: «Έχουμε άγχος όταν δεν θα είμαστε βιολογικά εδώ» – Η εξομολόγηση για την κόρη του που έχει αυτισμό

Βίντεο: Άγριος καβγάς μέσα σε δικαστήριο

Γρηγόρης Αρναούτογλου για αποχώρηση Παπαδάκη: «Αν το αναφέρουμε τώρα θα λυγίσω συγκινημένος!»

Οι Πέισερς «απαγόρευσαν» την είσοδο στον πατέρα του Χαλιμπέρτον μετά το επεισόδιο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Εξαρθρώθηκε επικίνδυνη συμμορία που “σάρωνε” με κλοπές και ληστείες την Αττική με το τέχνασμα της απασχόλησης

Οργισμένος ο Τάσος Δούσης: «Ντροπή στη Vodafone, εγκατέλειψε την 85χρονη μητέρα μου χωρίς τηλέφωνο!»

“Big Brother”: Αποκαλύφθηκε ο πρώτος υποψήφιος προς έξοδο στο δημοφιλές ριάλιτι

Βατικανό: Τα άγνωστα μυστικά της παπικής απομόνωσης και το μενού του Κονκλαβίου – Τι γεύονται οι καρδινάλιοι και γιατί απαγορεύονται τα ραβιόλια

NBA playoffs: Ο μαγικός Μπράνσον χάρισε την πρόκριση στους Νικς – Σε δραματικό 7ο ματς η σειρά των Κλίπερς με τους Νάγκετς

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός από ανταλλαγή πυροβολισμών στην Ευκαρπία

Καλημέρα Ελλάδα: Το εντυπωσιακό comeback της Μάγδας Παπαγιάννη δίπλα στον Παπαδάκη μετά από 16 χρόνια

Εκτόξευση πωλήσεων για το Subaru BRZ

Αποκλειστικό: Αργυρός – Νίκα ανέβαλαν τον γάμο τους!

Χειροπέδες σε 4 μέλη σπείρας που «ρήμαζε» σπίτια σε Αττική και Χαλκίδα – Κινητά, ρολόγια και drone η λεία τους

Ανάλυση CNN: Το ρίσκο του Μάρκο Ρούμπιο στον απρόβλεπτο κόσμο της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ

00:00 / 00:00

Eurovision 2025 – Εθνικός Τελικός: Οι εκπλήξεις της βραδιάς – Η σειρά των...

Φαντασμαγορικό θέαμα, με τραγούδι, χορό,  ρυθμό και πολλές εκπλήξεις, επιφυλάσσει η βραδιά του Εθνικού Τελικού, από τον οποίο θα αναδειχθεί το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την...

Αντίστροφη μέτρηση για τον Τελικό της Eurovision 2025 την Πέμπτη 30/1

Αύριο, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, θα διεξαχθεί η μεγάλη βραδιά της ΕΡΤ, ο Εθνικός Τελικός της Eurovision 2025, στο Christmas Theater, στις 21:00, κατά τη...

Από τον Worth στον Warhol»: Νέα έκθεση στο Τελλόγλειο Μουσείο

Ένα μοναδικό ταξίδι από το ξεκίνημα της μόδας και της ομορφιάς των fashion show, από τον πατέρα της Haute Couture, τον Worth, έως την...

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ «φλέρταρε» με την ιδέα συνέχειας του “Ε.Τ.” που θα γινόταν στο διάστημα

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκάλυψε ότι σκέφτηκε να γυρίσει τη συνέχεια της ταινίας του «Ε.Τ. ο Εξωγήινος», η οποία θα διαδραματίζεται στο διάστημα.Σε συνάντηση με...

Ο Johnny Logan στο Θέατρο Πάλλας

Ο θρύλος της Eurovision για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 24 & 25 Μαρτίου 2025 στο Θέατρο ΠαλλάςΟι εκατομμύρια fans της Eurovision ανά τον...

Η Lady Gaga αναφέρεται στις αρνητικές κριτικές του “Joker: Folie a Deux

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό ELLE, η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια και ηθοποιός Lady Gaga μίλησε μεταξύ άλλων για την ταινία “Joker: Folie à Deux”.Στο σίκουελ...

Η πολυτελής έπαυλη της Γκουίνεθ Πάλτροου πωλήθηκε με χαμηλότερη τιμή από την αρχική

Η Γκουίνεθ Πάλτροου (Gwyneth Paltrow) πούλησε την έπαυλή της στο Λος ‘Αντζελες έναντι $22 εκατ., όπως αναφέρει η Wall Street Journal.Το πολυτελές ακίνητο των...

Έλτον Τζον: Η τεχνητή νοημοσύνη θα κινδυνεύσει το εισόδημα των νέων καλλιτεχνών

Ο Βρετανός ποπ σταρ Έλτον Τζον προειδοποίησε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα απειλήσει περαιτέρω τα κέρδη των νέων καλλιτεχνών». Άλλα και ο Σερ Πολ...

Nτοκιμαντέρ για το ποπ γκρουπ της δεκαετίας του ’90 “Boyzone

Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία του ιρλανδικού ανδρικού συγκροτήματος Boyzone, τα μέλη του επανενώνονται για να αφηγηθούν το ταξίδι τους προς τη φήμη σε...

Περιοδεία της παραγωγής του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη πόλη»

Η θρυλική θεατρική-μουσική παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη πόλη», που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 και αναβίωσε το 2020, παρουσιάζεται ξανά εφέτος με αφορμή τη συμπλήρωση...

Ισοφάρισε το ρεκόρ των Beatles ο Ρόμπι Γουίλιαμς με 15 δίσκους στην κορυφή...

Ο σταρ της ποπ Ρόμπι Γουίλιαμς ισοφάρισε το ρεκόρ των Beatles για τα περισσότερα άλμπουμ στο νούμερο ένα στο βρετανικό chart, ανακοίνωσε η Επίσημη...

Νέες παραστάσεις «Βεγγέρα» και «Πανδώρα» στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Νεοελληνικό Έργο, ανεβάζει από την  Παρασκευή 2 Μαΐου, στο θέατρο Χώρος, τη Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη. Μια σαρκαστική κωμωδία ηθών γεμάτη ανατροπές και παρεξηγήσεις, που...

Ο Κιμ Τζόουνς Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία

Στον Κιμ Τζόουνς, Βρετανό σχεδιαστή και διευθυντή δημιουργικού του Dior Men, απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της...

Η επική ταινία φαντασίας “The Stolen Child” στην Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική Αγορά, στο Βερολίνο

Στην Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου τον επόμενο μήνα στο Βερολίνο, θα προβληθούν σε αγοραστές τα πρώτα πλάνα από το μεσαιωνικό έπος φαντασίας “The Stolen Child”.«Σε...

Eurovision 2025: Στο ERTFLIX με ζωντανή μετάδοση και με διερμηνεία η κλήρωση των Ημιτελικών

Η ΕΡΤ θα μεταδώσει από το ERTFLIX την κλήρωση των Ημιτελικών του 69ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, αύριο Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025, στις 13:30.Η κλήρωση, με την οποία θα καθοριστεί σε ποιον από...

Eurovision 2025: Η Μαρίνα Σάττι στον Εθνικό Τελικό την Πέμπτη (30/1)

Η Μαρίνα Σάττι, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision 2024, θα ξεσηκώσει το κοινό ερμηνεύοντας το αξέχαστο «ZARI» στον Εθνικό Τελικό, που θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και από...

Ο Μπραντ Πιτ στη νέα ταινία της Paramount, “Heart of the Beast

Ο διάσημος ηθοποιός Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επερχόμενη ταινία δράσης της Paramount Pictures, “Heart of the Beast”.Τη σκηνοθεσία και...

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου επιστρέφει στο Μέγαρο της Μουσικής

Ένας διαφορετικός, μεικτός ήχος που δεν έχουμε συνηθίσει στη σαραντάχρονη διαδρομή του, με τη συμμετοχή εξαιρετικών νέων ερμηνευτών, είναι το νέο επεισόδιο στο μακρύ...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ