Σχεδιάζουν το πρώτο…Google maps του Γαλαξία μας

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η ομάδα "mw-atlas" θα δημιουργήσει τον πρώτο τρισδιάστατο άτλαντα του Γαλαξία, με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να επαναστατήσει την κατανόηση του Σύμπαντος και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των αστέρων και άλλων στοιχείων του Γαλαξία.
  • Το έργο, που θα αρχίσει το 2025 και θα διαρκέσει 6 χρόνια, θα βοηθήσει στην κατανόηση σημαντικών επιστημονικών ερωτημάτων, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και η δημιουργία του Σύμπαντος, μέσω της τρισδιάστατης χαρτογράφησης.
  • Η έρευνα θα συνδυαστεί με το έργο PASIPHAE, που στοχεύει στη χαρτογράφηση του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών και πολλών ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Για το φιλόδοξο αυτό έργο η ομάδα θα λάβει επιχορήγηση Synergy Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).

Το έργο με την ονομασία «mw-atlas» και συνολικό προϋπολογισμό δέκα εκατομμυρίων ευρώ έχει ως στόχο τη δημιουργία του πρώτου τρισδιάστατου, ολοκληρωμένου άτλαντα του Γαλαξία μας, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο παρατηρούμε και κατανοούμε το Σύμπαν.

Συνεπικεφαλής της ομάδας είναι η Βασιλική Παυλίδου, συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο ΙΤΕ και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο δρ Τόρστεν Ένσλιν από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Max Planck στη Γερμανία και ο καθηγητής Φίλιπ Μερτς από το Πανεπιστήμιο RWTH του ‘Ααχεν στη Γερμανία.

«Η διαφορά που έχει κάνει το Google Maps στη ζωή μας είναι ότι δεν μας λέει μόνο πού είναι οι δρόμοι, αλλά και πού είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, το μετρό, η στάση του λεωφορείου. Έτσι, σε οποιαδήποτε ξένη πόλη και να πας, ξέρεις και τις τοποθεσίες των στοιχείων, αλλά και τους τρόπους που αλληλοσυνδέονται δυναμικά, δηλαδή τις λειτουργικές διασυνδέσεις ανάμεσα στα διαφορετικά σημεία. Αυτό προσπαθούμε να φτιάξουμε με τον τρισδιάστατο χάρτη του Γαλαξία μας: όχι μόνο να πούμε πού βρίσκεται το καθετί, πού είναι τα αστέρια στον τρισδιάστατο χώρο, η σκόνη, το αέριο, η σκοτεινή ύλη, αλλά και με ποιον τρόπο αλληλεπιδρούν αυτά μεταξύ τους. Αυτό από μόνο του θα μας πει κατά κάποιον τρόπο τον μεταβολισμό του Γαλαξία: πώς δημιουργούνται τα άστρα και οι πλανήτες, πού μπορεί να δημιουργηθεί η ζωή, ποια μπορεί να είναι η φύση της σκοτεινής ύλης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παυλίδου.

Μεγάλη καινοτομία του άτλαντα θα αποτελέσει η τρισδιάστατη φυσιογνωμία του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Μερτς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Σωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας του RWTH, «ο Γαλαξίας μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκος. Περιέχει σκοτεινή ύλη, αστέρια, αέρια, σκόνη, κοσμικές ακτίνες, μαγνητικά πεδία, τυρβώδεις ταχύτητες, τα οποία αλληλεπιδρούν μέσω ενός δικτύου φυσικών διεργασιών. Αν και οι φυσικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών περιπλέκουν την ανακατασκευή, αποτελούν το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την τρίτη διάσταση για τον άτλαντα».

Η κ. Παυλίδου τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στην αστρονομία όλες μας οι παρατηρήσεις είναι δισδιάστατες προβολές. Δεν έχουμε καθόλου την αίσθηση του βάθους. Μόνο την τελευταία δεκαετία άρχισε αυτό πραγματικά να αλλάζει με την μέτρηση από την ευρωπαϊκή αποστολή GAIA των αποστάσεων ενός δισεκατομμυρίου άστρων. ‘Αρα, λοιπόν, τα άστρα είναι αυτό το στοιχείο μέσα στον Γαλαξία, με τα οποία μπορούμε να μετρήσουμε βάθος, αποστάσεις. Όλες οι άλλες μας παρατηρήσεις είναι στις δύο διαστάσεις, είναι δηλαδή προβολές σε μία οθόνη χωρίς βάθος».

«Με το άνοιγμα του βάθους για τα αστέρια», συνεχίζει η ίδια, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τις φυσικές διεργασίες, ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία του βάθους από τα άστρα, όπου την μετράμε κατευθείαν, στα άλλα στοιχεία του Γαλαξία. Αυτό είναι τόσο αδιανόητα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ώστε για ένα σωρό προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στην αιχμή της έρευνας της Αστροφυσικής μόνον έμμεσα, μπορούμε πλέον άμεσα, αν έχουμε έναν τρισδιάστατο χάρτη, να διαβάσουμε τη λύση».

Πολλά είναι τα ανοιχτά ερωτήματα που οι ερευνητές ελπίζουν να απαντήσουν μέσα από τη δημιουργία του άτλαντα, αλλά δεσπόζουσα θέση κατέχουν η δημιουργία του Σύμπαντος και η φύση της σκοτεινής ύλης.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντονιστής του έργου και επικεφαλής της ομάδας Θεωρίας Πληροφορίας Πεδίων στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής Max Planck, δρ Τόρστεν Ένσλιν, «ο Γαλαξίας μας είναι ένα πέπλο μέσα από το οποίο παρατηρούμε το μακρινό Σύμπαν και επομένως πρέπει να γίνει κατανοητός προκειμένου να μπορέσουμε να “καθαρίσουμε” τις παρατηρήσεις μας από τον θόρυβο που προξενεί».

«Μόνο αν γνωρίζουμε ακριβώς την τρισδιάστατη δομή του Γαλαξία, θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τι έρχεται από το νεαρό Σύμπαν και τι έρχεται από τον Γαλαξία και να δούμε αν υπάρχει αποτύπωμα των πρώτων στιγμών, της πρώτης πληθωριστικής διαστολής που έγινε στα πρώτα δισεκατομμύριοστά του δισεκατομμύριοστού του πρώτου δευτερολέπτου της ζωής του Σύμπαντος», περιγράφει από την πλευρά της η κ. Παυλίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ύλης η κ. Παυλίδου επισημαίνει ότι «κάνοντας την τρισδιάστατη χαρτογράφηση όλων των στοιχείων του Γαλαξία και κυρίως του βαρυτικού πεδίου του, θα μπορέσουμε να έχουμε μια κατεύθυνση προς τα πού πρέπει να ψάξουμε καινούρια σωμάτια σκοτεινής ύλης, ανάλογα με το αν είναι μικρής ή μεγάλης μάζας».

Το έργο «mw-atlas» θα αρχίσει το 2025 και θα υλοποιείται για τα επόμενα έξι χρόνια. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ενδιάμεσα αποτελέσματα ανά δύο χρόνια θα μπορούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες αστροφυσικές ερωτήσεις.

Καθώς το εγχείρημα της δημιουργίας του άτλαντα είναι τεράστιο και η τρισδιάστατη ανακατασκευή αστρονομικών δεδομένων εξαιρετικά περίπλοκη, οι ερευνητές έχουν θέσει ως στόχο τους οι αλγόριθμοι που θα αναπτύξουν για το πρότζεκτ αυτό να μεταφερθούν και σε άλλους τομείς, όπως η ιατρική απεικόνιση, η παρακολούθηση του κλίματος της Γης και η ανάλυση βιομηχανικών δεδομένων.

Η σύνδεση με το έργο PASIPHAE

Το έργο συνδέεται με ένα άλλο μεγάλο πρόγραμμα που «τρέχει» το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ με παλαιότερη χρηματοδότηση του ERC. Πρόκειται για το έργο PASIPHAE με στόχο τη χαρτογράφηση του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας, το οποίο αποτελεί κύρια πηγή «θορύβου» για τη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, δηλαδή το πορτρέτο του «βρεφικού» Σύμπαντος. Και το PASIPHAE θα αρχίσει μέσα στο 2025 και θα περιλαμβάνει δίδυμα πρωτοποριακά όργανα (πολωσίμετρα), που κατασκευάζονται με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ειδικά για το πρόγραμμα στο εργαστήριο του Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) της Ινδίας. Τα δύο πολωσίμετρα θα τοποθετηθούν στη Νότιο Αφρική και στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη.

Εταίροι του PASIPHAE είναι το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας Caltech, το IUCAA, το Astronomical Observatory της Νοτίου Αφρικής και το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία. Επιστημονικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου έργου είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο ΙΤΕ, Κώστας Τάσσης.

Τα Synergy Grants του 2024

Σημειώνεται ότι στην πρόσκληση του 2024 για τα «ERC Synergy Grants» διακρίθηκαν, εκτός από το «mw-atlas», άλλα 56 ερευνητικά έργα. Τα 57 έργα θα λάβουν συνολικά 571 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο περίπλοκα επιστημονικά προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Οι επιχορηγήσεις που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών, αποτελούν μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Horizon Europe».

Στα διακριθέντα έργα συμμετέχουν 201 ερευνητές που θα τα υλοποιήσουν σε 184 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 χώρες όλης της Ευρώπης και πέρα από αυτήν. Είκοσι δύο από τις ομάδες περιλαμβάνουν έναν ερευνητή με έδρα εκτός Ευρώπης (ΗΠΑ, Ελβετία, Αυστραλία και για πρώτη φορά τη Δημοκρατία της Κορέας). Σχεδόν το 32% των ερευνητών που συμμετέχουν στα 57 έργα είναι γυναίκες και αυτό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, είναι το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Έξι ερευνητικές ομάδες αποτελούνται εξ ολοκλήρου από γυναίκες ερευνήτριες.

Μαρία Κουζινοπούλου – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διπλωματικός «πυρετός» για το Ουκρανικό μετά την πρόταση Πούτιν – Πώς αντιδρούν Κίεβο και Ευρώπη για τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία

Μεσσηνία: Αερομεταφορά του παιδιού που τραυματίστηκε κρίσιμα από την πτώση σε χαράδρα στη Νέδα μαζί με τον πατέρα του

Συνελήφθη επιτέλους ο διαβόητος Δημήτρης Φιντιρίκος

Με Fitch και Scope κλείνει ο κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’ εξάμηνο του 2025

Ξεσπά ο Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Είναι σιχαμερό αυτό που μου κάνατε»

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο νυχτερινό κέντρο της Δέσποινας Βανδή στη Θεσσαλονίκη

Κωνσταντοπούλου για συνεργασία με τον Κασσελάκη: «Διαψεύδω κατηγορηματικά τα όσα διαδόθηκαν»

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης live το μεγάλο classico που μπορεί να κρίνει τον τίτλο στη La Liga

Δολοφονία στη Νέα Σμύρνη: «Ο πατέρας είχε ικετεύσει να φυλακιστεί ο 45χρονος γιος του μήπως σωθεί από τα ναρκωτικά»

Χρηστίδου: «Μαμά, μου λείπεις αφόρητα…» – «Ραγίζει καρδιές» η ανάρτησή της για τη Γιορτή της Μητέρας

Ο Θεόδωρος Τσελίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Grand Slam της Αστάνα

Ηράκλειο: Διασωληνωμένος 77χρονος τουρίστας που κατέρρευσε μέσα σε πισίνα ξενοδοχείου

Μιχάλης Λεβεντογιάννης: Αποκαλύπτει τον κρυφό εφιάλτη του!

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο όνομα στον κόσμο – Το μυστήριο της προέλευσής του

Κικίλιας: Έρχονται εκπτωτικά πακέτα και δελεαστικές προσφορές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

00:00 / 00:00

Οι ΗΠΑ θεσπίζουν πρωτοποριακό νόμο για τσιπ AI με παρακολούθηση τοποθεσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τον πρώτο νόμο στον κόσμο για την ασφάλεια των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενσωμάτωση μηχανισμών επαλήθευσης τοποθεσίας στα...

Operation Praying Mantis: Η μυστική ναυμαχία που συγκλόνισε τον Ψυχρό Πόλεμο

Η επιχείρηση «Praying Mantis», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 1988, υπήρξε η μεγαλύτερη ναυμαχία του αμερικανικού ναυτικού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σημειώθηκε...

Εντυπωσιακό φαινόμενο! Η γιγάντια ινδική αγελάδα ράτσας Nelore Viatina-19 κατακτά τον τίτλο της ακριβότερης παγκοσμίως

Η αγελάδα ράτσας Nelore Viatina-19 από την Ινδία έχει καταγραφεί ως η πιο ακριβή στον κόσμο, πωλούμενη για 40 εκατομμύρια ρουπίες σε δημοπρασία στη...

Πτήση 19: Το Μυστήριο των Βερμούδων και το «Εξαφανισμένο Σμήνος» του Αμερικανικού Ναυτικού

Η «Πτήση 19» αναφέρεται στην μυστηριώδη εξαφάνιση πέντε αεροσκαφών του Ναυτικού των ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου 1945, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στο Τρίγωνο...

Αιγέας: Ο θρυλικός ηγεμόνας της αρχαίας Αθήνας

Ο Αιγέας, μυθικός βασιλιάς της αρχαίας Αθήνας, ήταν γιος του Πανδίων και της Πυλίας και κυβέρνησε γύρω στον 13ο αιώνα. Μετά την επιστροφή του...

Πολιτικός αποκάλυψε ένα «μυστικό πέρασμα» κάτω από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, vid

Το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.«Υπάρχουν ορισμένα κρυφά περάσματα», είπε μεταξύ άλλων ο Tim Moore δείχνοντας στην κάμερα πως… έβγαλε ένα κομμάτι από...

Έχετε απορήσει ποτέ; – Ανακαλύψτε ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα...

Το άρθρο αναδεικνύει τη μεγαλύτερη λέξη της ελληνικής γλώσσας, η οποία είναι η σύνθετη λέξη «λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστέραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων». Αυτή η λέξη, που προέρχεται από την κωμωδία «Εκκλησιάζουσες»...

Αυτή είναι η αρχαιότερη γλώσσα στον κόσμο

Στον πλανήτη Γη υπάρχουν πάνω από 7.100 γλώσσες, το 40% από αυτές κινδυνεύουν με εξαφάνιση (αυτό σημαίνει ότι οι πληθυσμοί που ομιλούν αυτές τις...

«Κοιλάδα του Θανάτου»: Το μυστηριώδες μέρος στο Τέξας όπου εξαφανίζονται γυναίκες

Η «Κοιλάδα του Θανάτου» στο Τέξας είναι μία περιοχή όπου από τη δεκαετία του 1970 έχουν εξαφανιστεί ή σκοτωθεί περισσότερες από 30 γυναίκες, κυρίως...

Αυτό είναι το εμβληματικό ελληνικό ποτό που γεννήθηκε στον Πειραιά και κατέκτησε τον...

Το Metaxa, το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί στον Πειραιά το 1888 από τον Σπύρο Μεταξά, έχει καταφέρει να αποκτήσει παγκόσμια...

Αρχαίοι Έλληνες: Τι απαγόρευαν στο τραπέζι τους και γιατί

Στο άρθρο εξετάζεται η σημασία της διατροφής στην Αρχαία Ελλάδα και οι συνήθειες που συνόδευαν τα γεύματα. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τα γεύματα αναπόσπαστο...

Αποκάλυψη: Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες κατακτούσαν τις αγαπημένες τους εκτοξεύοντας ένα μήλο;

Στο άρθρο εξετάζεται η παράδοση των αρχαίων Ελλήνων να κάνουν πρόταση γάμου πετώντας ένα μήλο στις αγαπημένες τους. Αυτή η συνήθεια συνδέεται με τον...

Αποκαλύπτουμε την παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας: Περνάς καθημερινά από μπροστά της

Στην οδό Πατησίων, η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας, χτισμένη περίπου το 1925, διατηρεί την ιστορία της μέσα από τις αφηγήσεις του Κωνσταντίνου Δημητριάδη, που...

Ποια άλλη χώρα υψώνει το θρυλικό σύνθημα “ελευθερία ή θάνατος”;

Το άρθρο αναδεικνύει την ομοιότητα μεταξύ Ελλάδας και Ουρουγουάης, καθώς και οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει το εθνικό σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» κατά τη...

Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει την πραγματική «βιολογική ηλικία»…από μια selfie!

Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, γνωστό ως FaceAge, μπορεί να υπολογίσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου από μια selfie, εκτιμώντας την κατάσταση του σώματος...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από τον θρύλο «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής»

Η έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής» προέρχεται από μια μικρή συνοικία κοντά στο Θησείο, όπου ζούσε το ανδρόγυνο Θάνος και Παγώνα Παγιαυλή. Το ζευγάρι...

Επαναστατική έρευνα στο Τέξας: Εκχυλίσματα μπάμιας και fenugreek εξαφανίζουν με ασφάλεια τα μικροπλαστικά από το νερό!

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tarleton State στο Τέξας αποκαλύπτει ότι τα εκχυλίσματα μπάμιας και τριγωνέλλας (fenugreek) μπορούν να αφαιρέσουν έως και 90%...

Το θρυλικό στέκι στην Ομόνοια που έχει συναντηθεί κάθε Αθηναίος… «στου Μπακάκου»

Το φαρμακείο του Μπακάκου στην πλατεία Ομονοίας υπήρξε για πολλές δεκαετίες το σημείο συνάντησης των Αθηναίων και επισκεπτών, με τη φράση «θα σε περιμένω...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χριστίνα Κοραή: «Η εκκλησία αρνήθηκε να κηδέψει την αδερφή μου, που χάρισε 4 ζωές»

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή Buongiorno, η Χριστίνα Κοραή...

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Συγκλονίζει η Ανίτα Μπραντ: «Η Γιορτή της Μητέρας φέτος δεν είναι γιορτή με λουλούδια!...

Η Ανίτα Μπραντ, μοιράστηκε μέσω Instagram τις συναισθηματικές στιγμές...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεσσηνία: Αερομεταφορά του παιδιού που τραυματίστηκε κρίσιμα από την πτώση σε χαράδρα στη Νέδα μαζί με τον πατέρα του

Σε επιχείρηση διάσωσης που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής...

Συνελήφθη επιτέλους ο διαβόητος Δημήτρης Φιντιρίκος

Συνελήφθη ο Δημήτρης Φιντιρίκος, επιχειρηματίας, τα ξημερώματα της Κυριακής...

Με Fitch και Scope κλείνει ο κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’ εξάμηνο του 2025

Ο γύρος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’...

Ξεσπά ο Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Είναι σιχαμερό αυτό που μου κάνατε»

Το απόγευμα της Κυριακής (11/5), o Γρηγόρης Αρναούτογλου βρέθηκε...

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο νυχτερινό κέντρο της Δέσποινας Βανδή στη Θεσσαλονίκη

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος, γνωστός επιχειρηματίας και σύντροφος της θυγατέρας...

Κωνσταντοπούλου για συνεργασία με τον Κασσελάκη: «Διαψεύδω κατηγορηματικά τα όσα διαδόθηκαν»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σε πρόσφατη...

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης live το μεγάλο classico που μπορεί να κρίνει τον τίτλο στη La Liga

Ντέρμπι τίτλου στη Βαρκελώνη. Μετά από δύο τελικούς, σε...

Χρηστίδου: «Μαμά, μου λείπεις αφόρητα…» – «Ραγίζει καρδιές» η ανάρτησή της για τη Γιορτή της Μητέρας

Η Σίσσυ Χρηστίδου, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, έκανε...

Ο Θεόδωρος Τσελίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Grand Slam της Αστάνα

Το πρώτο του μετάλλιο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι...

Ηράκλειο: Διασωληνωμένος 77χρονος τουρίστας που κατέρρευσε μέσα σε πισίνα ξενοδοχείου

Συναγερμός προκλήθηκε σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν...

Μιχάλης Λεβεντογιάννης: Αποκαλύπτει τον κρυφό εφιάλτη του!

Στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑgazino, ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης αποκαλύπτει...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο όνομα στον κόσμο – Το μυστήριο της προέλευσής του

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα ότι το όνομα "Kushim"...

Κικίλιας: Έρχονται εκπτωτικά πακέτα και δελεαστικές προσφορές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε...

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Πότε ξεκινά το μεγάλο ντέρμπι και πού θα το απολαύσετε ζωντανά

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό το βράδυ της Κυριακής...

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν έχω οξυγόνο, πνίγομαι» – Το συγκλονιστικό μήνυμα ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη...

Νίκος Στραβελάκης: Τέλος από τα Σαββατοκύριακα από το OPEN;

Νίκος Στραβελάκης: Το OPEN σχεδιάζει να επανέλθει δυναμικά στον...

Σοκ στο Μονακό: 17χρονος αθλητής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μονακό μετά τον θάνατο...

Mετά το τέλος της Μπάρκα την «πληρώνει» αυτή η ζώνη

Σε τροχιά περικοπών μπαίνουν το Mega, ΑΝΤ1, ο Alpha...

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Η ώρα και το κανάλι του ντέρμπι δικεφάλων

Ο ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κοντράρονται στην Τούμπα για την...

Μαμά, σ’ αγαπώ: Οι τρυφερές αναρτήσεις των celebrities για τη Γιορτή της Μητέρας

Σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου, είναι η Γιορτή της Μητέρας...

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Δραματική αντικατάσταση διαιτητή μετά τον τραυματισμό του Φέλιξ Μπριχ

Λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ,...

Ευγενία Σαμαρά – Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Αποκαλύπτεται το παρασκήνιο του χωρισμού τους

Η Ευγενία Σαμαρά και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, δύο γνωστά...

Ρόδος: Τραγικός θάνατος 28χρονου σε εργατικό δυστύχημα – Καταπλακώθηκε από χώματα

Στη Ρόδο, ένας 28χρονος εργάτης από το Αγρίνιο έχασε...

Επαναστατικά ρομπότ σμήνους λειτουργούν και συντονίζονται χωρίς κώδικα ή αισθητήρες

Ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της...

Όσμαν για το σύνθημα στα ελληνικά: «Το δούλευα καιρό, δεν ήταν τόσο δύσκολο»

Ο Τσέντι Οσμάν μίλησε στην Euroleague για το σύνθημα...

Νέδα: Πατέρας και γιος γκρεμίστηκαν σε χαράδρα – Δραματική επιχείρηση διάσωσης

Συναγερμός σήμανε στη Νέδα, όπου πατέρας και γιος έπεσαν...

Ανδρουλάκης: Σιωπή Μητσοτάκη για το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

Όσμαν αποκαλύπτει για το ελληνικό σύνθημα: «Το προετοίμαζα καιρό, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο»

Ο Τσέντι Οσμάν, παίκτης του Παναθηναϊκού, εντυπωσίασε με τα...

Φιλιππιάδα: Τέσσερις Σύροι παρενόχλησαν και απαθανάτιζαν ανήλικες μαθήτριες πριν συλληφθούν

Στη Φιλιππιάδα, τέσσερις Σύροι άντρες, ηλικίας άνω των 30...

Γραπτός ΑΣΕΠ: Εξασφαλίστε πλήρεις σημειώσεις-οδηγό (150 σελίδες)

Το άρθρο αναφέρεται στην προσφορά του workenter.gr για τους...

Αχαΐα: Καθηγητές γυμνασίου εγκατέλειψαν 2 μαθήτριες σε φαστφουντ και αναχώρησαν – Ταξίδευαν με λεωφορείο για Θεσσαλονίκη

Στην Αχαΐα, δυο μαθήτριες γυμνασίου ξεχάστηκαν σε κατάστημα εστίασης...

Συγκλονίζει η Ανίτα Μπραντ: «Η Γιορτή της Μητέρας φέτος δεν είναι γιορτή με λουλούδια! Είναι δάκρυα και…»

Η Ανίτα Μπραντ, μοιράστηκε μέσω Instagram τις συναισθηματικές στιγμές...

Ο μαγευτικός δρόμος που εξαφανίζεται από την παλίρροια δύο φορές την ημέρα!

Το Passage du Gois είναι ένα μοναδικό φυσικό πέρασμα...

Τσιτσιπάς – Φις 1-2: Πικρή ήττα και πρόωρος αποκλεισμός του «Στεφ» στη Ρώμη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γνώρισε την ήττα από τον Άρθουρ...

Η xAI του Μασκ εξοπλίζει με ισχύ τον κορυφαίο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως

Η xAI, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ,...

Παναθηναϊκός: Στολίζεται η φανέλα των πρασίνων με το έμβλημα του Final Four 2025 της EuroLeague

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για το Final Four της Euroleague,...

Οι αστροναύτες μπορεί να κατακτήσουν τον Άρη…αλλά ένα ζωτικό όργανο κινδυνεύει να καταστραφεί ανεπανόρθωτα

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications αποκαλύπτει...

Σία Κοσιώνη: Η αλήθεια για το τέλος της από τον ΣΚΑΪ!

Η Σία Κοσιώνη βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων...

Πένυ Αγοραστού: Αποκαλύπτει τη κρυοσυντήρηση ωαρίων – «Το σκεφτόμουν για χρόνια…»

Η Πένυ Αγοραστού, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας,...

Οι ΗΠΑ θεσπίζουν πρωτοποριακό νόμο για τσιπ AI με παρακολούθηση τοποθεσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τον πρώτο νόμο στον κόσμο...

Αγρίνιο: Ποινικές διώξεις για 40 θανάτους από Covid-19 σε ΜΕΘ στο αποκορύφωμα της πανδημίας

Ποινικές διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου για 40 θανάτους...

Χριστίνα Μπόμπα: Απαντά σε Λιάγκα & Καλύβα μετά τον σάλο – «Να πω απαρχαιωμένες απόψεις; Να πω άσχετες;»

Η Χριστίνα Μπόμπα, πριν από μερικές ημέρες, προχώρησε σε...