Αρχαία Ιατρική: Πώς θεράπευαν τον εαυτό τους οι Αρχαίοι Πολιτισμοί;

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Οι αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αιγύπτιοι και οι Μεσοποτάμιοι, ανέπτυξαν πρώιμα ιατρικά συστήματα βασισμένα σε βότανα, χειρουργικές επεμβάσεις και διάγνωση, με σεβαστούς θεραπευτές όπως ο Imhotep και οι ιατροί του Κώδικα του Χαμουραμπί.
  • Η αρχαία κινεζική ιατρική, που περιλαμβάνει πρακτικές όπως ο βελονισμός και η χρήση φυτικών φαρμάκων, έχει ρίζες 2000 ετών και διατηρεί ακόμα μεγάλη σημασία στη σύγχρονη ιατρική.
  • Η αρχαία Ελλάδα θεωρείται θεμέλιο της ιατρικής, με σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, οι οποίοι προώθησαν μια ορθολογική προσέγγιση και έθεσαν τις βάσεις για τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη.

Χωρίς κοινά φάρμακα, οι αρχαίοι άνθρωποι απειλούνταν ακόμη και από ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, και πολλοί πέθαιναν επειδή δεν μπορούσαν να τις αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί τιμούσαν πολύ τους θεραπευτές και τους σαμάνους τους. Συχνά, ήταν η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Αλλά πώς ακριβώς αυτοθεραπεύονταν αυτοί οι πολιτισμοί;Η ανάγκη για θεραπεία και ιατρική ήταν πάντα παρούσα στους ανθρώπους, ακόμη και στην πιο μακρινή ιστορία τους. Η κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και των παθήσεων του, και η ανάγκη για θεραπεία του, ήταν επιτακτική ανάγκη στις πρώιμες κοινωνίες – καθώς η ζωή ήταν ένα πολύτιμο και εύθραυστο πράγμα. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα θεμέλια της ιατρικής, εξελισσόμενα βήμα-βήμα με όλες τις άλλες βασικές καινοτομίες της ανθρωπότητας. Από τα θεραπευτικά βότανα μέχρι τις ωμές χειρουργικές επεμβάσεις, οι αρχαίοι θεραπευτές προσπάθησαν να διατηρήσουν τη ζωή. Και με αυτόν τον τρόπο, χάραξαν ένα μονοπάτι για την εξέλιξη της ιατρικής .«Για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα, μασήστε κομμάτια μούρου μαζί με μπύρα».
«Για να ανακουφίσετε τους πονοκεφάλους συνδυάστε το εσωτερικό ενός κρεμμυδιού, τον καρπό του δέντρου am, το natron, τους σπόρους σετσεφτ, τα μαγειρεμένα κόκαλα ενός ξιφία, το μαγειρεμένο κοκκινόψαρο, το μαγειρεμένο κρανίο καραβίδας, το μέλι και την αλοιφή άμπρας. Εφαρμόστε στο κεφάλι για τέσσερις ημέρες.»Το πόσο νωρίς στην ιστορία οι Αιγύπτιοι αντιλήφθηκαν την ιατρική και τη θεραπεία αποδεικνύεται από τον διάσημο γιατρό τους, Imhotep . Έζησε γύρω στο 2600 π.Χ. και ήταν ο κύριος σύμβουλος του Φαραώ Djoser. Τον θυμούνται ως πολύ σοφό θεραπευτή, ήταν γνωστός για τη χρήση ποικίλων θεραπειών για τη θεραπεία ασθενών, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών επεμβάσεων, βοτανικών θεραπειών και ξορκιών . Ήταν τόσο σεβαστός που ακόμη και χίλια χρόνια μετά τον θάνατό του, θεοποιήθηκε και θεωρήθηκε ως ο Θεός της ιατρικής.Μερικές από τις παλαιότερες γνωστές ιατρικές πρακτικές εμφανίστηκαν στη Μεσοποταμία, ήδη από το 3000 π.Χ. Ένας από τους παλαιότερους νομικούς κώδικες του κόσμου, ο Κώδικας του Χαμουραμπί , γραμμένος τον περ. 1754 π.Χ., αναφέρει την ύπαρξη ιατρών, στους οποίους ανατίθενται ορισμένες αρμοδιότητες και αμοιβές. Αυτό υποδηλώνει τη σημασία των θεραπευτών στην κοινωνία της Μεσοποταμίας. Αλλά αντίθετα με τις πρακτικές των Αρχαίων Αιγυπτίων, οι γιατροί της Μεσοποταμίας βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη διάγνωση και την πρόγνωση.Ένα από τα παλαιότερα ιατρικά συστήματα που εφαρμόζονται συνεχώς στην ιστορία είναι η αρχαία κινεζική ιατρική. Οι ρίζες του εντοπίζονται εδώ και 2000 χρόνια. Το Huangdi Neijing (The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine) , γραμμένο γύρω στον 2ο αιώνα π.Χ., θεωρείται το θεμελιώδες κείμενο της αρχαίας κινεζικής ιατρικής. Περιγράφοντας τις αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, το κείμενο εξηγεί ότι οι Κινέζοι έβλεπαν την υγεία ως μια ισορροπία μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων του γιν και του γιανγκ , καθώς και την ομαλή ροή του τσι (ενέργειας ζωής) σε όλο το ανθρώπινο σώμα.

Αλλά χωρίς αμφιβολία, μια από τις εμβληματικές πτυχές της αρχαίας κινεζικής ιατρικής, που δείχνει ξεκάθαρα πόσο προηγμένος ήταν αυτός ο πολιτισμός για την εποχή του, είναι ο βελονισμός . Αυτή είναι η πρακτική που περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της ροής του qi και αποκαθιστά την ισορροπία στον ασθενή. Ακόμη και αιώνες μετά την εφεύρεσή του, ο βελονισμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο ως μέθοδος για την ανακούφιση από το στρες, τον πόνο και τις χρόνιες παθήσεις.

Αλλά οι Κινέζοι δεν ήταν μόνο κύριοι του βελονισμού. Ήταν γνωστοί για τις γνώσεις τους στα φυτικά φάρμακα και χρησιμοποίησαν μια απίστευτη ποσότητα φυτών από το περιβάλλον τους για τη θεραπεία ασθενών. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κείμενα αυτής της περιόδου είναι το Shennong Bencao Jing (The Divine Farmer’s Materia Medica) , το οποίο απαριθμεί εκατοντάδες φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή. Τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη κινεζική ιατρική. Για παράδειγμα, το τζίνσενγκ, το οποίο είναι πολύ γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία, χρησιμοποιήθηκε για αιώνες για τη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας και των επιπέδων ενέργειας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η χρήση του φυτού ephedra (ma huang), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα σύγχρονα φάρμακα για το άσθμα.

Η αντίληψη των Ελλήνων: Αιώνες μπροστά από τους άλλους

Η αρχαία Ελλάδα πιστώνεται ότι έθεσε τα θεμέλια της ιατρικής. Μερικοί από τους πιο αξιόλογους γιατρούς στην ιστορία ανήκαν σε αυτούς τους πολιτισμούς, όπως ο Γαληνός και ο Ιπποκράτης. Ο τελευταίος, ζώντας από γ. 460 έως 370 π.Χ., θεωρείται ο «πατέρας της ιατρικής» και ο πιο ικανός γιατρός του αρχαίου κόσμου.

Ο Ιπποκράτης απέρριψε την ιδέα ότι οι ασθένειες προκλήθηκαν από την οργή των θεών ή ότι οι δαίμονες κατοικούσαν σε ανθρώπινα σώματα και προκαλούσαν ασθένειες. Αντίθετα, υποστήριξε μια ορθολογική προσέγγιση της ιατρικής και στήριξε τις μελέτες του στην προσεκτική παρατήρηση του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, πίστευε ότι οι ασθένειες προκαλούνται από ανισορροπίες στους «τέσσερις χυμούς του σώματος», δηλαδή το αίμα, το φλέγμα, τη μαύρη χολή και την κίτρινη χολή . Ο όρκος του Ιπποκράτη, ο οποίος σκιαγραφεί τις ηθικές ευθύνες των γιατρών και που πρέπει να αναλάβουν όλοι οι σημερινοί γιατροί, φέρει το όνομά του και πιθανόν να έχει γραφτεί και από τον ίδιο.

Ένας άλλος σπουδαίος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας που έζησε στη Ρώμη ήταν ο Γαληνός (129-216 μ.Χ.), ο οποίος θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους ιατρικούς στοχαστές της εποχής του. Συνέταξε εκτενή γραπτά για τη χειρουργική, τη φαρμακολογία και την ανατομία, δείχνοντας εντυπωσιακή εξοικείωση με τον ανθρώπινο οργανισμό που κυριάρχησε στη δυτική ιατρική σκέψη για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Ο Κλαύδιος Γαληνός γεννήθηκε στην Πέργαμο (σημερινή Τουρκία) από Έλληνες γονείς. Σπούδασε στην Ελλάδα, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλα μέρη της Μικράς Ασίας και επέστρεψε στην πατρίδα του για να γίνει αρχιατρός στη σχολή μονομάχων στην Πέργαμο, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στην θεραπεία τραυμάτων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 160 μ.Χ., ο Γαληνός μετακόμισε στη Ρώμη για να εργαστεί και, με εξαίρεση μια σύντομη επιστροφή στην Πέργαμο, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη ρωμαϊκή πρωτεύουσα. Έγινε γιατρός του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και αργότερα θα υπηρετήσει στον ίδιο ρόλο στους διαδόχους του Αυρήλιου, Κόμμοδο και Σεπτίμιο Σεβήρο.

Ο Γαληνός ήταν ο εμπνευστής της πειραματικής μεθόδου στην ιατρική έρευνα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έκανε ανατομίες στα ζώα στην προσπάθειά του να καταλάβει πώς λειτουργεί το σώμα. Μερικές από τις ανατομικές και φυσιολογικές του παρατηρήσεις ήταν ακριβείς – για παράδειγμα, απέδειξε ότι σχηματίστηκαν ούρα στο νεφρό (σε αντίθεση με την ουροδόχο κύστη που ήταν κοινή πεποίθηση). Η πιο σημαντική ανακάλυψή του ήταν ότι οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα.

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Συνελήφθη επιτέλους ο διαβόητος Δημήτρης Φιντιρίκος

Με Fitch και Scope κλείνει ο κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’ εξάμηνο του 2025

Ξεσπά ο Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Είναι σιχαμερό αυτό που μου κάνατε»

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο νυχτερινό κέντρο της Δέσποινας Βανδή στη Θεσσαλονίκη

Κωνσταντοπούλου για συνεργασία με τον Κασσελάκη: «Διαψεύδω κατηγορηματικά τα όσα διαδόθηκαν»

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης live το μεγάλο classico που μπορεί να κρίνει τον τίτλο στη La Liga

Δολοφονία στη Νέα Σμύρνη: «Ο πατέρας είχε ικετεύσει να φυλακιστεί ο 45χρονος γιος του μήπως σωθεί από τα ναρκωτικά»

Χρηστίδου: «Μαμά, μου λείπεις αφόρητα…» – «Ραγίζει καρδιές» η ανάρτησή της για τη Γιορτή της Μητέρας

Ο Θεόδωρος Τσελίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Grand Slam της Αστάνα

Ηράκλειο: Διασωληνωμένος 77χρονος τουρίστας που κατέρρευσε μέσα σε πισίνα ξενοδοχείου

Μιχάλης Λεβεντογιάννης: Αποκαλύπτει τον κρυφό εφιάλτη του!

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο όνομα στον κόσμο – Το μυστήριο της προέλευσής του

Κικίλιας: Έρχονται εκπτωτικά πακέτα και δελεαστικές προσφορές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ματίας Αλμέιδα: Αποκάλυψη-βόμβα για το μέλλον του τεχνικού της ΑΕΚ – «Έχει πρόταση από Εμιράτα αλλά δεν έχει αποφασίσει»

Ναταλία Γερμανού: «Υποπέσαμε χθες άθελά μας σε ένα σφάλμα…» -Η απρόσμενη παραδοχή στον αέρα της εκπομπής

00:00 / 00:00

Οι ΗΠΑ θεσπίζουν πρωτοποριακό νόμο για τσιπ AI με παρακολούθηση τοποθεσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τον πρώτο νόμο στον κόσμο για την ασφάλεια των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενσωμάτωση μηχανισμών επαλήθευσης τοποθεσίας στα...

Operation Praying Mantis: Η μυστική ναυμαχία που συγκλόνισε τον Ψυχρό Πόλεμο

Η επιχείρηση «Praying Mantis», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 1988, υπήρξε η μεγαλύτερη ναυμαχία του αμερικανικού ναυτικού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σημειώθηκε...

Εντυπωσιακό φαινόμενο! Η γιγάντια ινδική αγελάδα ράτσας Nelore Viatina-19 κατακτά τον τίτλο της ακριβότερης παγκοσμίως

Η αγελάδα ράτσας Nelore Viatina-19 από την Ινδία έχει καταγραφεί ως η πιο ακριβή στον κόσμο, πωλούμενη για 40 εκατομμύρια ρουπίες σε δημοπρασία στη...

Πτήση 19: Το Μυστήριο των Βερμούδων και το «Εξαφανισμένο Σμήνος» του Αμερικανικού Ναυτικού

Η «Πτήση 19» αναφέρεται στην μυστηριώδη εξαφάνιση πέντε αεροσκαφών του Ναυτικού των ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου 1945, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στο Τρίγωνο...

Αιγέας: Ο θρυλικός ηγεμόνας της αρχαίας Αθήνας

Ο Αιγέας, μυθικός βασιλιάς της αρχαίας Αθήνας, ήταν γιος του Πανδίων και της Πυλίας και κυβέρνησε γύρω στον 13ο αιώνα. Μετά την επιστροφή του...

Πολιτικός αποκάλυψε ένα «μυστικό πέρασμα» κάτω από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, vid

Το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.«Υπάρχουν ορισμένα κρυφά περάσματα», είπε μεταξύ άλλων ο Tim Moore δείχνοντας στην κάμερα πως… έβγαλε ένα κομμάτι από...

Έχετε απορήσει ποτέ; – Ανακαλύψτε ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα...

Το άρθρο αναδεικνύει τη μεγαλύτερη λέξη της ελληνικής γλώσσας, η οποία είναι η σύνθετη λέξη «λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστέραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων». Αυτή η λέξη, που προέρχεται από την κωμωδία «Εκκλησιάζουσες»...

Αυτή είναι η αρχαιότερη γλώσσα στον κόσμο

Στον πλανήτη Γη υπάρχουν πάνω από 7.100 γλώσσες, το 40% από αυτές κινδυνεύουν με εξαφάνιση (αυτό σημαίνει ότι οι πληθυσμοί που ομιλούν αυτές τις...

«Κοιλάδα του Θανάτου»: Το μυστηριώδες μέρος στο Τέξας όπου εξαφανίζονται γυναίκες

Η «Κοιλάδα του Θανάτου» στο Τέξας είναι μία περιοχή όπου από τη δεκαετία του 1970 έχουν εξαφανιστεί ή σκοτωθεί περισσότερες από 30 γυναίκες, κυρίως...

Αυτό είναι το εμβληματικό ελληνικό ποτό που γεννήθηκε στον Πειραιά και κατέκτησε τον...

Το Metaxa, το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί στον Πειραιά το 1888 από τον Σπύρο Μεταξά, έχει καταφέρει να αποκτήσει παγκόσμια...

Αρχαίοι Έλληνες: Τι απαγόρευαν στο τραπέζι τους και γιατί

Στο άρθρο εξετάζεται η σημασία της διατροφής στην Αρχαία Ελλάδα και οι συνήθειες που συνόδευαν τα γεύματα. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τα γεύματα αναπόσπαστο...

Αποκάλυψη: Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες κατακτούσαν τις αγαπημένες τους εκτοξεύοντας ένα μήλο;

Στο άρθρο εξετάζεται η παράδοση των αρχαίων Ελλήνων να κάνουν πρόταση γάμου πετώντας ένα μήλο στις αγαπημένες τους. Αυτή η συνήθεια συνδέεται με τον...

Αποκαλύπτουμε την παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας: Περνάς καθημερινά από μπροστά της

Στην οδό Πατησίων, η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας, χτισμένη περίπου το 1925, διατηρεί την ιστορία της μέσα από τις αφηγήσεις του Κωνσταντίνου Δημητριάδη, που...

Ποια άλλη χώρα υψώνει το θρυλικό σύνθημα “ελευθερία ή θάνατος”;

Το άρθρο αναδεικνύει την ομοιότητα μεταξύ Ελλάδας και Ουρουγουάης, καθώς και οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει το εθνικό σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» κατά τη...

Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει την πραγματική «βιολογική ηλικία»…από μια selfie!

Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, γνωστό ως FaceAge, μπορεί να υπολογίσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου από μια selfie, εκτιμώντας την κατάσταση του σώματος...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από τον θρύλο «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής»

Η έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής» προέρχεται από μια μικρή συνοικία κοντά στο Θησείο, όπου ζούσε το ανδρόγυνο Θάνος και Παγώνα Παγιαυλή. Το ζευγάρι...

Επαναστατική έρευνα στο Τέξας: Εκχυλίσματα μπάμιας και fenugreek εξαφανίζουν με ασφάλεια τα μικροπλαστικά από το νερό!

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tarleton State στο Τέξας αποκαλύπτει ότι τα εκχυλίσματα μπάμιας και τριγωνέλλας (fenugreek) μπορούν να αφαιρέσουν έως και 90%...

Το θρυλικό στέκι στην Ομόνοια που έχει συναντηθεί κάθε Αθηναίος… «στου Μπακάκου»

Το φαρμακείο του Μπακάκου στην πλατεία Ομονοίας υπήρξε για πολλές δεκαετίες το σημείο συνάντησης των Αθηναίων και επισκεπτών, με τη φράση «θα σε περιμένω...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χριστίνα Κοραή: «Η εκκλησία αρνήθηκε να κηδέψει την αδερφή μου, που χάρισε 4 ζωές»

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή Buongiorno, η Χριστίνα Κοραή...

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Συγκλονίζει η Ανίτα Μπραντ: «Η Γιορτή της Μητέρας φέτος δεν είναι γιορτή με λουλούδια!...

Η Ανίτα Μπραντ, μοιράστηκε μέσω Instagram τις συναισθηματικές στιγμές...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνελήφθη επιτέλους ο διαβόητος Δημήτρης Φιντιρίκος

Συνελήφθη ο Δημήτρης Φιντιρίκος, επιχειρηματίας, τα ξημερώματα της Κυριακής...

Με Fitch και Scope κλείνει ο κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’ εξάμηνο του 2025

Ο γύρος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το α’...

Ξεσπά ο Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Είναι σιχαμερό αυτό που μου κάνατε»

Το απόγευμα της Κυριακής (11/5), o Γρηγόρης Αρναούτογλου βρέθηκε...

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο νυχτερινό κέντρο της Δέσποινας Βανδή στη Θεσσαλονίκη

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος, γνωστός επιχειρηματίας και σύντροφος της θυγατέρας...

Κωνσταντοπούλου για συνεργασία με τον Κασσελάκη: «Διαψεύδω κατηγορηματικά τα όσα διαδόθηκαν»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σε πρόσφατη...

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης live το μεγάλο classico που μπορεί να κρίνει τον τίτλο στη La Liga

Ντέρμπι τίτλου στη Βαρκελώνη. Μετά από δύο τελικούς, σε...

Χρηστίδου: «Μαμά, μου λείπεις αφόρητα…» – «Ραγίζει καρδιές» η ανάρτησή της για τη Γιορτή της Μητέρας

Η Σίσσυ Χρηστίδου, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, έκανε...

Ο Θεόδωρος Τσελίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Grand Slam της Αστάνα

Το πρώτο του μετάλλιο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι...

Ηράκλειο: Διασωληνωμένος 77χρονος τουρίστας που κατέρρευσε μέσα σε πισίνα ξενοδοχείου

Συναγερμός προκλήθηκε σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν...

Μιχάλης Λεβεντογιάννης: Αποκαλύπτει τον κρυφό εφιάλτη του!

Στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑgazino, ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης αποκαλύπτει...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο όνομα στον κόσμο – Το μυστήριο της προέλευσής του

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα ότι το όνομα "Kushim"...

Κικίλιας: Έρχονται εκπτωτικά πακέτα και δελεαστικές προσφορές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε...

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Πότε ξεκινά το μεγάλο ντέρμπι και πού θα το απολαύσετε ζωντανά

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό το βράδυ της Κυριακής...

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν έχω οξυγόνο, πνίγομαι» – Το συγκλονιστικό μήνυμα ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη...

Νίκος Στραβελάκης: Τέλος από τα Σαββατοκύριακα από το OPEN;

Νίκος Στραβελάκης: Το OPEN σχεδιάζει να επανέλθει δυναμικά στον...

Σοκ στο Μονακό: 17χρονος αθλητής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μονακό μετά τον θάνατο...

Mετά το τέλος της Μπάρκα την «πληρώνει» αυτή η ζώνη

Σε τροχιά περικοπών μπαίνουν το Mega, ΑΝΤ1, ο Alpha...

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Η ώρα και το κανάλι του ντέρμπι δικεφάλων

Ο ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κοντράρονται στην Τούμπα για την...

Μαμά, σ’ αγαπώ: Οι τρυφερές αναρτήσεις των celebrities για τη Γιορτή της Μητέρας

Σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου, είναι η Γιορτή της Μητέρας...

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Δραματική αντικατάσταση διαιτητή μετά τον τραυματισμό του Φέλιξ Μπριχ

Λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ,...

Ευγενία Σαμαρά – Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Αποκαλύπτεται το παρασκήνιο του χωρισμού τους

Η Ευγενία Σαμαρά και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, δύο γνωστά...

Ρόδος: Τραγικός θάνατος 28χρονου σε εργατικό δυστύχημα – Καταπλακώθηκε από χώματα

Στη Ρόδο, ένας 28χρονος εργάτης από το Αγρίνιο έχασε...

Επαναστατικά ρομπότ σμήνους λειτουργούν και συντονίζονται χωρίς κώδικα ή αισθητήρες

Ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της...

Όσμαν για το σύνθημα στα ελληνικά: «Το δούλευα καιρό, δεν ήταν τόσο δύσκολο»

Ο Τσέντι Οσμάν μίλησε στην Euroleague για το σύνθημα...

Νέδα: Πατέρας και γιος γκρεμίστηκαν σε χαράδρα – Δραματική επιχείρηση διάσωσης

Συναγερμός σήμανε στη Νέδα, όπου πατέρας και γιος έπεσαν...

Ανδρουλάκης: Σιωπή Μητσοτάκη για το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

Όσμαν αποκαλύπτει για το ελληνικό σύνθημα: «Το προετοίμαζα καιρό, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο»

Ο Τσέντι Οσμάν, παίκτης του Παναθηναϊκού, εντυπωσίασε με τα...

Φιλιππιάδα: Τέσσερις Σύροι παρενόχλησαν και απαθανάτιζαν ανήλικες μαθήτριες πριν συλληφθούν

Στη Φιλιππιάδα, τέσσερις Σύροι άντρες, ηλικίας άνω των 30...

Γραπτός ΑΣΕΠ: Εξασφαλίστε πλήρεις σημειώσεις-οδηγό (150 σελίδες)

Το άρθρο αναφέρεται στην προσφορά του workenter.gr για τους...

Αχαΐα: Καθηγητές γυμνασίου εγκατέλειψαν 2 μαθήτριες σε φαστφουντ και αναχώρησαν – Ταξίδευαν με λεωφορείο για Θεσσαλονίκη

Στην Αχαΐα, δυο μαθήτριες γυμνασίου ξεχάστηκαν σε κατάστημα εστίασης...

Συγκλονίζει η Ανίτα Μπραντ: «Η Γιορτή της Μητέρας φέτος δεν είναι γιορτή με λουλούδια! Είναι δάκρυα και…»

Η Ανίτα Μπραντ, μοιράστηκε μέσω Instagram τις συναισθηματικές στιγμές...

Ο μαγευτικός δρόμος που εξαφανίζεται από την παλίρροια δύο φορές την ημέρα!

Το Passage du Gois είναι ένα μοναδικό φυσικό πέρασμα...

Τσιτσιπάς – Φις 1-2: Πικρή ήττα και πρόωρος αποκλεισμός του «Στεφ» στη Ρώμη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γνώρισε την ήττα από τον Άρθουρ...

Η xAI του Μασκ εξοπλίζει με ισχύ τον κορυφαίο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως

Η xAI, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ,...

Παναθηναϊκός: Στολίζεται η φανέλα των πρασίνων με το έμβλημα του Final Four 2025 της EuroLeague

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για το Final Four της Euroleague,...

Οι αστροναύτες μπορεί να κατακτήσουν τον Άρη…αλλά ένα ζωτικό όργανο κινδυνεύει να καταστραφεί ανεπανόρθωτα

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications αποκαλύπτει...

Σία Κοσιώνη: Η αλήθεια για το τέλος της από τον ΣΚΑΪ!

Η Σία Κοσιώνη βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων...

Πένυ Αγοραστού: Αποκαλύπτει τη κρυοσυντήρηση ωαρίων – «Το σκεφτόμουν για χρόνια…»

Η Πένυ Αγοραστού, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας,...

Οι ΗΠΑ θεσπίζουν πρωτοποριακό νόμο για τσιπ AI με παρακολούθηση τοποθεσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τον πρώτο νόμο στον κόσμο...

Αγρίνιο: Ποινικές διώξεις για 40 θανάτους από Covid-19 σε ΜΕΘ στο αποκορύφωμα της πανδημίας

Ποινικές διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου για 40 θανάτους...

Χριστίνα Μπόμπα: Απαντά σε Λιάγκα & Καλύβα μετά τον σάλο – «Να πω απαρχαιωμένες απόψεις; Να πω άσχετες;»

Η Χριστίνα Μπόμπα, πριν από μερικές ημέρες, προχώρησε σε...

Έρχεται οριστικό τέλος στα πειραγμένα χιλιόμετρα

Το άρθρο αναλύει το πρόβλημα της παραποίησης χιλιομέτρων σε...

Σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης από τον όμιλο Σαρακάκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και το δεύτερο διαδραστικό εκπαιδευτικό...