Εορτολόγιο: Σήμερα 14 Ιουλίου τιμούμε τον Άγιο Νικόδημο και τον Άγιο Ακύλα – Ποιοι έχουν γιορτή
Άνοια: Το κορυφαίο βότανο που μειώνει τον κίνδυνο και βελτιώνει τη μνήμη, σύμφωνα με έρευνα
Καιρός σήμερα: Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο – Η θερμοκρασία θα «αγγίξει» τους 38 βαθμούς
Ντόναλντ Τραμπ: Ζητά την παραίτηση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ
Επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία 17-19 Σεπτεμβρίου – Υποδοχή από τον Κάρολο στο Μπάκιγχαμ
Λωρίδα της Γάζας: Ο Ντόναλντ Τραμπ αισιοδοξεί για συμφωνία ανακωχής μέσα σε μια εβδομάδα
Ντόναλντ Τραμπ: Δεσμεύεται για επιπλέον συστήματα Patriot και πυρομαχικά στην Ουκρανία
Εμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της στο διπλάσιο έως το 2027
Τζόρτζια Μελόνι: Ένας «εσωτερικός εμπορικός πόλεμος στη Δύση θα μας καθιστούσε πιο ευάλωτους»
Συρία: Πάνω από 37 νεκροί σε μάχες Βεδουίνων-Δρούζων
Σύγκρουση στην Ουκρανία: Ο γερουσιαστής Γκρέιαμ ανακοινώνει ριζική μεταστροφή της πολιτικής Τραμπ προς τη Ρωσία
Δομινικανή Δημοκρατία: Τουλάχιστον 6 μετανάστες χάθηκαν σε ναυάγιο, σύμφωνα με τον πρόσφατο επίσημο απολογισμό
Λωρίδα της Γάζας: 43 θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή
Απειλείται το one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα;
Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν 3-0: Οι Λονδρέζοι με εντυπωσιακή εμφάνιση σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κεντάκι μετά από πυροβολισμούς σε ναό
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο NBA Summer League
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αποδείξεις δείχνουν ότι η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του» αναφέρει ο δικηγόρος της
Ντόναλντ Τραμπ: Παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων – Η θεαματική άφιξή του και ο στρατιωτικός χαιρετισμός
Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την κορυφή στο μίτινγκ της Μασσαλίας
//

Διαβάστε περισσότερα

H μουσική στην αρχαία Ελλάδα και η αρχαία λύρα του τύπου χέλυος του 5ου αι. π.Χ

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η λύρα του τύπου χέλυος από τον 5ο αιώνα π.Χ. μελετήθηκε από τον αρχαιομουσικολόγο Στέλιο Ψαρουδάκη.
  • Η μουσική είχε σημαντική θέση στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, με την εκπαίδευση νέων σε τραγούδι, λύρα και αυλό.
  • Οι επαγγελματίες μουσικοί και η ύπαρξη γυναικών μουσικών περιγράφονται, ενώ αναφέρεται η διεπιστημονική προσέγγιση στη μελέτη αρχαίων οργάνων.

σε ταφή εφήβου, είχε την τύχη να μελετηθεί από τους πλέον ειδικούς, όπως ο αρχαιομουσικολόγος Στέλιος Ψαρουδάκης, αναπληρωτής καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Ποια χαρακτηριστικά ξεχωρίζει ένας αρχαιομουσικολόγος στη λύρα του τύπου της χέλυος του «Τάφου 48» των Ήριων Πυλών; Τι θέση είχε η μουσική στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων; Πόσο πιστή μπορεί να είναι σήμερα η απόδοση της μουσικής ενός αρχαίου οργάνου και ποια η σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στη μελέτη του; Με αφορμή τη σπάνια λύρα του Κεραμεικού, ο Στέλιος Ψαρουδάκης, που τη μελέτησε οργανολογικά, απαντά στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η συγκεκριμένη ταφή, κτέρισμα της οποίας ήταν η εν λόγω χέλυς, χρονολογήθηκε στην περίοδο 470-450 π.Χ. Είναι λοιπόν ένα κλασικό όργανο, της εποχής πριν την ανέγερση του Παρθενώνα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στ. Ψαρουδάκης. Και συνεχίζει ως προς τα χαρακτηριστικά της χέλυος του «Τάφου 48» των Ήριων Πυλών, όπως είναι γνωστή στους ειδικούς ο τύπος αυτός της αρχαίας λύρας: «Η σκαπάνη έφερε στο φως πολλές από τις πλάκες του οστράκου χερσαίας χελώνας που αποτελούσε το αντηχείο του οργάνου, καθώς και τον σιδερένιο χορδοτόνο του, που, παρά την οξείδωσή του, διατηρούσε το αρχικό του κομψό σχήμα στην αναμενόμενη μορφή ενός Π με καμπυλωμένες τις όρθιες κεραίες. Όλες οι σωζόμενες πλάκες φέρουν στην άκρη τους μικρές οπές, είτε για την πρόσδεση του δερμάτινου ηχείου πάνω στο κέλυφος απευθείας είτε για τη στερέωση ξύλινου πλαισίου, πάνω στο οποίο τεντωνόταν ακολούθως το δερμάτινο ηχείο. Η απώλεια των πλευρικών πλακών δεν μας επέτρεψε να εντοπίσουμε τις μεγάλες σχετικά οπές, αριστερά και δεξιά του διαμήκους άξονα του κελύφους, οι οποίες, λειτουργούσαν ως υποδοχείς των κάτω άκρων των ξύλινων πήχεων του οργάνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απουσία των συνηθισμένων σε άλλες χέλυες μικρών οπών σε διάφορα σημεία του θόλου του οστράκου, πλην μίας, στο κέντρο περίπου του διαμήκους άξονα, η οποία πιθανότατα σχετίζεται με τη στερέωση του συστήματος πήχεις-ζυγός στο αντηχείο».

Μουσική στην αρχαία Ελλάδα

Τι θέση, όμως, είχε η μουσική στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην αρχαιότητα. «Η μουσική ήταν παρούσα σε όλες σχεδόν τις περιστάσεις του βίου των αρχαίων Ελλήνων. Τα αγόρια των πολιτών διδάσκονταν γύρω στα δέκα χρόνια τους τραγούδι, λύρα και αυλό σε ιδιωτικό διδασκαλείο (κιθαριστής / δάσκαλος μουσικής). Πολλές οι σχετικές αναφορές στην αρχαία γραμματεία και πλούσια η εικονογραφική τεκμηρίωση σχολικών μαθημάτων μουσικής. Τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας μάθαιναν να τραγουδούν και να παίζουν όργανα (λύρα, αυλό, άρπα) στα πλαίσια των οίκων τους, δεξιότητες που διατηρούσαν και στην ενήλικη ζωή τους, όπως μαρτυρούν οι πολλές σχετικές παραστάσεις οικιακής μουσικής πράξης. Αργότερα, στη στρατιωτική τους θητεία, τα αγόρια εν χορώ μάθαιναν τα τραγουδούν εμβατήρια και παιάνες, ενώ τα έφηβα κορίτσια μετείχαν σε χορωδιακές-χορευτικές περιστάσεις στα πλαίσια θρησκευτικών εορταστικών εκδηλώσεων (παρθένεια). Λίγο-πολύ, λοιπόν, όλοι οι πολίτες αποκτούσαν ένα κάποιο ερασιτεχνικό επίπεδο στο τραγούδι, τον χορό, τη λύρα και τον αυλό», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στ. Ψαρουδάκης.

Και οι επαγγελματίες μουσικοί; Υπήρχαν γυναίκες που έπαιζαν μουσική έναντι αμοιβής; “Επαγγελματίες μουσικοί γίνονταν, κατά κανόνα, μόνον άνδρες, κιθαριστές και αυλητές, μέχρι και την Κλασική εποχή· επαγγελματίες γυναίκες μουσικοί θα εμφανιστούν με την πρόοδο του χρόνου, στα Ελληνιστικά χρόνια. Βέβαια, από την Αρχαϊκή εποχή υπήρχαν γυναίκες μουσικοί (αυλητρίδες, ψάλτριαι) που παρείχαν τις έμμισθες υπηρεσίες τους στα συμπόσια των ανδρών, αλλά αυτές ήσαν χαμηλού κοινωνικού επιπέδου, συνήθως δούλες ή ξένες”, αναφέρει ο μελετητής.

Και συμπληρώνει: «Επαγγελματίες μουσικοί, κιθαριστές και αυλητές, συνόδευαν τις θρησκευτικές πομπές (βλ. ζωφόρο Παρθενώνα), αυλητής συνόδευε τα τραγούδια των υποκριτών και του χορού στο θέατρο, αυλητής συνόδευε τους πενηνταμελείς χορούς αγοριών και ανδρών στους αγώνες διθυράμβου, αυλητής εμψύχωνε το στράτευμα στη μάχη και τους κωπηλάτες στις πολεμικές τριήρεις (τριηραύλης), αυλητής συνόδευε τους επινίκους των αθλητών μετά τη νίκη τους στους πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες (π.χ. Πινδάρου επίνικοι) αλλά και κατά τις προπονήσεις τους, αυλητής προέπεμπε το φέρετρο του νεκρού στην τελευταία του κατοικία. Επαγγελματίες κιθαριστές και αυλητές ανέβαιναν στο βήμα στα πλαίσια μουσικών αγώνων στο μουσικό είδος του νόμου για το έπαθλο της νίκης, στεφανωμένοι και ντυμένοι με πολυποίκιλτους ποδήρεις χιτώνες. Λύρα συνόδευε τους γαμήλιους υμεναίους των κοριτσιών, φίλων της νύφης, αλλά και τα δημοφιλή άσματα (μελική ποίηση) ανδρών και γυναικών συνθετών (πχ Τέρπανδρος, Σαπφώ, Αλκαίος, Ανακρέων, Ίβυκος, Κόριννα, Σιμωνίδης, Βακχυλίδης, Τελέσιλλα). Η λύρα προσέφερε τέρψη και στους μοναχικούς, κατ’ ιδίαν, εκτελεστές της, όπως γίνεται σαφές από τη γραμματεία. Στα χρόνια των Μυκηναίων, λύρα (φόρμιγξ) συνόδευε τα έπη των αοιδών στα συμπόσια των αρχόντων».

Άλλα μουσικά όργανα, όπως τύμπανα, κύμβαλα και κρόταλα, προσέδιδαν το στοιχείο της έκστασης σε τελετές, όπως οι διονυσιακές, ενώ νέα όργανα άρχισαν να εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. «Οι λάτρεις του Διονύσου, γυναίκες κατά κανόνα, έκρουαν σε έκσταση τύμπανα και κύμβαλα, συνοδεύοντας τον αυλό στις αρμόζουσες τελετές προς τιμήν του θεού, ενώ, πάλι σε διονυσιακού χαρακτήρα εκδηλώσεις, χορεύτριες ορχούντο με κρόταλα στα χέρια. Η αγροτική σύριγξ ψυχαγωγούσε τους ποιμένες στα όρη. Στα Ελληνιστικά χρόνια θα εμφανιστούν και νέα όργανα, όπως ο πλαγίαυλος (πλάγιο φλάουτο), η πανδουρίς (λαουτοειδές) και η ύδραυλις (υδραυλικό/πνευματικό κλειδοκύμβαλο). Με τη νεοφερμένη λατρεία της Αιγυπτίας θεάς Ίσιδος στα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας, θα εισαχθεί το σείστρον στον ελλαδικό χώρο. Για όλες αυτές τις μουσικές δραστηριότητες υπάρχει πλούσια εικονογραφία, ενώ ένας ακέραιος εν πολλοίς πρωτότυπος πλαγίαυλος και μέρη υδραύλεων έχουν βρεθεί», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχαιομουσικολόγος.

Αρχαίες μελωδίες

Πόσο κοντά στην πραγματικότητα μπορεί να βρίσκεται σήμερα η απόδοση της μουσικής της αρχαιότητας; «Από την ελληνική αρχαιότητα διαθέτουμε περί τις 70 παρτιτούρες σε πάπυρο, πέτρα ή μεσαιωνικά χειρόγραφα, πολύ λίγες ακέραιες, μερικές σχετικά εκτεταμένες, οι υπόλοιπες σε μορφή σπαράγματος. Όλες είναι όψιμες, δηλαδή από το τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα και μετά, μέχρι το τέλος της αρχαιότητας, τον 3ο/4ο αιώνα μ.Χ. Τις καλλίτερα σωζόμενες μελωδίες μπορούμε να τραγουδήσουμε με σχετική μόνον προσέγγιση στον τομέα του κουρδίσματος των κλιμάκων τους, καθώς δεν καθορίζεται από τη σημειογραφία σε ποια παραλλαγή (χρόα) του κουρδίσματος θα πρέπει να εκτελεστούν, ποια παραλλαγή δηλαδή είχε υπ’ όψιν του ο συνθέτης όταν έγραφε τη μελωδία», απαντά στην ερώτησή μας ο Στ. Ψαρουδάκης. Και επεξηγεί περαιτέρω:

«Δύο από τα αρχαία ελληνικά κουρδίσματα (μελωδικά γένη), το χρωματικόν και το εναρμόνιον, εξέλιπαν ήδη από τα τέλη της προχριστιανικής περιόδου· επιβίωσε μόνον το διατονικόν. Στη ρυθμική απόδοση, όταν έχουν με ασφάλεια καθοριστεί οι ρυθμοί (π.χ. “Δελφικοί ύμνοι” του 128/7 π.Χ., συνθέσεις Μεσομήδους 2ος αι. μ.Χ, “Επιτάφιον” Σεικίλου 2ος αι. μ.Χ.) είμαστε απολύτως σίγουροι, καθόσον οι αρχαίοι ρυθμοί είναι ίδιοι με τους νεοελληνικούς. Στις περιπτώσεις που οι ρυθμοί των μελωδιών είναι αμφίβολοι, η ρυθμική τους απόδοση είναι αβέβαιη. Στα ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα προσεγγίζουμε αρκετά ικανοποιητικά τον αρχαίο ήχο, καθόσον έχουν ανασκαφεί πρωτότυπα όργανα (λύρες, αυλοί) που δίδουν ακριβείς κατασκευαστικές πληροφορίες. Αγνοούμε τις ρυθμικές αγωγές και τις δυναμικές των μελωδιών, την τοποθέτηση και ποιότητα της φωνής, καθώς και τον τρόπο της ετεροφωνικής συνοδείας των οργάνων, για την ύπαρξη της οποίας έχουμε πλέον αποδείξεις. Και βέβαια, είναι δύσκολο έως αδύνατον να ακούσουμε την αναβιωμένη μουσική με τα αυτιά των ανθρώπων για τους οποίους προοριζόταν, καθώς εμείς δεν έχουμε τις προσλαμβάνουσες του αρχαίου ακροατηρίου».

Όσο για τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στη συντήρηση και στις οργανολογικές μελέτες αρχαίων οργάνων, ο κ. Ψαρουδάκης σημειώνει πως «τα τελευταία χρόνια προωθείται η φιλοσοφία της συλλογικής μελέτης και δημοσίευσης των μουσικών ευρημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, αρχαιολόγος, συντηρητής και οργανολόγος συμπράττουν σε όλα τα στάδια της μελέτης, από την έναρξη των εργασιών της συντήρησης έως την τελική δημοσίευση. Τέτοια, πρόσφατα, παραδείγματα είναι: η συνεργασία μας στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλεως των Αθηνών, τόσο στον πλαγίαυλο της Κοίλης (Όλγα Βογιατζόγλου – Βασιλική Μυλωνά – Στέλιος Ψαρουδάκης), όσο και στη λύρα και τον αυλό του “Τάφου 48” των Ήριων Πυλών (Αντωνία Κοκκολιού – Βασιλική Μυλωνά – Στέλιος Ψαρουδάκης), αλλά και εκείνη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων για τα όργανα (αυλός, χέλυς, τρίγωνον) του επονομαζόμενου “Τάφου του ποιητή” στη Δάφνη Αττικής (Άγγελος Λιάγκουρας / Ευτυχία Λυγκούρη – Τατιάνα Παναγοπούλου – Στέλιος Ψαρουδάκης / Χρήστος Τερζής). Με τη στενή συνεργασία των τριών ειδικοτήτων, δίδεται συνολική εικόνα των ευρημάτων και των χώρων στους οποίους βρέθηκαν».

«Καθόσον αρχαιολόγος και συντηρητής δεν είναι συνήθως σε θέση να γνωρίζουν τα δομικά χαρακτηριστικά ενός αρχαίου μουσικού οργάνου, η παρουσία του οργανολόγου είναι απαραίτητη, προκειμένου να αξιολογηθούν με ασφάλεια τα δεδομένα του, να μειωθεί στο ελάχιστο η απώλεια πληροφορίας και να ολοκληρωθεί η ανάταξη του υλικού. Επιπλέον, η παράλληλη πορεία της συντήρησης με την οργανολογική μελέτη των διασωθέντων τμημάτων δύναται να τροφοδοτήσει έγκαιρα με σημαντικές πληροφορίες τον προσανατολισμό του συντηρητή στην διερεύνηση στοιχείων τεχνολογίας κατασκευής αλλά και να προσφέρει πληροφορία στο πεδίο της οργανολογικής μελέτης. Συχνά, συμπράττει και φυσικός ανθρωπολόγος, όταν πρόκειται για ταφή (περίπτωση “Τάφου 48” των Ήριων Πυλών), για τον καθορισμό του φύλου, την ηλικία και ενδεχόμενη νόσο», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ελένη Μάρκου – Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay


Διαβάστε επίσης:

“Σπάνιος σφαιρικός κεραυνός απαθανατίζεται εν μέσω καταιγίδας στον Καναδά, vid”

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο...

Η βάρκα και το κουπί: Σπάνια βραχογραφία υπονοεί την προέλευση των Αιγυπτίων βασιλιάδων

Το εύρημα, που ανακαλύφθηκε κοντά στο Ασουάν, ρίχνει φως...

Ανακαλύφθηκε εκκλησία του 5ου αιώνα στην αρχαία πόλη του Ολύμπου – Το χαραγμένο μήνυμα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμα περίτεχνα ψηφιδωτά ανάμεσα σε ερείπια του...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΕΛΛΑΔΑ πριν 9 λεπτά

Εορτολόγιο: Σήμερα 14 Ιουλίου τιμούμε τον Άγιο Νικόδημο και τον Άγιο Ακύλα – Ποιοι έχουν γιορτή

Σήμερα, 14 Ιουλίου 2025, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και τον Άγιο Ακύλα. Ο Άγιος Νικόδημος,…

ΥΓΕΙΑ πριν 9 λεπτά

Άνοια: Το κορυφαίο βότανο που μειώνει τον κίνδυνο και βελτιώνει τη μνήμη, σύμφωνα με έρευνα

Η άνοια αποτελεί μια σοβαρή παγκόσμια πρόκληση, αλλά νέα έρευνα αναδεικνύει το δενδρολίβανο ως ένα ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη της…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Καιρός σήμερα: Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο – Η θερμοκρασία θα «αγγίξει» τους 38 βαθμούς

Σήμερα αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου σε…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Ντόναλντ Τραμπ: Ζητά την παραίτηση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του για παραίτηση του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ,…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία 17-19 Σεπτεμβρίου – Υποδοχή από τον Κάρολο στο Μπάκιγχαμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Λωρίδα της Γάζας: Ο Ντόναλντ Τραμπ αισιοδοξεί για συμφωνία ανακωχής μέσα σε μια εβδομάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια συμφωνία ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να επιτευχθεί…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Ντόναλντ Τραμπ: Δεσμεύεται για επιπλέον συστήματα Patriot και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Εμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της στο διπλάσιο έως το 2027

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επιτάχυνση της αύξησης του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Γαλλίας, με στόχο να φτάσει τα…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Τζόρτζια Μελόνι: Ένας «εσωτερικός εμπορικός πόλεμος στη Δύση θα μας καθιστούσε πιο ευάλωτους»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προειδοποίησε ότι ένας εσωτερικός εμπορικός πόλεμος στη Δύση θα μπορούσε να μας καταστήσει πιο ευάλωτους…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Συρία: Πάνω από 37 νεκροί σε μάχες Βεδουίνων-Δρούζων

Στην πόλη Σουάιντα της Συρίας, οι συγκρούσεις μεταξύ φυλών Βεδουίνων και τοπικών μαχητών Δρούζων οδήγησαν σε τουλάχιστον 37 νεκρούς, σύμφωνα…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Σύγκρουση στην Ουκρανία: Ο γερουσιαστής Γκρέιαμ ανακοινώνει ριζική μεταστροφή της πολιτικής Τραμπ προς τη Ρωσία

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προτείνει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να χάνει την υπομονή…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 4 ώρες

Δομινικανή Δημοκρατία: Τουλάχιστον 6 μετανάστες χάθηκαν σε ναυάγιο, σύμφωνα με τον πρόσφατο επίσημο απολογισμό

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, τουλάχιστον έξι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο πλεούμενου που…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 5 ώρες

Λωρίδα της Γάζας: 43 θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή

Την Κυριακή, ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν τον θάνατο 43 Παλαιστινίων, με τις περισσότερες απώλειες να σημειώνονται κοντά…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 5 ώρες

Απειλείται το one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα;

Η νέα προδιαγραφή GB 21670-2025 της Κίνας, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2027, επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία one-pedal…

SPORTS πριν 6 ώρες

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν 3-0: Οι Λονδρέζοι με εντυπωσιακή εμφάνιση σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Η Τσέλσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με εντυπωσιακή νίκη 3-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν, στον τελικό που διεξήχθη…

0:00 / 0:00

“Σπάνιος σφαιρικός κεραυνός απαθανατίζεται εν μέσω καταιγίδας στον Καναδά, vid”

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια καταιγίδας, όταν ένας κεραυνός δημιούργησε μια λαμπερή μπλε σφαίρα που αιωρούνταν κοντά...

Η βάρκα και το κουπί: Σπάνια βραχογραφία υπονοεί την προέλευση των Αιγυπτίων βασιλιάδων

Το εύρημα, που ανακαλύφθηκε κοντά στο Ασουάν, ρίχνει φως στον σχηματισμό του αιγυπτιακού κράτους και στο πώς οι πρώιμες ελίτ χρησιμοποίησαν την τέχνη για...

Ανακαλύφθηκε εκκλησία του 5ου αιώνα στην αρχαία πόλη του Ολύμπου – Το χαραγμένο μήνυμα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμα περίτεχνα ψηφιδωτά ανάμεσα σε ερείπια του 5ου αιώνα σε μια ιστορική αρχαία πόλη.Ένα ψηφιδωτό που κοσμεί την είσοδο μιας εκκλησίας του...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να αναζητήσουν περιπέτεια και σάλπαραν με μια μικρή βάρκα, χωρίς επαρκείς προμήθειες. Μετά από 8 ημέρες...

Κινεζικός στρατός: Τα ρομπότ-μαχητές ενδέχεται να προκαλέσουν «τυφλές δολοφονίες»

Το άρθρο αναφέρεται στις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στη στρατιωτική τεχνολογία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ηθική και νομική ρύθμιση. Η...

Απίστευτος λόγος που η Κίνα αξιοποιεί τον μεγαλύτερο φουσκωτό θόλο παγκοσμίως! vid

Στην πόλη Τζινάν της Κίνας, οι αρχές εγκατέστησαν τον μεγαλύτερο φουσκωτό θόλο στον κόσμο, καλύπτοντας 20.000 τετραγωνικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της σκόνης και...

Ξέρατε πότε καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα; Δείτε ποιος ήταν ο τελευταίος...

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής.Η θανατική ποινή στη σύγχρονη Ελλάδα εκτελείτο δια τουφεκισμού ή στη λαιμητόμο...

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έβαζαν νερό στο κρασί τους;

Όπως είναι γνωστό, το κατ’ εξοχήν ποτό των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο «θείος οίνος». Άνδρες, γυναίκες και παιδιά γεύονταν το ένθεο αυτό ποτό και...

“Η τοποθεσία της αρχαίας Αθήνας που μεταμόρφωσε την παγκόσμια ιστορία”

Η αρχαία αγορά της Αθήνας αποτέλεσε το κέντρο της δημόσιας ζωής και τη γενέτειρα της δημοκρατίας, επηρεάζοντας βαθιά την παγκόσμια ιστορία. Σε αυτήν τη ζωηρή...

Γιγάντιες προϊστορικές «πυραμίδες» στην Πολωνία αποκαλύπτουν αρχαία τεχνολογία

Στη δυτική Πολωνία, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μεγαλιθικούς τάφους, γνωστούς ως «πολωνικές πυραμίδες», που χρονολογούνται πάνω από 5.500 χρόνια. Αυτές οι μνημειώδεις κατασκευές, που αποκαλύπτουν προηγμένες...

Roanoke: Το σπουδαίο αμερικανικό αίνιγμα του 1587 με τους χαμένους αποίκους

Η υπόθεση της χαμένης αποικίας του Ρόανοουκ, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αμερικανικής ιστορίας, φαίνεται να βρίσκεται κοντά στη λύση της. Το 1587, περίπου...

Νίκολα Τέσλα: Πέντε καινοτομίες του που προηγήθηκαν της εποχής τους

Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους πιο καινοτόμους επιστήμονες της εποχής του, ανέπτυξε πέντε σημαντικές εφευρέσεις που προηγήθηκαν του χρόνου τους και επηρέασαν καθοριστικά...

Σαν σήμερα: Η πιο σημαντική αρματομαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κουρσκ το...

Η μάχη του Κουρσκ, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1943, αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη αρματομαχία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την επική σύγκρουση...

Ερευνητές αποκάλυψαν κρυμμένο «κόσμο» 80 εκατ. ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Durham ανακάλυψαν έναν «χαμένο κόσμο» 80 εκατομμυρίων ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, φέρνοντας στο φως ένα αρχαίο...

NASA: Ποιο ήταν το «μυστικό» όταν ο άνθρωπος πάτησε πρώτη φορά στο φεγγάρι;

Το άρθρο αναφέρεται στο πρωτόκολλο καραντίνας που εφάρμοσε η NASA κατά την πρώτη αποστολή του Apollo 11 στη Σελήνη το 1969, για την αποφυγή...

Ξέρατε ότι; – Αυτός είναι ο ασυνήθιστος λόγος για τον οποίο εφευρέθηκε αρχικά το αλυσοπρίονο

Αρχικά εφευρεθέν για ιατρικούς σκοπούς, το αλυσοπρίονο σχεδιάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους Σκωτσέζους γιατρούς John Aitken και James Jeffray για να...

Η προέλευση της φράσης «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» το 1920

Η φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» πρωτοεμφανίστηκε ως προεκλογικό σύνθημα το 1920 από την αντί-βενιζελική παράταξη, «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», με στόχο την επάνοδο του...

Το αινιγματικό μυστήριο του Ourang Medan – Το πλήρωμα ανακαλύφθηκε «παγωμένο»

Η ιστορία του SS Ourang Medan παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο, με το πλήρωμά του να βρίσκεται νεκρό χωρίς εμφανή τραύματα, σε μια κατάσταση φαινομενικά...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άντζελα Δημητρίου: Ποζάρει με μαγιό στα 70 και λέει… «Μην ακούσω τίποτα»

Στα 70 της χρόνια και χωρίς ίχνος makeup, η...

Ερευνητές αποκάλυψαν κρυμμένο «κόσμο» 80 εκατ. ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Durham ανακάλυψαν έναν «χαμένο...

Ιωάννα Μαλέσκου: Η συγκινητική φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Η Ιωάννα Μαλέσκου, γνωστή παρουσιάστρια, πρόσφατα μοιράστηκε μια σπάνια...

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Αγκαλιά με το μωράκι της στο δωμάτιο του μαιευτηρίου (Φωτογραφία)

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Γρηγόρης Μόργκαν ολοκλήρωσαν την...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Σήμερα 14 Ιουλίου τιμούμε τον Άγιο Νικόδημο και τον Άγιο Ακύλα – Ποιοι έχουν γιορτή

Σήμερα, 14 Ιουλίου 2025, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον...

Άνοια: Το κορυφαίο βότανο που μειώνει τον κίνδυνο και βελτιώνει τη μνήμη, σύμφωνα με έρευνα

Η άνοια αποτελεί μια σοβαρή παγκόσμια πρόκληση, αλλά νέα...

Καιρός σήμερα: Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο – Η θερμοκρασία θα «αγγίξει» τους 38 βαθμούς

Σήμερα αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με...

Ντόναλντ Τραμπ: Ζητά την παραίτηση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του...

Επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία 17-19 Σεπτεμβρίου – Υποδοχή από τον Κάρολο στο Μπάκιγχαμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη...

Λωρίδα της Γάζας: Ο Ντόναλντ Τραμπ αισιοδοξεί για συμφωνία ανακωχής μέσα σε μια εβδομάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του...

Ντόναλντ Τραμπ: Δεσμεύεται για επιπλέον συστήματα Patriot και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι...

Εμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της στο διπλάσιο έως το 2027

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επιτάχυνση της...

Τζόρτζια Μελόνι: Ένας «εσωτερικός εμπορικός πόλεμος στη Δύση θα μας καθιστούσε πιο ευάλωτους»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προειδοποίησε ότι ένας εσωτερικός...

Συρία: Πάνω από 37 νεκροί σε μάχες Βεδουίνων-Δρούζων

Στην πόλη Σουάιντα της Συρίας, οι συγκρούσεις μεταξύ φυλών...

Σύγκρουση στην Ουκρανία: Ο γερουσιαστής Γκρέιαμ ανακοινώνει ριζική μεταστροφή της πολιτικής Τραμπ προς τη Ρωσία

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προτείνει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων...

Δομινικανή Δημοκρατία: Τουλάχιστον 6 μετανάστες χάθηκαν σε ναυάγιο, σύμφωνα με τον πρόσφατο επίσημο απολογισμό

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, τουλάχιστον έξι μετανάστες, μεταξύ των οποίων...

Λωρίδα της Γάζας: 43 θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή

Την Κυριακή, ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν...

Απειλείται το one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα;

Η νέα προδιαγραφή GB 21670-2025 της Κίνας, που θα...

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν 3-0: Οι Λονδρέζοι με εντυπωσιακή εμφάνιση σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Η Τσέλσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με εντυπωσιακή...

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κεντάκι μετά από πυροβολισμούς σε ναό

Συναγερμός σήμανε στο Κεντάκι των ΗΠΑ μετά από πυροβολισμούς...

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο NBA Summer League

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, και ο Sports...

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αποδείξεις δείχνουν ότι η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του» αναφέρει ο δικηγόρος...

Η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τις δολοφονίες μικρών...

Ντόναλντ Τραμπ: Παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων – Η θεαματική άφιξή του και ο στρατιωτικός...

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την κορυφή στο μίτινγκ της Μασσαλίας

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την πρώτη θέση στο μίτινγκ...

Τατιάνα Στεφανίδου: Φωτογραφίζεται με μπικίνι στον Δοκό με φόντο το ηλιοβασίλεμα

Η Τατιάνα Στεφανίδου, γνωστή για το κομψό της στιλ...

ΑΕΚ: Εκτός επιλογών Νίκολιτς οι Μήτογλου, Σιμάνσκι, Φερνάντες και Τσιλούλης

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις προπονήσεις μετά από διήμερο ρεπό,...

Ουκρανία: Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πραγματικός – Τι θα συμβεί αν «πέσει» το Κίεβο, με αγωνία για...

Το άρθρο αναλύει την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, όπου...

Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι τώρα η σταρ του ελληνικού σινεμά μετά το ατύχημά της

Η Ρίκα Διαλυνά, η γνωστή σταρ του ελληνικού κινηματογράφου,...

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων

Η Παρί Σεν Ζερμέν και η Τσέλσι αναμετρώνται στον...

Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει το Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το «παρών» στον μεγάλο τελικό...

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων

Στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, η Παρί Σεν...

Τζόκερ κλήρωση 2934: Οι σημερινοί τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση Τζόκερ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 13 Ιουλίου...

ΗΠΑ: Ένοπλη επίθεση σε εκκλησία στο Κεντάκι – Αναφορές για τραυματίες, νεκρός ο δράστης

Στο Κεντάκι των ΗΠΑ σημειώθηκαν δύο περιστατικά με πυροβολισμούς...

Ύπνος: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα, σύμφωνα με την επιστήμη

Το άρθρο εξετάζει τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης των...

Κρήτη: Μετέφεραν στρώμα στην οροφή αυτοκινήτου κρατώντας το με τα χέρια

Σοκ προκάλεσε ένα περιστατικό στην Κρήτη, όπου ένας οδηγός...

Γερμανία: «Καμία κρίση» δηλώνει ο Μερτς για την αποτυχία εκλογής δικαστών στη Bundestag – «Διαφωνώ με τις...

Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, υποβάθμισε την αποτυχία της...

Κολωνός: Δύο πιθανές εκδοχές για τους πυροβολισμούς στον 48χρονο – Αναζητούν τον δράστη σε τούρκικα στέκια

Στον Κολωνό, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τους πυροβολισμούς εναντίον...

Τραμπ: «Θέλω να με θυμούνται ως έναν καλό άνθρωπο όταν φύγω»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη νύφη του, Λάρα Τραμπ,...