Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή συνταγή για κόκορα κρασάτο κοκκινιστό με μακαρόνια, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που προέρχεται από την Πάρο.
Περιγράφει λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία μαγειρέματος, δίνοντας έμφαση στα μυστικά για να πετύχετε έναν ζουμερό και νόστιμο κόκορα.
Η συνταγή περιλαμβάνει το σωστό ρόδισμα του κρέατος, τη χρήση αρωματικών μπαχαρικών και τη σιγοβράση για να δέσει η σάλτσα.
Επιπλέον, παρέχονται συμβουλές για την προετοιμασία του κρέατος και τη χρήση του ζωμού για τα μακαρόνια, εξασφαλίζοντας ένα γευστικό αποτέλεσμα.
Πιο αναλυτικά
Κόκορας κρασάτος κοκκινιστός με μακαρόνια, παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο και από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της για να τον πετύχετε και να βγει ζουμερός και νόστιμος.
Η συνταγή για τον κόκορα κρασάτο
Υλικά
- 1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκ. σκόρδο
- 1 πρέζα κανέλα τριμμένη
- 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. κόκκινο λιαστό κρασί Πάρου
- 2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
- 2 πακέτα χοντρά μακαρόνια
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή τριμμένη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κόκορα.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
- Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄.
- Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
- Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο-λίγο.
- Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο).
- Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.
- Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
- Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
- Bάζουμε τα μακαρόνια σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα.
- Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Τον αφήνουμε για τουλάχιστον 30-45΄, στον πάγκο της κουζίνας για να έχει θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα.
- Καλό ρόδισμα στα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Πριν ροδίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
- Αν αποψύξουμε κατεψυγμένο κόκορα και τον μαγειρέψουμε απαγορεύεται να το ξανακαταψύξουμε.
- Αν ο κόκορας είναι χωριάτικος και φοβάστε ότι έχει σκληρό κρέας, τον βράζουμε για 30′- 40 να μισομαλακώσει και κρατάμε το ζωμό για να βράσουμε τα μακαρόνια.
argiro.gr






