Η παρασκευή του παραδοσιακού σαμιώτικου τουρλού αξιοποιεί μια ποικιλία από λαχανικά, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, συνδυάζοντας τα με πατάτες και αρωματικά υλικά. Το πιάτο εμπλουτίζεται με ελαιόλαδο Σάμου, που προσδίδει μοναδική γεύση και άρωμα, καθώς και φυσικά συστατικά όπως ντομάτες, σκόρδο και μαϊντανό.
Η συνταγή περιλαμβάνει και μπαχαρικά όπως μάραθο και δάφνη, ενώ το ξίδι και το μέλι προσθέτουν μια ενδιαφέρουσα γλυκόξινη διάσταση. Σερβίρεται με φρέσκο μαϊντανό και ελαιόλαδο, καθιστώντας το ένα ιδανικό πιάτο για κάθε γεύμα και μια γευστική αναβίωση της σαμιακής κουζίνας.