Ο Πάνος Καμμένος, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε στην εκπομπή "Αυτοψία" για τη δραματική αλλαγή στην εμφάνισή του, χάνοντας 62 κιλά μέσω επέμβασης γαστρικού μανικιού.
Από 147 κιλά έφτασε στα 85, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με γυμναστική και μεσογειακή διατροφή. Η επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε λαπαροσκοπικά, θεωρείται ασφαλής με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών.
Ο Καμμένος τόνισε τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας για τη διατήρηση του νέου βάρους, ενώ αναφέρθηκε και στο κόστος και τις διαδικασίες της επέμβασης.
Πιο αναλυτικά
Ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Αυτοψία με τον Αντώνη Σρόιτερ στον ALPHA, το βράδυ της Πέμπτης 9/10. Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή του, αυτή της εμφάνισής του.
Μέσω επέμβασης κατάφερε να φτάσει από 147 κιλά τα 85. Ωστόσο, όπως δηλώνει πλέον κάνει μια πιο υγιεινή διατροφή, έχοντας ξεκινήσει και διατροφή.
Οι αποκαλύψεις του Πάνου Καμμένου για τα κιλά του
«Έχω αλλάξει εντελώς τη ζωή μου, κάνω γυμναστική, ταξιδεύω πολύ στο εξωτερικό, μένω αρκετό καιρό στις ΗΠΑ. Έκανα χειρουργείο γιατί έφτασα σε ένα σημείο να μην μπορώ να αναπνεύσω. Ήμουν 147 κιλά. Τώρα είμαι 85 κιλά. Γυμνάζομαι αρκετά. Ουσιαστικά μου έκοψε το στομάχι, αλλά δεν ήταν μόνο η επέμβαση. Κάνω μια πιο φυσική ζωή, έκοψα το κρέας, τα ποτά και τα γλυκά. Κάνω γυμναστική κάθε μέρα, τρέχω, κάνω κολύμπι. Μια νέα ζωή. Δεν είμαι αρνητής κρέατος, αν υπάρχει στο σπίτι θα φάω αλλά δεν θα παραγγείλω μια μπριζόλα να φάω. Θεωρώ ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ο λόγος μακροβιότητας που υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Τρώω μικρές ποσότητες. Πρωινό τρέξιμο και γυμναστική. Κάνω πιλάτες, γυμναστική με βάρη», αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος.
«Όταν με ρωτάνε για συμβουλές… δίνω την κάρτα του γιατρού μου. Αν κάποιος μπορεί να χάσει και έχει λίγα κιλά και μπορεί να κάνει υγιεινή διατροφή, αυτό είναι το καλύτερο. Αν έχει φτάσει σε ένα σημείο που είναι θέμα ασθένειας, η λύση είναι το χειρουργείο. Δεν πιστεύω στα φάρμακα και τα ενέσιμα. Πολύ βασικό είναι η πίεση. Άλλαξα εμφάνιση όταν μου έφυγε το άγχος», συμπληρώνει.
Το κόστος και οι κίνδυνοι για το Γαστρικό μανίκι
Η εν λόγω επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και η νοσηλεία είναι δύο ημερών, όσο είχε μείνει και ο κ. Καμμένος στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Θεωρείται μια επέμβαση πολύ χαμηλής θνητότητας, της τάξεως του 0,02%, και με κίνδυνο επιπλοκών της τάξεως του 3%. Ο ίδιος δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο πρόβλημα και όλα εξελίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.
Η λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή, είναι γνωστή και ως «γαστρικό μανίκι», (Sleeve Gastrectomy στην αγγλική ιατρική ορολογία). Οι χειρουργοί αφαίρεσαν μεγάλο τμήμα του στομάχου του Πάνου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μακρύς σωλήνας σε συνέχεια του οισοφάγου που οδηγεί την τροφή προς το έντερο.
- Δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε άτομα που τρώνε γλυκά διότι οι τροφές αυτές έχουν μαλακή σύσταση και πολλές θερμίδες. Περνούν εύκολα και γρήγορα από το στόμιο, ο θύλακος αδειάζει και επανέρχεται το αίσθημα της πείνας, το οποίο μειώνει την επιτυχία της επέμβασης σε βάθος χρόνου.
- Στηρίζεται στο μικρό αριθμό γευμάτων. Τα πολλά μικρά γεύματα και τσιμπολογήματα βάζουν θερμίδες
- Μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (απαιτείται ταυτόχρονη διόρθωση διαφραγματοκήλης αν συνυπάρχει) ή να προκαλέσει την εμφάνιση «de novo» γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ένα ποσοστό ασθενών
- Υπάρχει μικρή επανάκτηση βάρους σε μικρό ποσοστό ασθενών λόγω του ότι το γαστρικό «μανίκι» μπορεί να «ξεχειλώσει»
Κόστος
Το κόστος για το γαστρικό μανίκι είναι σχετικά προσιτό, αν αναλογιστεί κανείς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ασθενείς με χρόνια παχυσαρκία, μπορούν να απαλλαχθούν οριστικά από τα περιττά κιλά, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης.
Διατροφή
Τις πρώτες δύο εβδομάδες, ο ασθενής πρέπει να καταναλώνει υγρές τροφές, ώστε να μην επιβαρύνει το νέο, μικρότερο στομάχι. Από την 3η μέχρι την 6η εβδομάδα, μπορεί να ξεκινήσει την κατανάλωση μαλακών τροφών όπως ο πουρές ή τα λιωμένα λαχανικά. Μετά το πέρας της 6ης εβδομάδας, ο ασθενής μπορεί πλέον να επιστρέψει στην κατανάλωση 3-5 μικρών γευμάτων στέρεας τροφής ημερησίως.
Με την πάροδο των μηνών, επέρχεται η σταδιακή αύξηση στην προσλαμβανόμενη τροφή. Ωστόσο, ο ασθενής αλλάζει πια τις διατροφικές του συνήθειες, με βασική προϋπόθεση την κατανάλωση τροφών με μέτρο και ισορροπία. Συχνά και μικρά γεύματα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό γλυκών και αλκοόλ και την υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας, μειώνουν τον κίνδυνο επανάκτησης βάρους.
Με πληροφορίες από esurgery.gr