Το μπρόκολο ράμπε, ένα πράσινο λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αναδεικνύεται ως ισχυρός σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Περιέχει βιταμίνη Α και γλυκοσινολάτες, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και την πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση του μπρόκολου ράμπε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο, προσφέροντας φυσική βοήθεια στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Πιο αναλυτικά
Η διατροφή αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της υγείας και οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Πρόσφατες μελέτες στρέφουν την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο πράσινο λαχανικό, το οποίο φαίνεται να προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου και του διαβήτη.
Το Νο1 πράσινο λαχανικό που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και διαβήτη
Ένα πράσινο λαχανικό, το μπρόκολο ράμπε (broccoli rabe/raab), αναδεικνύεται ως ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου και του διαβήτη. Αυτό το ευέλικτο συστατικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή σας διατροφή, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Το μπρόκολο ράμπε είναι ένα σταυρανθές λαχανικό που μοιάζει με το μπρόκολο, αλλά στην πραγματικότητα συγγενεύει περισσότερο με τα γογγύλια και το κουνουπίδι. Έχει μια χαρακτηριστική πικρή γεύση, παρόμοια με τα μουσταρδόφυλλα, η οποία είναι στην πραγματικότητα πολύ ευεργετική. Οι πικρές τροφές είναι γνωστές για:
- την ενίσχυση της πέψης,
- τη βελτίωση της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών,
- την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και
- την καταστολή της επιθυμίας για ζάχαρη.
Μπρόκολο ράμπε: Πώς η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας: «Μια μερίδα (1 κούπα) μπρόκολου ράμπε παρέχει 131 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση προβλημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου».
Μια μελέτη του 2022 που επισημάνθηκε στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity έχει ρίξει φως στις δυνατότητες της βιταμίνης Α ως όπλο κατά του καρκίνου. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, της πιο διαδεδομένης μορφής παγκοσμίως, και του καρκίνου των ωοθηκών.
Το μπρόκολο ράμπε είναι πλούσιο σε γλυκοσινολάτες, γνωστές για την πικρή τους γεύση. Όταν καταναλώνονται, αυτές οι ουσίες μπορούν να μετατραπούν σε μικρότερες ενώσεις, όπως θειοκυανικά, ισοθειοκυανικά, ινδόλες και νιτρίλια.
Ο ιστότοπος Web MD σημειώνει ότι αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. «Οι ινδόλες και τα ισοθειοκυανικά, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. «Ορισμένες μελέτες στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και άλλα μέρη της Ευρώπης έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες μπρόκολου ράμπε αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μια άλλη μελέτη στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη μπρόκολου ράμπε είχαν χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες μπρόκολου ράμπε κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα».
Μπρόκολο ράμπε και διαχείριση του διαβήτη
Ο ρόλος των γλυκοσινολατών εκτείνεται πέρα από την πρόληψη του καρκίνου, επηρεάζοντας ενδεχομένως και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια ανασκόπηση του 2021 έδειξε ότι τα λαχανικά με πικρή γεύση, όπως το μπρόκολο ράμπε, φάνηκε να βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Heart, Lung, and Circulation, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 300 γραμμάρια σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για ένα δεκαπενθήμερο παρουσίασαν βελτιωμένη επεξεργασία της γλυκόζης. Αν και η έρευνα στόχευε κυρίως άτομα χωρίς διαβήτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτά τα λαχανικά θα μπορούσαν να προσφέρουν φυσική βοήθεια στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας ενδεχομένως και άτομα με διαβήτη.
Διατροφικές πληροφορίες (πηγή: Web MD)
170 γραμμάρια μπρόκολου ράμπε αποδίδουν:
- 42 θερμίδες
- 5 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 4,8 γραμμάρια φυτικές ίνες
- 7 γραμμάρια πρωτεΐνη
- 1 γραμμάριο λιπαρά
- Βιταμίνη Α: 43% της ημερήσιας αξίας
- Βιταμίνη C: 70% της ημερήσιας αξίας
- Φολικό οξύ: 30% της ημερήσιας αξίας
- Ασβέστιο: 15% της ημερήσιας αξίας
- Σίδηρος: 12% της ημερήσιας αξίας
- Ψευδάργυρος: 8% της ημερήσιας αξίας
Συνοπτικά
- Το μπρόκολο ράμπε είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και γλυκοσινολάτες, οι οποίες καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
- Η κατανάλωση μπρόκολου ράμπε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
- Οι πικρές τροφές όπως το μπρόκολο ράμπε ενισχύουν την πέψη, βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και καταστέλλουν την επιθυμία για ζάχαρη.
- Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει φυσική βοήθεια στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βελτιώνοντας τον γλυκαιμικό έλεγχο.