Το άρθρο αναφέρεται στη συμβολή του πράσινου τσαγιού στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.
Το πράσινο τσάι, πλούσιο σε κατεχίνες και αντιοξειδωτικά, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL χωρίς να επηρεάζει την «καλή» χοληστερίνη (HDL) ή τα τριγλυκερίδια.
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τριών φλιτζανιών ημερησίως για μέγιστα οφέλη, ενώ παράλληλα τονίζουν τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, για τη διαχείριση της χοληστερίνης.
Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών επιπλοκών, στην πρόληψη του καρκίνου και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Πιο αναλυτικά
Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί σοβαρή απειλή για την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενώ η ιατρική παρακολούθηση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητες, έρευνες δείχνουν ότι ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να αποτελέσει «σύμμαχο» στη μάχη κατά της «κακής» χοληστερίνης.
Το Νο1 αρχαίο ρόφημα που μπορεί να ρίξει την «κακή» χοληστερίνη
Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της χοληστερόλης. Ενώ οι γιατροί μπορεί να συστήσουν φαρμακευτική αγωγή, όπως οι στατίνες, για την εξισορρόπηση της «καλής» (HDL) και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση της περίσσειας LDL από τις αρτηρίες.
Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τη δράση του πράσινου τσαγιού στη μείωση της χοληστερίνης. Πιο συγκεκριμένα, ένα άρθρο του Medical News επισημαίνει ότι το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη μείωση της χοληστερίνης, καθώς είναι πλούσιο σε «κατεχίνες και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις», γνωστές για τη μείωση της LDL και της συνολικής χοληστερίνης. Το άρθρο παρέπεμπε σε μια μελέτη του 2020 όπου οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο πράσινο τσάι. Στο πλαίσιο δοκιμών σε ανθρώπους, η αυξημένη πρόσληψη πράσινου τσαγιού σχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL.
Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται και από μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Association. Αυτή η έρευνα απέδωσε στις ισχυρές κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μια «σημαντική» μείωση της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» LDL χοληστερόλης, αφήνοντας όμως την «καλή» HDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ανεπηρέαστα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Η κατανάλωση κατεχινών πράσινου τσαγιού σχετίζεται με σημαντική μείωση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική επίδραση στην υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη [“καλή” χοληστερόλη] ή στα επίπεδα τριγλυκεριδίων».
Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία
Το 2024, η ειδικός διατροφής του Πανεπιστημίου Harvard, Teresa Fung, μίλησε περαιτέρω για τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, αποκαλώντας το ένα «αρχαίο ρόφημα» με πληθώρα από οφέλη για την υγεία της καρδιάς, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες. Η ειδικός συνέστησε την κατανάλωση τριών φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία.
Εκτός από την μείωση της χοληστερίνης, το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει:
- Στη μείωση του κινδύνου καρδιακών επιπλοκών
- Στην πρόληψη του καρκίνου
- Στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
- Στην προώθηση της στοματικής υγιεινής
«Υπάρχουν συμπληρώματα εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, αλλά είναι πιο ευχάριστο να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις ένα φλιτζάνι», σημείωσε η Fung.
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τη μείωση της χοληστερίνης
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) προτείνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, όπως:
- Περιορισμός κατανάλωσης λιπαρών τροφών
- Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
- Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
- Διακοπή του καπνίσματος
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, όπως οι στατίνες, αν έχουν συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σας. Ωστόσο, η ενσωμάτωση τροφών όπως το πράσινο τσάι, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο «σύμμαχο» για την προστασία της υγείας της καρδιάς.
Συνοπτικά
- Το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) χωρίς να επηρεάζει την «καλή» (HDL) ή τα τριγλυκερίδια.
- Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τριών φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως για μέγιστα οφέλη στην υγεία.
- Το πράσινο τσάι συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου καρδιακών επιπλοκών, πρόληψη του καρκίνου και σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
- Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της χοληστερόλης.